Patru parinti si patru povesti despre copii

Patru parinti au impartasit publicului larg in cadrul unui eveniment intamplarile de zi cu zi alaturi de copiii lor. Cei care ne-au incantat cu povesti amuzante, dar si cu experientele lor in meseria de parinte, au fost: Ana Nicolescu sau Mamica Urbana, Anca Sina Serea, Alice Nastase Buciuta si moderatorul discutiei de parenting, Alex Zamfir. De la cei patru A vei afla ca este important ca micutul tau sa spuna NU (Alex), vei cunoaste de ce este importanta argumentarea igienei pentru copilului tau (Anca), de ce dragostea este solutia in toate (Alice) si ce inseamna echilibrul intre viata profesionala si cea de parinte (Ana).

„Inainte sa am copii, dadeam multe sfaturi si credeam ca le stiu pe toate”

„Toti imi spuneau ca atunci cand voi avea copii, viata mea o sa se schimbe, dar nimeni nu mi-a spus ca este si foarte greu. Intr-adevar s-a schimbat viata mea, dar intr-un mod in care nu ma asteptam”, a povestit Ana.

Ana Niculescu este fondatoarea agentiei Parenting PR si a cunoscutului blog Mamica Urbana. Ana are doua fiice, Mariuca, fata cea mare, si Iulia, de cinci ani.

„Mi-a fost greu si pot sa spun ca Mariuca, cea mare, m-a trezit si am devenit un parinte mai constient si am inceput sa ma cunosc in primul rand pe mine, sa vreau sa ma uit la mine si sa imi asum lucrul acesta cu curaj. Ne trebuie curaj ca sa acceptam cine suntem si ca este nevoie de o evolutie. Daca Mariuca mi-a adus trezirea asta si m-a invatat lectia rabdarii, Iulia a venit, oarecum, sa ma vindece si sa ma ajute sa ma pun si eu pe primul plan. Mi-ar placea ca relatia cu ele sa fie una in care invatam unele de la altele si, la fel de bine sa schimbam rolurile, ori eu sunt profesor si ele invataceii mei, dar de foarte multe ori ele sunt profesori mai buni pentru mine decat sunt eu profesor pentru ele. Cred ca trebuie sa spunem si unde ne este greu”. 

Citeste si Iti dezvalui cele 3 secrete din parentingul pozitiv!

Misiunea unei mame pe Pamant

Anca Sina Serea este mamica pentru cei cinci copii ai ei: Sara, Ava, Noa, Moise si David. Ce presupune relatia parinte-copil din perspectiva ei?

„Pot sa zic ca aproape in fiecare zi imi ofera cate o lectie de generozitate si de bunatate si, oarecum, candoarea si puritatea lor, chiar daca stiu ca nu sunt cei mai ingerasi de pe pamant si nici nu mi-as dori sa fie asa, ma ajuta sa devin un om mai bun si o mama mai buna si sa-mi doresc sa fiu mai buna, apropos de parintele perfect, care nu cred ca exista. Sunt etape pe care le traiesc cu fiecare in parte. Nu este simplu, este foarte frumos. Am stat, la un moment dat, sa ma gandesc: e clar ca misiunea mea pe pamant este sa fiu mama si nu m-as regasi in niciun alt loc, niciun altfel de tablou, dar ma consider o mama norocoasa. Imi place sa cred ca voi evolua alaturi de ei, iar peste ani, nu stiu ce studii vor avea sau ce meserii vor avea, dar imi doresc din tot sufletul sa fie niste oameni fericiti, linistiti si impliniti. Nu ii imping sa faca nimic la modul extrem, imi doresc sa-I crestem intr-o normalitate, intr-o casa plina cu lucruri firesti”, dezvaluie Anca publicului.

„Iubirea este cheia si solutia pentru toate intrebarile astea grele la care nu gasim cel mai bun raspuns de la bun inceput”

Pentru redactorul-sef al revistei Tango, Alice Nastase Buciuta, iubirea e importanta in tot si-n toate, mai ales cand vine vorba despre cei trei copii ai ei, Ilona, Victor si Iza. Se considera, pe sine insasi, „trei mame intr-una”.

De cate ori trebuie sa fim pentru copiii nostri?

