„La masea veti avea nevoie de pivot si coroana dentara”, mi-a spus medicul stomatolog, la una dintre vizite (pe care le fac cu regularitate!). „Cum? Coronita de printesa?” am incercat sa fac eu o gluma… nereusita, recunosc, dar la cat de mult imi place sa stau pe scaunul dentistului si la cata anxietate ma cuprinde mereu acolo, iertati-mi, va rog, gluma.
Dentistul n-a zambit, m-a privit cu atentie si rabdare, si mi-a spus „stiti cum se spune: fiecare copil nascut o costa pe mama un dinte”. In cazul de fata, incercam sa salvam o masea, iar pivotul si coroana ar fi singura solutie” mi-a explicat specialistul. I-am multumit, dar dupa acea vizita am inceput sa caut informatii (pe internet, unde altundeva, ca am telefonul mereu in mana) si uite ce am gasit.
S-ar putea ca proverbul german care spune ca „fiecare copil o costa pe mama un dinte”, sa fie, pe undeva, adevarat. Aceasta idee a inceput sa fie reliefata inca din 1998 (vezi studiul Kaare Christensen si aliatii), apoi intr-unul dintre cele mai mari studii, realizat de cercetatorii americani in 2008 si publicat in American Journal of Public Health. Femeile care au nascut mai multi copii pierd, in medie, mai multi dinti in timpul vietii, indiferent de venitul lor, spun cercetatorii de la Universitatea din New York si de la Universitatea Yale din Connecticut.
In grupul femeilor cu venituri mari, femeile care nu aveau copii pierdusera, in medie, mai putin de un dinte, cele cu un copil – in medie, doi dinti si cele cu mai mult de patru copii – in medie, cinci dinti. In grupul femeilor cu venituri modeste, cele care nu aveau copii pierdusera, in medie, doi dinti, cele cu un copil – in medie, trei dinti si cele cu mai mult de patru copii – in medie, opt dinti. Tendinta s-a mentinut si un grupul femeilor cu venituri medii. „Oamenii ar spune ca acest lucru se intampla pentru ca femeile care sunt sarace au mai multi copii si pentru ca femeile care sunt sarace nu isi permit un dentist. Insa acest lucru este valabil la toate nivelurile socioeconomice”, a indicat profesorul stomatolog Stefanie Russell, coordonator al studiului.
La studiu au participat peste 2.500 de femei, cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani, reprezentative pentru statuturile socioeconomice jos, mediu si inalt. Acesta este primul mare studiu din SUA care a scos la iveala legatura dintre numarul de copii si cel al dintilor pierduti. Un alt studiu, cu rezultate similare, a fost realizat in zona scandinava, in anii ’80.
Russell spune ca inca nu s-a descoperit mecanismul din spatele acestui fenomen, la acesta contribuind un numar mai mare de factori. Un exemplu este faptul ca femeile insarcinate sunt predispuse la gingivita, pentru ca reactia tesuturilor orale la bacterii este modificata. In plus, femeile evita in general dentistul in timpul sarcinii, poate pentru ca vor sa evite expunerea la radiatii (necesare la radiografiile dentare). Femeile cu mai multi copii ar putea, de asemenea, sa uite de ingrijirea propriilor dinti, poate din lipsa de timp sau de bani, a mai spus Stefanie Russell, coordonator al studiului.