Expunerea indelungata a copilului la toate aceste dispozitive interesante din lumea moderna si ultra tehnologizata poate veni la pachet cu o serie de probleme de sanatate: dureri ale ochilor si probleme de vedere, dureri de cap, comportament social diminuat etc. Atunci cum sa-ti protejezi copilul de efectele negative ale tehnologiei?
Citeste si: TV la varsta de 2 ani inseamna adolescenti mai putin sanatosi
Pauze active. Incearca sa discuti cu el, sa-l intrebi, din cand in cand, despre ce urmareste el la televizor, pe tableta, pe telefon, pe laptop. Arata-te interesat de ceea ce-ti povesteste, roaga-l sa-ti arate si tie.
Seteaza limite. “Nu stam, insumat, mai mult de (maximum!) o ora la televizor, tableta sau la telefon. Nu ne uitam la tableta sau la televizor in timp ce mancam sau inainte de somn. Pastram distanta corecta intre ochi si ecranul televizorului, tabletei, laptopului” etc.
Lume virtuala …calitativa. Pe cat posibil, alegeti impreuna aplicatiile instalate pe tableta, desenele animate urmarite la televizor etc.
Citeste si: Tu stii cum iti poti ghida copilul…sa gandeasca?
Incurajeaza-l sa se joace afara. Toate aceste gadgeturi il predispun sa aleaga sa fie inactiv, sa prefere viata sedentara, de aceea este important sa-l incurajezi sa petreaca suficient timp si afara: sa se joace cu cainele, sa mearga la locul de joaca, sa alerge, sa joace fotbal, sa mearga pe bicicleta sau cu trotineta, sa se intalneasca cu prietenii de aceeasi varsta etc.
Nu folosi gadgeturile pe post de bona/supraveghetor. Nu-ti cumpara timp si liniste, oferindu-i repede tableta sau cateva desene animate la televizor. Daca tot ai nevoie de timp si liniste, ofera-i alternative sanatoase (jocuri creative, seturi de construit, carti de colorat, povesti etc).
Asigura-te ca doarme suficient. Este important ca puiul tau sa se odihneasca, sa doarma suficient. Somnul ii ofera creierului posibilitatea sa se relaxeze.
Citeste si: Somnul necalitativ la copii creste riscul de obezitate
Pauze dese. Sugereaza-i sa clipeasca mai des, atunci cand urmareste desenele animate. Sa ia pauze dese (o pauza de cateva minute la fiecare 20 min).
Atentie la lumina. Nu-l lasa sa foloseasca gadgeturile, daca in camera este prea intuneric, de asemenea, ai grija sa fie setata luminozitatea ecranului (sa nu fie mult prea luminos).