„Relatia mea difera complet de la un copil la altul. Este o uimire perpetua pentru mine cum reusesc copiii mei sa nu semene niciun pic unul cu celalalt. Nu stiu daca copiii vostri seamana intre ei, dar ai mei nu seamana deloc. Si atunci a trebuit sa-mi construiesc absolut diferit relatia cu fiecare dintre ei si sa ma pot readapta la stilul lor de a se purta si de a reactiona. Practic, sunt trei mame intr-una singura si, probabil, ca multi dintre voi au aceeasi experienta sa fie nevoiti sa se poarte diferit de la un copil la altul, dar lucrez atat cat imi sta in puteri. Am multe de invatat (…). Noi suntem cumva o generatie tampon. Nu vreau sa generalizez, parintii mei nu stiau nimic despre parenting, ne-au crescut asa cum se cresteau. Mama fiind, m-am trezit ca nu stiu nimic despre asta. Nu vreau sa le spun copiilor mei ca asa cum au crescut ceilalti copii asa o sa creasca si ei. Vreau sa le spun lucruri de care au ei nevoie, sa ii invat lucruri pe care trebuie sa le invete atunci si sa-i sprijin atat cat imi sta mie in puteri. Nu fac lucrurile atat de bine cat mi-as dori sa le fac, dar ma straduiesc foarte tare. Iubirea este cheia si solutia pentru toate intrebarile astea grele la care nu gasim cel mai bun raspuns de la inceput. Am trei relatii diferite cu trei copii diferiti”, povesteste aceasta.

Citeste si Cele 5 lectii de parenting de la suedezi

„Relatia pe care incerc sa o construiesc cu el este o relatie care sa-l ajute la un moment dat pe Mark sa-si doreasca sa aiba o relatie cu mine”

Alex Zamfir, indrumatorul discutiei de parenting si tatal unui baietel de 8 ani pe nume Mark, crede ca intre relatia dintre parinti si copil, singurul responsabil de calitatea acelei relatii este parintele:

„Si acum, uitandu-ma la relatia cu parintii mei si mentinandu-mi parerea asta, imi dau seama ca vreau sa fac cu totul altceva in relatia mea cu Mark. Relatia pe care incerc sa o construiesc cu el este o relatie care sa-l ajute la un moment dat pe Mark sa-si doreasca sa aiba o relatie cu mine. Si mai cred ca este datoria noastra ca parinti sa facem ceva in sensul acesta. Parintii nostri au fost ceva de genul: << Ok, eu te-am facut, iti dau sa mananci, te cresc si nu te dau afara din casa, eu mi-am facut datoria de parinte>>, iar acum multi dintre acesti parinti se intreaba de ce nu-i sunam cu zilele. As vrea ca atunci cand eu sau mama lui il vom suna pe Mark, sa se bucure cand se intampla asta sau sa ne sune el cu bucurie. In directia asta vreau sa se intample, lucrurile, sa-l ascult, sa-l las sa spuna <<Nu>>”.

Citeste si Fricile copiilor si stilul de parenting

Cand vine vorba despre igiena personala a copiilor, regulile de baza sunt clare: spalatul pe maini inainte de masa si periajul dintilor zilnic. Dar ce facem cand copilul nu isi doreste neaparat respectarea acestor reguli de baza? Reguli la scoala, reguli pe strada, dar si reguli in familie? Fiecare dintre cei invitati a povestit celor aflati la eveniment cum gestioneaza situatia si cat de importanta este respectarea igienei personale:

„Pe partea de igiena am fost, mereu, foarte atenta. Regulile acestea normale, spalatul pe maini inainte de masa, spalatul pe dinti dimineata si seara se schimba cand merg la bunici, acolo unde nu mai sunt eu”, spune Ana.

„Igiena este importanta, dar sa le transmitem si de ce este importanta”, explica Anca.

„Igiena, alaturi de alimentatie si alaturi de educatie sunt prioritare pentru noi ca parinti. E complicat cu cinci. Este adevarat ca la primii doi copii esti mult mai atent, cel putin in cazul meu, iar apoi te relaxezi. Este vorba iarasi de noroc, ei imita obiceiuri de la noi si ei intre ei. Ei isi urmeaza exemplul unul dupa celalalt, am acceptat sa vad o suzeta cazuta pe jos, cum nu as fi acceptat niciodata, si o pisica mangaiata si pupata, care iarasi nu as fi acceptat la primul sau la al doilea copil. M-am obisnuit odata cu maturizarea mea ca mama”.

