Esti parinte de mic (mare) campion? Afla aici cum sa-l hranesti!

Carbohidrati, lipide, proteine, lactoza, gluten, intoleranta etc. Sunt cuvinte care nu au de ce sa existe in vocabularul unui copil. Sunt alte lucruri de care ar trebui un parinte de mic (mare) campion sa fie preocupat. Dr Mihaela Bilic, medic nutritionist, iti spune cum sa-l hranesti si de ce are el nevoie cel mai mult.

In cadrul Workshop-ului de nutritie “Cum sa hranesti un campion”, organizat de Juventus Academy Bucuresti, dr Mihaela Bilic, medic nutritionist, a spus ca atunci cand vorbim despre relatia pe care o stabileste copilul cu mancarea, in cele mai multe situatii problema nu este la copii, ci la parinti. “Copilul este ca un fel de barometru al starii de echilibru sau al lipsei de echilibru in familia respectiva”.

Citeste si: Tu stii cum sa hranesti un campion?

dr Mihaela Bilic, medic nutritionist

Potrivit dr Mihaela Bilic, medic nutritionist, principalele greseli pe care le fac parintii atunci cand este vorba despre relatia copilului cu mancarea sunt:

Copiii ar trebui sa relationeze mai simplu cu mancarea

Mamele cu cat sunt mai preocupate de alimentatie, cu atat mai mult le transmit copiilor informatii stiintifice rationale (…) ii muta dintr-o relatie fireasca, de tipul <imi place/nu-mi place>,  in ceva in care copiii ajung sa foloseasca astfel de cuvinte ca “nesanatos”, “carbohidrati”, sau alte cuvinte savante. (…)Medicina a iesit din spital si a ajuns in strada. Am inceput sa vorbim despre mancare in termeni stiintifici. Atunci cand ne uitam la o pizza, spunem “vai, este un amestec de carbohidrati cu lipide…”.

Copiii trebuie sa fie in contact cu senzatiile lor alimentare

A aparut aceasta sintagma <restrictie cognitiva>, acest lucru il observam in zonele urbane: cu cat o persoana este mai informata, cu cat traieste intr-un mediu cu mai mult acces la informatii, in comunitati in care se discuta subiectul respectiv, cu cat consideram ca avem date si informatii, cu atat apare restricita cognitiva mai mult. Este mai degraba un fel de hrana toxica pe care i-o dam creierului nostru. Mintea noastra pare ca detine controlul si stie multe lucruri despre mancare, insa toate aceste lucruri ne indeparteaza de dialogul cu interiorul nostru. Restrictia cognitiva este definita drept mutarea controlului alimentar din sfera simturilor si a corpului in sfera mentala si a gandirii. Noi nu mai mancam pentru ca ne place, ci mancam pentru ca este micul dejun si <trebuie> sa-l mancam. Avem tot timpul idei si pareri care vin de la minte/ratiune, care ii spune corpului ce sa faca, ce sa-i placa si ce sa nu-i placa” (…)Ignoram simturile, ascultam mintea. Neascultandu-ne corpul, acesta ajunge sa fie nemultumit, sa dea semen la nivelul corpului, precum alergii, intolerante alimentare si alte boli”.

Copiii au nevoie de disciplina si de un program al meselor

“Ce face sportul cu copiii? Ii disciplineaza. Disciplina se impune, regulile se respecta si atat. Copiii se vor simti in siguranta astfel. La fel si in alimentatie. Iar aici cel mai eficient este sa-i invatam de mici. (…) Copilul este oglinda parintelui. Daca un parinte are si respecta un program de mese, copilul va prelua aceste obiceiuri fara prea mare chin si explicatii din partea parintelui (…). Portia copilului trebuie sa fie de dimensiune palmei lui si ideal ar fi fara rontaieli intre mese”.

Copiii au nevoie de mese in familie

Copii sunt lasati singuri cu frigiderul. Sau mananca impreuna cu bona, cu televizorul. Ideea, in sine, de masa in familie, a disparut. Tatal vine mai tarziu de la serviciu si mananca singur. Mama a venit ceva mai devreme, mananca singura. Copilul a mancat singur atunci cand a venit de la scoala. Din tot acest dezechilibru in familie victimele sunt copiii. Pentru ei, a petrece timp la masa, impreuna cu voi este mai important decat ce mananca. Ei au nevoie de atentia voastra. Mancarea va fi intotdeauna pe locul doi. (…) Cu cat sunt mai insingurati copiii cu atat mananca mai mult”.

Copiii au nevoie de activitati care sa le aduca bucurie

Workshop „Cum sa hranesti un campion”, susa foto: Juventus Academy Bucuresti

Atunci cand vorbim despre probleme de alimentatie, acestea sunt mai mult “de ordin cantitativ, copiii mananca prea mult. Ar fi mai bine sa le umplem viata cu alte lucruri nealimentare. Este important ca in viata lor sa existe elemente care sa le umple mintea, sa aiba activitati care le aduc bucurie, care ii preocupa. Nu faceti ca mancarea sa devina elementul central al vietii lor. Nu faceti din mancare filozofia vietii voastre. (…) Mai bine ati lua o bucata de carne de la nu stiu ce supermarket si ati face o tocanita cu cartofi, sos de rosii, cu marar, si o salata de varza, si ati mancat cu totii intr-o seara, si ati vorbit, ati ras. Iata asta este ce mai sanatoasa mancare de care are nevoie copilul. Copilul are nevoie in primul rand de voi, are nevoie si de mancare, dar aceasta este doar un element din viata lui. In rest, umpleti-i viata cu alte activitati, iar daca sunt bazate pe miscare, atunci e ideal!” a spus dr Mihaela Bilic, medic nutritionist, in cadrul workshop-lui „Cum sa hranesti un campion”, organizat de Juventus Academy Bucuresti.

Autor: Inga Stoian

S-ar putea sa-ti placa si: Sporturi pentru copii

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here