Tot ce trebuie sa stii despre cauze si preventie in ceea ce priveste demineralizarea dintilor la copii, iti explica dr. Denisa Sgiea, medic stomatolog pediatru, clinica DENT ESTET 4 Kids.
Cauze & Preventie
Stiai ca demineralizarea smaltului dentar este primul pas in dezvoltarea cariilor incipiente la nivelul dintilor de lapte? Pentru ca acestia au o structura diferita fata de dintii permanenti, riscul de dezvoltare a cariilor este mult mai mare.
Procesul de demineralizare presupune pierderea mineralelor de la nivelul smaltului, lucru ce declanseaza o fragilitate a acestuia. Ca urmare, apar pe suprafata dintelui pete de culoare alba (“white spots”) sau maronie (“brown spots”). Apoi, la doar cateva luni de la aparitie, aceste leziuni incipiente pot evolua catre carii, iar cariile de pe dintii de lapte pot provoca infectie si durere.
Pentru parinti este important de stiut cum apare demineralizarea si cum poate fi prevenita.
13 cauze ale demineralizarii:
Alimentatia deficitara a mamei in timpul sarcinii– aceasta poate genera carente transmise ulterior bebelusului. In saptamanile 7-10 de viata intrauterina incep sa se formeze mugurii dintilor de lapte, iar in lipsa vitaminelor necesare, acestia se pot dezvolta deficitar. Adoptarea unui regim alimentar variat si complet in timpul sarcinii este extrem de importanta pentru ca viitorii dinti ai bebelusului sa fie sanatosi.
Interventiile stomatologice necesare mamei, ne-efectuate inainte de nastere. Flora microbiana a nou-nascutului care se formeaza la nivelui cavitatii bucale este influentata de cea a mamei. In plus, respectarea unei igiene dentare corecte pe parcursul sarcinii este esentiala. Aceasta include periajul dentar de doua ori pe zi, folosirea atei dentare si controlul stomatologic periodic.
Traumatismele dintilor de lapte. Deoarece distanta dintre radacina dintelui temporar si coroana dintelui permanent este extrem de apropiata, in cazul unui traumatism dentar, se pot instala fenomene inflamatorii care, ulterior vor favoriza demineralizarea smaltului la nivelul dintilor permanenti.
Cauze genetice. Problemele de sanatate orala ale copiilor pot fi consecinta unei mosteniri genetice.
Refluxul gastroesofagian. Asemenea adultilor, si bebelusii pot avea aceasta problema care se manifesta prin crearea unui mediu acid in gura. In aceste cazuri, demineralizarea poate surveni chiar si atunci cand igiena orala este corect realizata, iar mesele si periajul sunt respectate.
Deficitul de vitamina D. Aproape jumatate din populatia globului prezinta deficit de vitamina D. Aceasta problema este cu atat mai grava in cazul copiilor. Ei au nevoie de aceasta vitamina pentru fixarea in organism a calciului si fosforului, componentele esentiale pentru o dentitie sanatoasa.
Deficitul de fosfor. Desi este mai rar intalnit, deficitul de fosfor poate sa afecteze structura dintelui facilitand demineralizarea.
Respiratia orala. Atunci cand copilul doarme cu gura deschisa, pe parcursul somnului, fluxul salivar nu mai ajunge la nivelul maxilarului, suprafetele dentare devin uscate, iar saliva nu mai actioneaza cu rol protector.
Temperatura bebelusului. Cresterea temperaturii corporale, care poate fi cauzata de diferite infectii, duce la afectarea celulelor producatoare de smalt. Dintii cei mai afectati sunt incisivii superiori, care erup de obicei devreme, in primul an de viata.
Pozitia indelungata de decubit dorsal. Aceasta face ca lichidele indulcite sa stagneze o perioada lunga de timp pe fetele vestibulare ale dintilor anteriori, iar la frontalii superiori fluxul salivar este mai redus comparativ cu alte zone ale cavitatii bucale. Un alt factor favorizant al demnineralizarii este reprezentat de laptele care stagneaza timp indelungat in gura, in lipsa igienei.
Fluoroza. Expunerea la un tratament cu fluor inainte sa erupa pe arcada dentara perturba procesul de mineralizare a dintilor permanenti. Si, desi fluoroza nu afecteaza integritatea dintelui, la nivel estetic, dintele va avea o culoare neuniforma, cu pete albe pe suprafata smaltului.
Hipoplazia dentara (de smalt). Apare la nivelul dintilor temporari, vizibil pe suprafata umeda si presupune ca smaltul sa fie mai subtire sau mai putin mineralizat decat in mod normal. Acest fapt favorizeaza un teren propice pentru dezvoltarea cariilor si aparitia petelor la nivelul suprafetelor dentare.
Hipocalcifierea dentara. Este procesul in care smaltul nu se remineralizeaza complet de la formarea coroanei dentare.
Cum prevenim demineralizarea?
Alimentatie sanatoasa a mamei inca din primele saptamani de sarcina – Pentru mineralizarea favorabila a coroanelor dintilor temporari, mama trebuie sa aiba un regim variat, care sa includa vitamina D, magneziu, vitamina K si fosfor. In urma unui set de analize, medicul ginecolog va recomanda suplimentele necesare. Vitamina D, spre exemplu, se fixeaza cu ajutorul vitaminei K2 si a magneziului, acesta din urma avand rol in mineralizare. De asemenea, aportul de fluor joaca un rol important in reducerea riscului demineralizarii. Si, pentru ca poate trece prin bariera placentara, o metoda eficienta este ca mama sa foloseasca o pasta de dinti cu fluor.
Profilaxia primara – De la ingrijirea si hranirea corecta a sugarului, pana la igiena alimentara si ingrijirea cavitatii orale, toate joaca un rol esential in preventie. Este recomandata inclusiv igienizarea cavitatii orale a bebelusilor care consuma doar lapte si carora nu le-au erupt inca primii dinti. Aceasta procedura poate fi realizata cu usurinta de catre parinte. La inceput, cand bebelusul este inca prea mic, se poate folosi un degetar sau o compresa sterila, dupa care se recomanda trecerea la folosirea unei periute de dinti potrivite varstei acestuia.
Profilaxia secundara – efectuarea controalelor periodice in cabinetul medicului stomatolog pediatru, inca de la aparitia primilor dinti, sigilarea dintilor temporari si realizarea unui periaj profesional de cel putin doua ori pe an.
Asadar, igiena orala corespunzatoare, adoptarea unei alimentatii echilibrate si vizitele periodice la medicul stomatolog sunt doar cateva reguli simple ce pot fi aplicate pentru a preveni demineralizarea dintilor copiilor.
Articol realizat cu sprijinul dr. Denisa Sgiea, medic stomatolog pediatru, clinica DENT ESTET 4 Kids.
Citeste si: 5 pasi care il vor face pe copilul tau sa iubeasca periajul dintilor
[…] Source link […]