Insuficiența ovariană prematură: semne, factori de risc, tratament

Foto: www.avogel.co.uk

Dacă ai peste 35 de ani și ciclul menstrual neregulat atunci este nevoie de un control la medicul ginecolog, pentru că ar putea fi din cauza insuficienței ovariene premature, iar acest lucru poate afecta și fertilitatea. Această problemă este observată la unele femei (înainte de vârsta de 40 de ani), ale căror cicluri menstruale devin neregulate sau brusc se opresc. Pe scurt, ovarele nu produc cantități normale de hormoni precum estrogenul și progesteronul, și astfel nu se mai produce eliberarea ovulelor (ovulație) în mod regulat sau deloc. În mod normal, ovarele produc ovule pana la vârsta de 51 de ani.

Atenție, insuficiența ovariană prematură poate fi confundată cu menopauza prematură, dar acestea sunt condiții sau afecțiuni diferite. Femeile cu insuficiență ovariană prematură pot avea cicluri neregulate sau ocazionale timp de ani de zile și chiar și așa pot reuși să conceapă (în tot mai multe situații, prin metode de fertilizare asistată).

În cazul femeilor cu menopauză prematură acestea nu vor avea deloc menstruație și nu pot rămâne însărcinate. Prin urmare, restabilirea nivelului de estrogen la femeile cu insuficiență ovariană prematură este o idee foarte bună, nu doar pentru a îmbunătăți fertilitatea, ci și  pentru a le ajuta să evite unele efecte secundare grave, cum ar fi osteoporoza, precum și alte complicații.

Printre principalele simptome ale insuficienței ovariene premature ar fi: ciclu neregulat sau chiar absența menstruației, stări de irascibilitate, transpirații nocturne, incapacitatea de a rămâne însărcinată, libido scăzut, uscăciune vaginală etc.

Printre cauzele sau factorii de risc ai insuficienței ovariene premature pot fi: vârsta înaintată, anumite tulburări genetice, existența unei boli autoimune, anumite probleme cu tiroida, un istoric familial de insuficiență ovariană, o intervenție chirurgicală anterioară, unele afectiuni ale sistemului endocrin.

Unele femei au insuficiență ovariană prematură încă de când sunt adolescente și este nevoie de o monitorizare din partea medicului ginecolog, precum și de anumite investigații și tratamente (există tratamente hormonale pentru ameliorarea simptomelor produse de această afecțiune, precum și suplimente cu calciu și vitamina D etc).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here