De la ce vârstă se recomandă purtarea aparatului dentar și care sunt beneficiile mai puțin cunoscute ale tratamentului ortodontic

Foto: www.designerforsmiles.com

Din ce în ce mai mulți copii și adulți poartă aparat dentar. Părinții sunt conștienți de importanța unei danturi sănătoase, care trebuie cultivată de la vârste fragede pentru a nu crea complicații la maturitate. În aceeași măsură sunt conștienți că își pot corecta propriile problemele de dantură, chiar dacă într-un ritm mai lent. Fenomenul se datorează atât îmbunătățirii educației medicale, dar și a conștientizării din ce în ce mai puternice a impactului pe care tratamentul ortodontic îl are asupra sănătății și esteticii, dar și ca metodă de prevenție pentru probleme dentare mai grave.

Dr. Andrei Iacob

Astăzi, unul din patru pacienți ortodontici este adult. Lăsarea netratată a dinților nealiniați poate duce la alte probleme dentare, cum ar fi cariile dentare, boli ale gingiilor și dificultăți de mestecat. Tratamentul ortodontic creează o mușcătură mai bună, făcând dinții să se potrivească mai bine și scăzând riscul de viitoare probleme dentare, indiferent de vârstă. Cu tratamentul ortodontic timpuriu, interceptăm și corectăm problema înainte ca aceasta să aibă șansa de a deveni o problemă completă.”, explică dr. Andrei Iacob, medic primar ortodont în cadrul clinicii Trident.

Ce este ortodonția și de ce avem nevoie de aparat dentar?

Ortodonția este o specialitate a stomatologiei. Termenul „ortodonție” poate fi împărțit în două cuvinte grecești: „ortos”, care înseamnă drept sau corect și „dontics”, care înseamnă dinți. Prin urmare, ortodonția (dinți drepți) descrie practica îndreptării dinților nealiniați sau a malocluziilor.

Medicii stomatologi cu specializare în ortodonție recomandă un tratament ortodontic pentru asigurarea corecției cosmetice și îmbunătățirea esteticii dento-faciale, obținerea unei ocluzii funcționale și prevenirea afecțiunilor dentare și gingivale.

Beneficiile unui tratament ortodontic includ îmbunătățirea stimei de sine, a funcției masticatorii și o pronunție și o vorbire mai clare, reducerea riscului de apariție a cariilor dentare datorită colectării particulelor alimentare între dinți și un risc redus de leziuni gingivale și trauma ocluzala datorate malocluziilor dentare.

Aparat dentar: Pentru copii sau pentru adulți?

Puteți avea un zâmbet sănătos și frumos la orice vârstă. Tratamentul ortodontic este astăzi o opțiune viabilă pentru aproape orice adult. La fel ca tinerii, adulții pot experimenta siguranța de sine care vine cu un zâmbet încrezător, împreună cu beneficiile sănătății bucale îmbunătățite”, explică dr. Andrei Iacob.

Progresele în ortodonție au făcut, de asemenea, tratamentul mai confortabil și mai puțin vizibil ca oricând pentru persoanele de toate vârstele. Multe dintre opțiunile de tratament de astăzi sunt concepute pentru a minimiza aspectul aparatului pentru a se potrivi mai bine oricărui stil de viață.

Însă, este adevărat că un tratament ortodontic are rezultate mult mai bune dacă este realizat în copilărie. Purtarea dispozitivelor ortodontice care au capacitatea de a produce modificări benefice au eficiență maximă în intervalul 6-9 ani. Primul consult ortodontic este recomandat în jurul vârstei de 5-6 ani iar etapa a doua de tratament, care presupune purtarea aparatelor ortodontice fixe cu brackets, este indicată în jurul vârstei de 12 ani, cât mai aproape de momentul erupției molarilor 2”, adaugă dr. Andrei Iacob.

