Genetica: cum sunt determinate culoarea ochilor si trasaturile fetei bebelusului

Genele sunt portiuni ale organismelor celulare ce contin informatii biologice ale ambilor parinti transmise copiilor in timpul reproducerii. Ele controleaza cresterea si dezvoltarea celulelor. Genele contin ADN (acid dezoxiribonucleic), o substanta localizata in interiorul nucleului celular in care sunt concentrate instructiunile pentru dezvoltarea celulei.

Cu totii am invatat la scoala ca fiecare persoana mosteneste de la parinti un total de 46 de cromozomi, ale caror gene sunt estimate de specialisti ca fiind in numar de pana la aproximativ 100.000. Un bebelus primeste de la tatal sau 23 de cromozomi, iar de la mama tot atatia.

Un lucru foarte interesant de mentionat este faptul ca, avand la indemana toate posibilitatile de combinatii genetice, un cuplu poate procrea 64 de trilioane de copiii diferiti. Astfel, iti poti face o idee despre cat de imposibil este sa faci previziuni asupra felului in care va arata copilul tau.

Stiinta ereditatii este extrem de complicata, insa un scurt rezumat al celor mai importante cunostinte te poate ajuta sa-ti ghidezi imaginatia dupa lucruri concrete. Pentru a intelege mai bine despre ce este vorba, incearca sa-ti aduci aminte cateva dintre lectiile pe care le-am invatat la biologie in scoala primara. Atunci ni se spunea ca in cazul plantelor, genele dominante le bat intotdeauna pe cele recesive. Ei bine, oamenii de stiinta au stiut dintotdeauna ca oamenii sunt mult mai complicati decat plantele, iar regula genelor dominante nu este mereu valabila. Astfel se poate explica faptul ca trasaturile fizice sunt poligenice, ceea ce inseamna ca reprezinta rezultatul actiunii mai multor gene. Iar in cazul inaltimii, greutatii si, in special, al personalitatii, genele nu sunt singurele responsabile de cum va arata sau cum se va comporta copilul tau, aici intervenind un factor la fel de important ca mostenirea ereditara, mediul inconjurator.

Genetica: Ochii tatalui sau ai mamei?

Specialistii sunt de parere ca daca in momentul conceperii bebelusului ar fi implicata doar o pereche de gene responsabile pentru culoarea ochilor, viitorul membru al familiei ar avea doar trei posibilitati la indemana: maro, albastru si, probabil, verde. Insa, cati oameni, atatea culori de ochi exista, avand in vedere spectrul larg al nuantelor. Acest lucru deoarece culoarea ochilor este o trasatura poligenica. Culoarea ochilor este determinata de cantitatea de melanina (pigmentul negru) din iris. Ochii inchisi contin foarte multa melanina, iar cei albastri, o cantitate foarte mica din acest pigment. Celelalte culori de ochi, precum verde sau caprui, se deosebesc intre ele datorita continuturilor variate de melanina.

Specialistii sunt de parere ca exista cateva reguli simple dupa care ai putea sa te ghidezi atunci cand vei dori sa afli ce culoare vor avea ochii micutului tau:

1. Daca ambii parinti vor avea ochii albastri, copilul va avea ochi albastri.
2. Daca amandoi parintii vor avea ochi caprui, un sfert dintre copii va avea ochi albastri, iar celelalte trei sferturi vor avea ochi caprui.
3. Culoarea capruie a ochilor este dominanta din punct de vedere al genelor, iar cea albastra este recesiva.

Genetica: Cum se mostenesc trasaturile fetei

Anumite caracteristici faciale, cum ar fi gropitele, santurile proeminente de langa gura sau simetria sprancenelor, sunt considerate a fi dominante si se transmit din generatie in generatie. Forma mainii, a degetelor, a unghiilor, precum si anumite semne particulare apar adesea la mostenitori. De asemenea, s-a dovedit de curand ca modelul amprentelor digitale ramane in familie. Acelasi lucru este valabil si in cazul dintilor strambi care se mostenesc de la parinti din pricina configuratiei maxilarului, care este determinata genetic.

