Cum poti amana menopauza si cand este indicat acest lucru

Proces fiziologic firesc, menopauza se instaleaza in mod normal in jurul varstei de 50 de ani. Chiar daca aduce cu sine o serie de neplaceri si riscuri, ea nu trebuie privita ca o drama ci acceptata ca un firesc. In ce situatii menopauza poate fi amanata si cum este posibil acest lucru aflati de la dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Daca menopauza instalata la maturitate, „la vremea ei”, vine cu posibile neajunsuri precum osteoporoza, afectiunile cardiace si instabilitatea emotionala, atunci cand ea apare precoce provoaca neplaceri si mai mari. Iar infertilitatea este chiar cea mai mare dintre ele.

”Se considera ca menopauza este precoce daca este prezenta inaintea varstei de 40 de ani. Aceasta poate aparea fie pe un fond genetic (rude de gradul I care au avut aceeasi problema) fie intr-un context autoimun, cand sistemul imunitar distruge ovarele, considerandu-le corpuri straine de organism. O situatie speciala este aceea in care – din motive medicale – se impune extirparea ovarelor, urmarea fiind instalarea instantanee a menopauzei.” explică specialistul.

Citeste si Cand stii ca intri la menopauza si care sunt simptomele acesteia

In cazul in care, din pacate, a fost necesara extirparea ovarelor, nemaiexistand activitate hormonala femeia intra brusc la menopauza, organismul adaptandu-se greu la aceasta conditie, in lipsa unei perioade de tranzitie.”In menopauza precoce non-chirurgicala, amanarea cat mai mult posibil a instalarii acesteia este posibila cu ajutorul tratamentelor hormonale, cu fitoestrogeni. Acestia sunt estrogeni extrasi din plante, putin diferiti ca si formula fata de estrogenii de sinteza, dar cu mai putine efecte secundare.

Tratamentul de substitutie hormonala, chiar si atunci cand este realizat cu fitoestrogeni, nu se face „dupa ureche” ci sub stricta supraveghere medicala. Terapia va preveni pierderea de masa osoasa si instalarea osteoporozei, totodata mentinand starea generala de bine a unei femei inca tinere, cu viata sexuala activa” spune dr Vythoulkas.

Terapia de substitutie hormonala este urmata pana la implinirea varstei medii la care apare menopauza (chiar si dupa aceasta varsta in unele cazuri), respectiv 50 de ani. Bineinteles, tratamentul nu este unul universal-valabil, el fiind adaptat si personalizat fiecarui caz in parte.

Citeste si Testul AMH. Ce indicii ne ofera si cand trebuie facut

”Pentru femeile care au intrat precoce la menopauza dar isi doresc un copil, dar si pentru cele care vor doar sa diminueze efectele neplacute ale acestui proces fiziologic, exista o tehnica revolutionara numita PRP (Platelet Rich Plasma). Aceasta consta in extragerea anumitor celule din sange, prelucrarea lor prin centrifugare si injectarea in ovare, ulterior acestea incepand sa produca din nou material genetic. Reversibilitatea menopauzei prin aceasta tehnica face posibil ca pacienta sa devina mama chiar si pe cale naturala” a mai spus medicul ginecolog.

Citeste si Terapia ,,vampir” sau PRP, utila femeilor la premenopauza si menopauza care…

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here