Iata ce trebuie sa stii despre traumatismele dentare la copii!

Traumatismele dentare reprezinta a doua cea mai frecventa afectiune dentara, dupa caria dentara, iar cei mai predispusi la astfel de accidente sunt copiii. Ce trebuie sa stii despre traumatismele dentare la copii, ne explica dr. Cristina Capetti, medic stomatolog pediatru, la clinica DENT ESTET 4 KIDS

Citeste si: Demineralizarea dintilor – primul pas in aparitia cariilor la copii

Dr Cristina Capetti, medic stomatolog pediatru

Fie ca joaca fotbal, baschet, merg cu rolele sau cu bicicleta in parc, inoata la piscina sau se bucura de activitati la locul de joaca, riscul aparitiei unui traumatism dentar este foarte mare.

Chiar si o cazatura sau o lovitura accidentala la nivelul fetei sau in zona maxilarului poate face ca dintele sa devina mobil sau chiar sa fie complet scos din alveola. De aceea, parintii trebuie sa stie cum pot preveni aparitia leziunilor dentare, dar si cum pot actiona, astfel incat tratamentul sa fie realizat la timp si sa fie unul de succes.

De retinut!

  • In cazul in care dintele temporar este complet scos din alveola, replantarea nu este posibila, ceea ce inseamna ca, pana la eruptia dintelui permanent, copilul va avea un dinte lipsa.
  •  Exista cazuri in care un traumatism dentar afecteaza atat dintele temporar, cat si dintele permanent, lucru care poate avea efecte negative pentru tot restul vietii.
  • Prezentarea in clinica, in decurs de o ora de la traumatism, creste sansa de reusita a tratamentului cu cel putin 50%, daca parintii se adreseaza medicului stomatolog pediatru specializat exclusiv  in lucrul cu copiii si in tratamente dentare adaptate acestora.

Care sunt semnele care impun vizita de urgenta la medicul stomatolog pediatru?

Orice traumatism reprezinta o urgenta dentara majora, astfel ca in orice situatie, prezentarea la medicul stomatolog pediatru este obligatorie!

De asemenea, vizita la dentist este necesara in urmatoarele situatii:

  • durere sau sensibilitate (la cald, rece sau presiune)
  • dinte fracturat, mobilizat sau desprins
  • dificultate la inghitire, respiratie greoaie, febra sau semne de inflamatie

 Care sunt tipurile de traumatisme dentare la copii?

  • Fisura – aceasta are loc la nivelul smaltului si de cele mai multe ori nu afecteaza dezvoltarea ulterioara a dentitiei, insa dintele poate prezenta o sensibilitate la stimuli externi. In acest caz sunt recomandate remineralizarile si fluorizarile in cabinetul stomatologic, realizate de catre medicul stomatolog pediatru.
  • Fractura – este o situatie care necesita prezentarea cat mai rapida la medicul stomatolog pediatru, care va stabili profunzimea acesteia si daca a fost afectat nervul dintelui. In situatia in care medicul constata ca exista leziuni la nivelul nervului, va decide daca se impune pastrarea sau indepartarea acestuia.
  • Intruzia (luxatia prin infundare) – poate fi partiala (dintele este impins in os, iar in cavitatea orala se vede doar o parte din coroana) sau totala (dintele intra in os). Insa pentru a pune un diagnostic corect, este necesara efectuarea unui examen radiologic.
  • Luxatia laterala – presupune deplasarea dintelui spre lateral, in fata sau in spate. Deoarece aceasta poate afecta dezvoltarea dentitiei permanente, este necesara prezentarea timpurie la medicul stomatolog pediatru.
  • Avulsia dintelui – reprezinta iesirea completa a dintelui din cavitatea bucala. Aceasta este o situatie de urgenta, care necesita prezentarea in clinica, deoarece timpul pana la interventie face diferenta intre salvarea sau pierderea dintelui.

 Cum poti preveni traumatismele dentare?

  • Informeaza-te cu privire la importanta aparatului ortodontic daca pozitia dintilor este aliniata gresit pentru ca acesta creste riscul aparitiei unui traumatism dentar.
  • Incurajeaza copilul sa poarte gutiera sportiva! Aceasta se poate personaliza in cabinetul medicului stomatolog pediatru si protejeaza dintii copilului in caz de accidente in timpul activitatilor sportive sau la joaca.
  • Nu lasa copilul nesupravegheat la locul de joaca sau la piscina.
  • Nu pleca la drum cu masina inainte de a-i pune centura de siguranta.
Infografic traumatisme, susa foto: Dent Estet 4 Kids

Primii pasi de urmat in cazul unui dinte spart:

  • Gaseste fragmentul dentar
  • Pastreaza-l intr-un recipient cu ser fiziologic sau lapte si nu in apa
  • Poate fi pastrat si in saliva, in gura, insa cu mare atentie, sa nu fie inghitit
  • Mergi de urgenta la medicul stomatolog pediatru

Nu ignora astfel de accidente! Prezentarea in clinica, la un interval cat mai scurt de la producerea accidentului, poate salva dintele si te poate scuti de alte probleme pe termen lung.

 

Articol realizat cu sprijinul dr. Cristina Capetti, clinica DENT ESTET 4 KIDS

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here