Pentru a-ti face o idee despre cum va arata micutul tau si pe ale cui trasaturi fizice le va mosteni, arunca o privire pe albumul de familie si nu trece cu vederea niciuna dintre rude. Daca te vei uita si in ograda altor familii, vei observa probabil cum multi dintre membri au aceeasi barbie proeminenta sau aceeasi fata ovala.

Genetica: Inaltimea si greutatea

Pentru o estimare aproximativa a inaltimii pe care o va avea mostenitorul tau atunci cand va deveni adult, nu trebuie decat sa faci o medie aritmetica a inaltimii tale si a tatalui sau. Daca vei da nastere unui baiat, adauga cinci centimetri la aceasta medie, iar in cazul unei fete scade cinci centimetri pentru a afla un rezultat cat mai aproape de adevar.

Deoarece genetica este un domeniu imprevizibil, acest etalon nu este chiar batut in cuie. Copilul ar putea fi mai inalt decat cel mai inalt dintre parinti sau mai scund decat cel mai scund dintre cei care i-au dat viata. Acest lucru deoarece alti factori foarte importanti in determinarea taliei viitorului adult sunt nutritia si starea de sanatate. Daca informatia genetica pe care copilul o primeste de la parinti il programeaza pe acesta sa aiba o inaltime de 170 centimetri, el ar putea sa nu atinga niciodata aceasta cotatie, din cauza unei diete inadecvate sau a oricarui alt element care s-ar putea opune unei cresteri normale. Pe de alta parte, ar putea sa creasca mai mult decat v-ati fi asteptat, precum arata si cele mai recente studii legate de contributia dietei sanatoase la cresterea in inaltime. Daca cel mic va fi slab sau supraponderal, este greu de spus, deoarece genetica nu face altceva decat sa dea o predispozitie catre o anumita greutate. Mai departe, totul depinde de mediul in care cel mic creste si se dezvolta.

Genetica: Blond sau brunet?

In general, parul inchis la culoare il domina pe cel deschis. Dar, la fel ca si in cazul ochilor, cel mic poate avea o nuanta de par rezultata din amestecul genelor transmise de la parinti. Totul depinde doar de pigmentul continut de parul parintilor si de modul in care acesta se amesteca. Parintii care au culori asemanatoare la par pot avea un copil a carui nuanta de par difera putin de cea a parintilor, insa se pastreaza culoarea de baza.

In cazul in care tu si partenerul tau aveti culori de par diferite, totul depinde de gena dominanta. Este posibil ca un parinte brunet sa poarte o gena recesiva pentru parul blond, iar in amestec cu gena celuilalt parinte blond, cel mic sa aiba parul deschis la culoare. Despre gena parului roscat se credea pana de curand ca este recesiva. Insa ultimele cercetari au demonstrat ca este dominanta asupra parului blond. Chiar si tu poti fi roscata fara sa fi stiut pana acum. Parul tau poate avea o nuanta roscata, dar care a fost mascata de un pigment mult mai puternic maro sau negru.

SFAT

  • Expertii sunt de parere ca tendintele personalitatii noastre se mostenesc genetic, precum reactia la zgomote, spiritul de aventura, curajul, aptitudinile artistice sau fizice. Cu toate acestea, daca talentele innascute nu sunt cultivate si intretinute, ele se pot pierde. Reciproca este valabila si in cazul unui copil care nu a mostenit genetic anumite aptitudini artistice sau fizice, insa, prin munca, determinare si invatare, le poate dobandi.
  • Orice mama responsabila, in timpul sarcinii, ar trebui sa-si faca o testare genetica pentru a determina daca fatul prezinta anomalii genetice, ca de exemplu sindromul Down. Acest test se face in aproape toate spitalele din Romania si presupune o simpla ecografie intre a 13-a si a 14-a saptamana de graviditate.
  • O sarcina cu gemeni identici care provin dintr-un singur ovul fertilizat, care mai apoi se divide in doi embrioni, apare numai sub influenta destinului, sunt de parere specialistii. In acest caz, nu s-a descoperit nicio legatura genetica. Doar sarcinile cu gemeni fraternali, par a fi o mostenire de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here