Cum pregatesti un copil pentru imagistica prin rezonanta magnetica (RMN/ IRM)?

Sursa foto: radiology.virginia.edu

Cum sa-i explici, dar si cum sa pregatesti un copil pentru imagistica prin rezonanta magnetica IRM/ RMN, ne explica, pas cu pas, dl dr. Radu Nicolaescu, medic specialist radiolog, atat in cadrul Centrului Medical Emerald, cat si la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti.

Este nevoie de o anumita pregatire inainte de IRM/RMN? Cum ii poate explica un parinte unui copil despre experienta la care va lua parte?

 

dr Radu Nicolaescu, Sursa foto: Centrul Emerald

Nu este nevoie de o pregatire deosebita inainte de efectuarea unui examen IRM. Recomandarile cu privire la mancare si hidratare variaza in functie de examenul specific, insa cu exceptia unor situatii specifice, este recomandabil ca pacientul sa nu manance cu 4 ore anterior examenului, iar hidratarea se poate face normal. Este bine sa fie lasate acasa orice obiecte metalice (bijuterii, ace, agrafe de par, piercing-uri, etc). De asemenea este util ca parintii sa aduca toate documentele medicale ale copilului.

Recomandam ca parintii sa discute cu copiii despre ce sa se astepte inainte cu cateva zile de investigatia programata  pentru a le permite acestora sa proceseze informatiile si sa puna orice intrebari pentru a intelege mai bine experienta viitoare. Desi procedura nu este dureroasa, uneori copiii se simt anxiosi cand fac ceva nou. In centrul nostru incurajam astfel o vizita la clinica inainte de data programarii, astfel incat copilul sa se familiarizeze cu aparatul, mediul inconjurator, personalul si modul in care se va desfasura examenul. Experienta si numeroase studii au aratat ca o informare minutioasa prealabila creste complianta celor mai mici dintre pacienti si reduce necesitatea sedarii sau anesteziei generale. Este important astfel ca parintii sa explice copiilor ce vor experimenta pe parcursul examinarii. Imagini (n.a: gasesti aici), videoclipuri online sau vizita la centru ii va familiariza pe copii cu aspectul aparatului, cu zgomotul pe care acesta il face si cu faptul ca toata experienta este nedureroasa si fara niciun fel de disconfort. Uneori, insa este necesara montarea unei branule, care se face o singura data, intr-o camera separata. Unii copii chiar se simt mai in siguranta stiind ca in camera unde se afla aparatul nu au voie ace (fiind metalice). In plus, pentru copiii mai mici, un membru al familiei poate asista la examinare din camera magnetului, langa copil, astfel acesta nu se va simti singur. Bineinteles, acel membru se va supune aceluiasi screening pentru metale sau dispozitive metalice/electronice implantate.

Ne puteti explica, pas cu pas, in ce consta investigatia RMN/IRM?

Vizita la centrul nostru incepe cu completarea formularelor si consimtamantului informat de catre apartinatorul legal. Ulterior, pacientul impreuna cu apartinatorul sunt preluati de un membru al echipei care va efectua screening-ul pre-examinare. Se va insista pe prezenta dispozitivelor metalice sau electronice implantate. Daca acestea exista, este necesar un document din care sa reiasa denumirea completa a acestora sau compatibilitatea cu campul magnetic de 1.5T. Alte elemente foarte importante cu privire la siguranta sunt terenul alergic al pacientului si functia rinichilor, daca este necesara administrarea de substanta de contrast.

Apoi pacientul si, daca este cazul, apartinatorul, vor fi invitati la vestiar pentru a se schimba pentru examinare. Pacientii pot pastra hainele personale atata timp cat nu sunt voluminoase (tricou, pantaloni de pijama) si nu au niciun fel de insertii metalice.

Atunci cand este necesar, se va monta o canula iv (branula), intr-o camera separata.

Astfel echipati pentru examinare pacientul este invitat in sala magnetului unde va fi pozitionat pe masa aparatului, si introdus in interiorul tubului. In functie de tipul de examinare, pozitia pacientului in interiorul tubului poate diferi. Aparatul este deschis la ambele capete si este bine iluminat si ventilat. Investigatia consta intr-o serie de secvente de achizitie succesive in care aparatul face zgomot. Pentru atenuarea acestor zgomote, pacientul va purta casti in care poate asculta muzica preferata si de asemenea i se pot comunica instructiuni din partea operatorului. Comunicarea pacient-operator este dublu sens, atata timp cat aparatul nu face zgomot. Oricand pe parcursul examinarii pacientul doreste intreruperea acesteia, are la dispozitie “pompita de siguranta” care, odata apasata atentioneaza operatorul care opreste achizitia imaginilor si merge la pacient.

Daca examinarea o impune, la un moment dat se va administra substanta de contrast care se poate face manual de catre operator/asistent, sau prin intermediul unei seringi automate care este comandata de operator din camera de comanda.

La finalizarea achizitiilor imaginilor, pacientul este invitat din nou la vestiar pentru a se schimba in hainele personale si i se va inlatura branula (daca a fost nevoie de aceasta).

Pe tot parcursul achizitiei, medicul radiolog urmareste imaginile rezultate si adapteaza examenul in functie de aspectul acestora, iar la final poate avea loc o discutie cu parintele/parintii pentru un rezultat preliminar verbal. Rezultatul final scris va fi elaborat de medicul radiolog in cateva zile si transmis parintilor prin email sau poate fi ridicat personal de acestia.

…..

Dr Radu Nicolaescu este medic specialist radiolog, doctor in stiinte medicale, avand experienta si un interes deosebit in Imagistica Pediatrica si Imagistica RM cardiovasculara indeosebi a cardiopatiilor congenitale. Este membru al Societatii Romane de Imagistice Medicale si Grupului de Radio-pediatrie si membru asociat al Societatii Romane de Cardiologie si al Societatii Europene de Cardiologie. Isi desfasoara activitatea si in Spitalul Clinic de urgenta pentru copii Grigore Alexandrescu din Bucuresti. La Emerald efectueaza intreaga gama de imagistica RM pentru copii si pentru adulti.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here