Iată care sunt cele 3 ingrediente cheie pentru oase sănătoase în cazul unui copil

Sursă foto: www.babycenter.com

Știai că ne ”construim” aproape toată densitatea osoasă când suntem copii și adolescenți, iar acest lucru se întâmplă cam până în jurul vârstei de 20 de ani? Pe scurt, să ai oase puternice în copilărie este un început bun pentru sănătatea oaselor de-a lungul vieții. De aceea, noi, părinții ar trebui să ne asigurăm că le oferim copiilor cele 3 ingrediente cheie pentru oase sănătoase: calciu, vitamina D și exerciții fizice.

  1. Oferă-i copilului alimente bogate în calciu

Calciul este un mineral cunoscut pentru construirea oaselor sănătoase. Se găsește în produsele lactate, tofu, fasole, nuci, sardinele, smochinele uscate și unele semințe (susan, chia, in, floarea soarelui) și legume cu frunze verzi (broccoli, spanac, kale, pătrunjel etc). Este esențial să se țină cont de faptul că unii copii au nevoie de mai mult calciu și magneziu, dacă fac activități sportive.

Cât calciu se recomandă să se consume în fiecare zi? Pentru copiii între 1 și 3 ani – 700 mg de calciu. Copiii între 4 și 8 ani, precum și adulții între 19 și 50 de ani au nevoie de 1000 mg de calciu. Copiii între 9 și 18 ani, precum și gravidele și femeile care alăptează au nevoie de 1300 mg de calciu, potrivit doc.ro.

  1. Scoate copilul zilnic afară, la soare, pentru cel puțin 20 de minute, și oferă-i un supliment de vitamina D3, în special dacă are până în cinci ani. Copiii mai mari au nevoie de un supliment de Vitamina D în sezonul rece.

Cea mai important sursă de vitamina D este lumina naturală, expunerea copilului la soare timp de cel puțin 10-15 minute pe zi (atenție, nu între orele 11-17, dacă este vară). Deoarece bebelușii si copiii mici nu au voie la o expunere prelungită la soare, necesarul de vitamina D trebuie asimilat și prin intermediul alimentației (gălbenuș de ou, ficat, brânză, iaurt, lapte, uleiul de ficat de cod etc).

Reține!

La copiii cu vârsta până la 18 luni doza recomandată este de 400-800 U.I./zi, pentru adolescenți: 400-600 U.I./zi (în sezonul rece sau lunile cu ”r”).

Pentru a cunoaște nivelul vitaminei D din organism este necesar să ne dozăm parametrul 25-hidroxi-vitamina D (25-OH-D), test care se realizează la recomandarea medicului, prin recoltarea unei probe de sânge.

  1. Încurajează copilul să facă zilnic mișcare.

Mușchii noștri devin mai puternici cu cât îi folosim mai mult. Același lucru este valabil și pentru oase. Activitățile precum mersul pe jos, alergarea, săriturile și cățăratul sunt foarte  bune pentru dezvoltarea oaselor, potrivit kidshealth.org. Acestea sunt activități care folosesc forța propriilor mușchi și gravitația pentru a exercita presiune asupra oaselor noastre. Presiunea face ca organismul să formeze un os mai puternic. Activități bune pentru oase și mușchi sunt  mersul pe bicicletă și înotul.

Un copil ar trebui să facă cel puțin o oră de activitate fizică în fiecare zi, inclusiv exerciții de susținere a greutății.

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here