Dieta copilului cu scaune moi: ce trebuie sa manance puiul tau

Imagine de tookapic de la Pixabay

Copilul cu diaree nu poate consuma orice. Unele alimente sunt permise si chiar recomandate, altele sunt strict interzise pentru ca pot inrautati starea micutului. Administrarea de lichide este foarte importanta, deoarece copilul cu diaree se poate deshidrata foarte usor.

Deshidratarea este o afectiune grava la sugari si copii mici pentru ca odata cu scaunele apoase se elimina si substante nutritive care ajuta organismul sa functioneze, sustine medicul pediatru Alina Papadopol. Lichidele pierdute trebuie sa fie inlocuite pentru a nu se produce deshidratarea celulara; pentru hidratarea celulara se pot folosi saruri de rehidratare din farmacii, ceai neindulcit sau apa plata, insa cel mai important lucru este ca lichidul sa fie administrat in doze mici — cu lingurita.

In cazul bebelusilor care sunt hraniti mixt sau doar cu lapte praf, se recomanda trecerea imediata pe formula fara lactoza si rehidratarea copilului.

Sunati-va medicul pediatru si mergeti la un consult pentru verificarea starii de sanatate a copilului. Efectuati investigatii care sa ajute la stabilirea cauzei si incepeti tratamentul igieno-dietetic si medicamentos care difera in functie de etiologia si severitatea diareei.

In general, in primele zile, din acest tip de diete sunt excluse urmatoarele alimente: lactate (lapte, iaurt, smantana), legume si fructe crude, alimente prajite, dulciuri concentrate, creme si ciocolata. Printre alimentele recomandate in dieta copilului cu diaree regasim orezul fiert, branza proaspata, merele coapte, bananele, supa de zarzavat strecurata, carnea fiarta, morcovul fiert, painea prajita, covrigii si grisinele.

In cazul in care copilul are diaree, nu ii administrati tratament dupa recomandarile celor din jur sau bazandu-va pe recomandarile anterioare ale medicului, caci puteti ascunde simptome ale unor afectiuni grave; ideal este sa stabilizati copilul si apoi mergeti la medic pentru un diagnostic corect, sfatuieste medicul pediatru Alina Papadopol.

Se considera ca un copii are diaree atunci cand elimina in aceeasi zi un numar mare de scaune (mai mult de 3 – 5) modificate, cu continut lichid. Cele mai multe episoade diareice au cauze infectioase (virusuri, bacterii, paraziti), dar pot fi cauzate si de greseli de alimentatie, dupa terapia cu antibiotice, anumite medicamente sau in caz de alergie alimentara.

Cu cat un copil este mai mic, cu atat diareea este un semnal de alarma, deoarece prin scaunele diareice copilul se poate deshidrata, poate sa nu asimilize nutrientii, deci nu ia in greutate, si sa nu se poata dezvolta normal. De aceea, notati-va informantii despre frecventa si aspectul scaunelor, daca ati schimbat ceva in alimentatia copilului (ati introdus un nou aliment, ati schimbat sursa de apa, ati schimbat ceva in mediul copilului etc.).

In cazul in care micutul prezinta somnolenta sau agitatie, plans inconsolabil, febra, scaune lichide frecvente, daca vomita sau refuza alimentatia, este urgenta prezentarea la medic.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here