Parintii fac un shortcut catre fericire

Alice crede, mai degraba, ca asa cum nu i-a lasat niciodata sa isi puna degetele in priza, tot asa nu i-a lasat pe copii nici sa se aseze la masa fara sa se spele pe maini.

„Le-am spus ca nu putem renunta la asta oricat de obositi am fi, iar in ultimii ani de cand gelurile bacteriene ne sunt la indemana, s-au simplificat lucrurile.

In general, nu fac rabat de la regula spalatului pe maini si nici de la spalatul pe dinti. Sunt unele lucruri la care m-am gandit ca trebuie sa le setez astfel incat sa nu neglijam, cum ar fi spalatul pe maini. Fiecare dintre noi isi gaseste calea de mijloc, cedam intr-o parte si nu cedam in alta parte.

Exista si alte cai spre fericire, sunt cei care aleg sa nu aiba copii sau nu pot sa aiba copii si ajung si ei la fel de intelepti si la fel de fericiti cum ajung cei care au copii, doar ca e mai lung drumul lor. Noi facem asa, un shortcut catre fericire si suntem norocosi, chiar daca e greu sa fii parinte”.

Citeste si Parentingul de azi: esti o mama perfecta? 🙂

Cine a spus ca viata profesionala si viata personala sunt separate? Mi-am dat voie sa fiu mai libera si sa nu ma mai stresez atat de tare cu aspectul acesta al echilibrului.

Pentru Ana Nicolescu echilibrul nu inseamna neaparat „sa ai astazi atat timp pentru cariera, atat timp pentru familie”, ci este vorba despre echilibrul dintre „perioadele in care ai mult timp ocupat cu cariera si mai putin timp cu copiii si invers”.

„Mi-am dat voie sa fiu mai libera si sa nu ma mai stresez atat de tare cu aspectul acesta al echilibrului”.

„Eu am invatat, oarecum, sa imi fac din timp un aliat”

Anca Sina Serea povesteste ca existau si momente in care se simtea vinovata atunci cand nu reusea sa faca ce si-a propus.

„Am invatat ca nu exista perfectiune, am invatat sa ma organizez, am invatat sa cer ajutor, am invatat sa imi ascult copiii, am invatat sa spun cand am obosit si nu mai pot si am invatat ca la sfarsitul zilei sa fiu recunoscatoare pentru toata furtuna de sentimente pe care o traiesc, pentru toate emotiile, pentru toate momentele bune si mai putin bune. Cu o dragoste neconditionata se poate sa facem lucruri frumoase”.

„Dragostea este un raspuns in tot si in toate, chiar si in igiena”

Se intampla ca micutii parintilor sa se incapataneze sa urmeze obiceiurile zilnice de igiena, dar ce fac cand se indragostesc? Cand vine vorba despre prospetime si despre fata sau baiatul pe care o/il indrageste, se intampla ca adolescentul sa se conformeaze mai mult regulilor de igiena.

„Sa luam din iubirea asta, din energia asta sa rezistam la toate incercarile de peste zi si de peste noapte. Cred ca putem sa folosim formula asta a iubirii si sa le rezolvam pe toate, chiar si in ceea ce priveste curateniile noastre sufletesti si cele fizice”, a spus Alice Nastase Buciuta.

Igiena copiilor in institutiile de invatamant, de stat sau private este una vizibila prin diferentele care exista. Daca la cele private, lucrurile au o ordine si o disciplina firesti, la scolile de la stat baile arata „ca dupa razboi”.

„Fara sapun sau hartie igienica, fara colac de plastic. La noi in tara sunt inca scoli in care nu exista sapun la baie. Copiii pleaca tot timpul la scoala cu ceva cu care sa se spele si sa se dezinfecteze pe maini. Evolutia pleaca de la toaletele din scoli si, astfel, am mai urcat doua, trei trepte”, a explicat Alice.

Evenimentul s-a incheiat cu cateva intrebari si raspunsuri dintre invitati si persoane din public.

Citeste si Metode de parenting “invechite”, dar bune si in prezent!

Autor: Andreea Borcila

Sursa foto: PlaYouth

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here