5 pasi care il vor face pe copilul tau sa iubeasca periajul dintilor

Exista cateva trucuri care il vor ajuta pe copilul tau sa iubeasca curatarea dintisorilor. In general, periajul dintilor pare o corvoada pentru cel mic. Fie se plictiseste, fie nu-i place, intotdeauna va exista un motiv de a renunta la rutina zilnica. Vezi care sunt urmarile pozitive atunci cand va periati dintii impreuna cu cei mici.

Incepe cat mai devreme cu spalatul pe dintisori

Nu trebuie sa astepti pana ii apar toti dintisorii copilului ca sa-i arati rutina de igiena. Cu cat incepi mai devreme obiceiul spalatului pe dinti, cu atat copilul se va obisnui si isi va mentine rutina zilnica. Un sfat ar fi ca, dupa varsta de trei ani, sa foloseasca periuta electrica pentru o mai buna igienizare a cavitatii bucale, scrie Mother.

Citeste si Dintisorii bebelusului: cand si cum apar?

Cine a spus ca periajul dintilor nu poate fi o activitate distractiva?

Cel mic tinde, potrivit varstei, sa faca lucruri care sunt amuzante si copilaresti. Gasiti impreuna aroma preferata! De exemplu, poate celui mic ii place pasta de dinti cu aroma de pepene si, atunci, cel mai important este sa va bucurati laolalta de un timp calitativ. In cazul baietelului, propune-i o pelerina de super-erou atunci cand se confrunta cu cariile.

Incepeti pas cu pas

„Toddlerii rar au dexteritatea sau motivatia de a-si spala singuri dintisorii. Indicat ar fi ca parintii sa incerce, initial, sa ia ei insisi periuta de dinti in mainile lor fiindu-le de ajutor”, precizeaza Elisa Brittain, medic stomatolog, SUA. Copilul, atunci cand nu mai e supravegheat, poate sa renunte in a-si mai peria dintii ori poate folosi periuta intr-un mod gresit.

Asociatia Dentara Americana recomanda ca, in cazul copiilor sub varsta de trei ani, sa aiba periuta putin unsa cu pasta de dinti, iar periajul sa fie unul fin si usor. Ulterior, poti opta pentru doua minute de periaj ale micutului.

Citeste si Gingiile bebelusilor trebuie curatate inainte de aparitia dintilor

Adauga cat mai multi pasi, cu cat micutul este pregatit

Aici este vorba despre gargara sau clatirea cu apa de gura. „Copiii sub varsta de sase ani nu ar trebui sa faca acest procedeu pentru ca reflexele de inghitire nu sunt foarte dezvoltate si se pot ineca”, explica medicul stomatolog. Dupa varsta de sase ani, el poate fi supravegheat de catre un parinte.

Fii un model

Anumite studii ale cercetatorilor sugereaza ca acei copii care isi periaza dintii alaturi de parintii lor au o sanatate orala mult mai buna decat acei copii care se spala singuri. Se pare ca periuta de dinti asemanatoare cu cea a copilului il poate ajuta sa fie mult mai responsabil.

Un exemplu de joc este sa dansati sau sa incercati sa cantati in timp ce va spalati pe dinti. Este distractiv, iar periajul dintilor nu va mai fi unul plictisitor, scrie Mother.

Citeste si Primii dinti. Imunitatea in perioada eruptiei dentare

Autor: Andreea Borcila 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here