Iată de ce răcim mai des în sezonul rece, dar și cum am putea preveni

Foto: https://carithersgroup.com/

Odată cu sezonul rece încep și episoadele de răceli, gripe și alte viroze. Tot mai mulți încep să strănute, să tușească, să aibă nasul ba înfundat, ba cu secreții. Dar de ce suntem mai predispuși la boli respiratorii odată cu sezonul rece? Iată de ce răcim acum mai des, dar și cum am putea preveni, potrivit ultimei descoperiri făcute de cercetători.

”Acum este pentru prima dată când avem în sfârșit o explicație biologică, moleculară cu privire la un factor al răspunsului nostru imunitar înnăscut, care pare să fie limitat de temperaturile mai scăzute”, a declarat Dr. Zara Patel, profesor de otolaringologie și chirurgie a capului și gâtului la Stanford University School of Medicine din California. Se pare că aerul rece în sine dăunează răspunsului imunitar care are loc în nas.

Pe scurt, reducerea temperaturii din interiorul nasului cu până la 9 grade Fahrenheit (5 grade Celsius) ucide aproape 50% din miliardele de celule care luptă virușii și bacteriile din nări, potrivit unui nou studiu publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology, scrie ctvnews.ca.

„Aerul rece este asociat cu o creștere a infecțiilor virale, deoarece, în esență, ți-ai pierdut jumătate din imunitate doar prin această mică scădere a temperaturii”, a spus rinologul Dr. Benjamin Bleier, directorul secției de  otolaringologie de la Massachusetts Eye and Ear.

”Este important să ne amintim că acestea sunt studii in vitro, ceea ce înseamnă că, deși se folosește țesut uman în laborator pentru a studia acest răspuns imunitar, nu este un studiu efectuat în interiorul nasului cuiva. Adesea, rezultatele studiilor in vitro sunt confirmate in vivo, dar nu întotdeauna”, a mai spus Patel.

Pe scurt, iată explicația științifică:

Echipa de cercetători a descoperit și oferit următoarea explicație științifică: un virus respirator sau o bacterie invadează nasul, principalul punct de intrare în corp. Imediat, partea din față a nasului va detecta germenul cu mult inainte ca partea din spatele nasului să recunoască intrusul. În acel moment, celulele care căptușeșsc nasul încep să creeze miliarde de copii simple ale lor insele, numite vezicule extracelulare sau EV-uri.

”EV-urile nu se pot diviza așa cum o pot face celulele, dar sunt ca niște mini versiuni de celule special concepute pentru a merge și a omorî acești viruși” explică Bleier.

Aceste mini versiuni sunt apoi expulzate de cellule în mucusul nazal, unde opresc germenii invadatori înainte ca aceștia să ajungă la destinație și să se înmulțească, potrivit sursei citate anterior.

Studiul a arătat că atunci când nasul este atacat, crește producția de vezicule extracelulare cu 160%.

Problema apare atunci când vine vremea rece, arată cercetătorii, pentru că temperatura din nas poate să scadă, iar ”acest lucru este suficient pentru a anula, în esență, avantajele imunitare pe care le are nasul”, explică Bleier.

Pe lângă explicația științifică, cercetătorii oferă și soluția la această problemă: să purtăm mască, pentru a ne proteja de inhalarea direct a virușilor, dar și pentru a ne proteja de aerul rece.

”Cu cât puteți menine mai cald mediul intranasal, cu atât mai bine va putea funcționa acest mechanism de apărare imunitară înnăscută. Poate încă un motiv în plus pentru a pirta măști” a spus și dr Zara Patel.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here