Tratamentul precoce este întotdeauna de dorit, deoarece toleranța țesuturilor și puterea lor de ajustare sunt la, sau aproape de, maximul lor. Îndrumarea erupției și dezvoltarea dentițiilor primare și permanente este o parte integrantă a îngrijirii pacienților pediatrici. O astfel de îndrumare ar trebui să contribuie la dezvoltarea unei dentiții permanente care se află într-o ocluzie armonioasă, funcțională și acceptabilă din punct de vedere estetic.

Scopul este de a direcționa creșterea și dezvoltarea copilului pentru a remedia sau preveni anumite tipuri de malocluzii (probleme cu dimensiunea, spațiul și poziția dinților sau maxilarelor), astfel încât tratamentul să fie mai ușor.

De ce este recomandată purtarea unui aparat dentar?

”În cazul copiilor, vizita la medicul ortodont se impune atunci când există o înghesuire semnificativă a dinților la vârsta de șapte ani (dinții permanenți sunt mai mari decât dinții primari și vor avea nevoie de mai mult spațiu pentru a se alinia corect). De asemenea, în cazul pierderii timpurii a dinților de lapte, atunci când dinții din față sunt proeminenți și susceptibili la traumatisme, când există probleme scheletale, cum ar fi o ocluzie adâncă, o ocluzie deschisă sau o ocluzie încrucișată (anterioară sau posterioară) sau probleme de masticație, mușcătură sau vorbirea clară. În toate aceste cazuri, medicul, cel mai probabil va recomanda un tratament ortodontic (aparat dentar).

Adulții pot avea aceleași tipuri de probleme ortodontice pe care le au copiii și adolescenții: înghesuirea sau spațierea dinților, ocluzie adâncă, ocluzie deschisă sau încrucișată, anomalii scheletale, fiind probleme neadresate în copilărie.

Dinții anteriori pot fi proeminenți, ceea ce ridică probleme atât estetice, cât și funcționale. În cazul unei ocluzii deschise, dinții din față nu pot intra în contact atunci când dinții din spate se ating, sau invers. Malocluziile de natură dentară sau scheletală pot duce, în timp, la uzura anormală a suprafețelor dinților.

În general, amânarea tratamentului are consecințe legate de agravarea problemelor existente și, invariabil, creșterea complexității tratamentului și a costurilor legate de acesta”, explică medicul ortodont.

Tratamentul pentru adulți poate dura puțin mai mult decât tratamentul pentru copii / adolescenți datorită maturității și densității oaselor pe care le au adulții. Unele medicamente și obiceiuri precum fumatul, strângerea sau scrâșnirea dinților sau diverse obiceiuri vicioase pot afecta rezultatul tratamentului.

Beneficiile aparatului dentar la copii

 Îngrijirea aspectului danturii, dar și a funcționalității ei este un proiect pe termen lung, iar pentru tratamentele ortodontice există mai multe opțiuni estetice disponibile. Chiar și în cazul aparatelor fixe, există opțiuni plăcute din punct de vedere estetic, mai puțin vizibile, sau aparate linguale care rămân complet invizibile.

”Fiecare tip de malocluzie este diferit și necesită tratament personalizat, însă beneficiile îndreptării dinților încă din copilărie rămân aceleași:

  • corectarea asimetriei faciale prin dirijarea creșterii maxilarului
  • corectarea ocluziilor inverse
  • asigurarea tratamentului stomatologic viitor, dacă este necesar, mai rapid, mai accesibil și mai ușor
  • evitarea nevoii de extracții sau intervenții chirurgicale
  • obținerea de spațiu pentru ca dinții permanenți să se alinieze corect
  • eliminarea înghesuirii dentare, pentru a preveni impactarea dinților permanenți sau erupția lor în unghiuri greșite
  • ameliorarea problemelor de mestecat și vorbire
  • sporirea încrederii și a stimei de sine a copiilor

Tratamentele ortodontice nu sunt dureroase. Pot apărea, ocazional, pe durata tratamentului mici episoade dureroase, care sunt ușor de controlat cu medicație antalgică uzuală. Efectele sunt însă valabile pe termen lung și pot face diferența între un viitor adult cu probleme dentare frecvente sau un adult care are își vede medicul dentist doar la controlul de rutină” este sfatul specialistului de la clinica Trident.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here