Ajutorul de 500 de lei pentru mamele care au fost la consultatii prenatale, respins de Parlament

Plenul Camerei Deputatilor a respins o propunere legislativa privind stimularea prezentarii gravidelor la consultatiile prenatale prin acordarea gratuita a unui sprijin material.

Vezi si: Standardul ingrijirilor prenatale, foarte putin respectat in Romania

In motivatia respingerii se arata ca „masurile propuse conduc la cheltuieli bugetare suplimentare” prin încalcarea prevederilor legale potrivit carora „nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare”.

Proiectul de lege respins prevedea ca „Prezenta lege are ca scop stimularea prezentarii gravidelor la consultatiile prenatale prin acordarea gratuita, pentru fiecare nou-nascut viu, a unui sprijin material care consta în produse de îmbracaminte si îngrijire la nivelul indicatorului social de referinta”. În acest moment, indicatorul social de referinta este de 500 de lei.

De asemenea, proiectul spunea ca sprijinul material se acorda o singura data la iesirea din spital sau la eliberarea certificatului de nastere doar daca gravida s-a prezentat la consultatiile prenatale si ca valoarea în lei a sprijinului material se va actualiza anual prin Hotarare a Guvernului, în functie de rata inflatiei. In cazul acestui proiect, Camera Deputatilor are rol de for decizional.

Vezi si: World Vision Romania: 6,2% dintre femeile insarcinate nu au fost consultate medical pana la nastere

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here