De ce spalatul pe maini este atat de IMPORTANT?

Exista un motiv solid in spatele acestui obicei despre care tot auzim spunandu-se si scriindu-se, mai ales, in ultima perioada pe toate canalele de media. Spalatul pe maini este una dintre cele mai bune si mai eficiente metode de preventie a raspandirii germenilor si bacteriilor.

Cum ne spalam corect pe maini?

Umezim pielea mainilor, cu apa rece sau calduta (asigura-te ca nu este prea fierbinte), folosim o cantitate potrivita de sapun si timp de 20 de secunde frecam bine mainile, avand grija sa insistam intre degete, la si sub unghii, pe buricul degetelor, in interiorul si exteriorul palmelor, dar si in jurul degetului mare (explicatia este simpla: pentru ca in lumea moderna folosim mult telefonul, telecomanda etc si da, butonam mult cu degetul mare). Si nu uitat nici de incheieturile mainilor! Apoi clateste mainile cu apa din abundenta si sterge-le cu un prosop curat si uscat.

Cand ne spalam pe maini?

Obiceiul de a ne spala pe maini este unul dintre primele pe care ar trebui sa-l invatam si pe copil. Iata cand trebuie sa ne spalam pe maini:

  • Inainte de a manca, dar si de a gati
  • Dupa ce folosim toaleta
  • Dupa ce facem curat prin casa sau in jurul acesteia
  • Dupa ce atingem, ne jucam sau ingrijim animalele de companies au orice animale
  • Inainte si dupa ce vizitam persoane care sunt bolnave
  • Dupa ce ne suflam nasul, tusim sau stranutam
  • Dupa ce venim de afara etc

Ce facem daca nu avem la dispozitie apa si sapun?

La nevoie putem folosi spray-uri si geluri de dezinfectat mainile, servetelele antibacteriene etc.

De ce spalatul pe maini este un obicei important?

Este important sa ne spalam des pe maini pentru ca germenii si bacteriile se pot gasi in multe locuri si se pot raspandi prin multe metode: atunci cand venim in contact cu alte persoane care sunt bolnave sau atingem obiecte contaminate, schimbam scutece murdare, intram in contact cu apa si mancare contaminate, picaturile sau fluidele din aer atunci cand tuseste sau stranuta cineva bolnav, suprafete contaminate etc. Iar atunci cand intri in contact cu persoane bolnave sau obiecte contaminate te poti infecta usor in momentul in care iti atingi ochii, nasul, gura etc.

Nu neglija importanta spalatului pe maini si obisnuieste-i si pe cei dragi sa procedeze la fel!

Timpul pe care il petreci la chiuveta, folosind corect apa si sapunul, te-ar putea scapa de vizitele la doctor!

Autor: Inga Stoian

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here