COVID-19: trebuie sa poarte si copilul masca de protectie?

Pentru a impiedica raspandirea virusului COVID-19 autoritatile ne recomanda sa purtam masti ca sa ne acoprim nasul si gura atunci cand trebuie sa iesim din casa. Dar in privinta copiilor ce se stie? Trebuie sa poarte si copilul masca de protectie?

Iata recomandarile Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (CDC):

Trebuie sa-i pun bebelusului masca?

Nu, copiii sub 2 ani nu trebuie sa poarte masca, pentru ca exista riscul de a se sufoca. De fapt, “nu trebuie sa-i acoperi cu nimic fata unui copil mai mic de doi ani sau cuiva care are probleme cu respiratia, nu este constient, nu are capacitatea sau abilitatea de a-si indeparta acea protectie de pe fata”.

Trebuie sa poarte copilul masca pe afara?

Depinde. Daca ai un copil mai mare si stati afara, in curtea voastra, atunci copilul nu va avea nevoie de masca de protectie. Dar daca iesi cu copilul din curte, intri intr-un magazin sau mergi cu un autobuz, atunci masca este recomandata, scrie mother.ly.

Potrivit CDC, recomandarile de a purta masti nu sunt neaparat pentru propria protectie, cat pentru a nu raspandi acest COVID-19, stiindu-se de faptul ca in multe dintre cazuri cei mici pot fi purtatori asimptomatici sau cu simptome relativ usoare.

Uneori purtarea unei masti de protectie in cazul unui prescolar ar putea fi o intreaga aventura, copilul nefiind obisnuit cu masca este posibil sa aiba tendinta sa-si duca manutele mai des la fata, pentru a o face mai confortabila, pentru a o aranja, iar in acest caz masca de pe fata poate creste riscul de a se infecta cu COVID-19 si ar fi mai indicat sa eviti sa ii mai dai masca.

Cea mai buna metoda de a-i proteja pe copii, dar si comunitatea din care facem parte este ca in aceasta perioada, pe cat posibil, sa-i tinem pe copii acasa.

Iata cum sa pui, sa folosesti si sa scoti masca, potrivit UNICEF Romania:

„Inainte de a-ti pune masca, dezinfecteaza-ti mainile cu solutie pe baza de alcool sau spala mainile cu sapun si apa. Acopera gura si nasul cu masca si asigura-te ca nu exista spatii deschise intre fata si masca. Evita sa atingi masca in timp ce o folosesti. Inlocuieste masca cu una noua imediat ce se umezeste de la respiratie sau eliminari nazale si nu reutiliza mastile de unica folosinta. Pentru a scoate masca: scoateti-o din spate (nu atinge partea din fata a mastii); arunc-o imediat intr-un cos inchis; dezinfecteaza-ti mainile cu solutie pe baza de alcool sau spala-le cu sapun si apa”.

Surse: CDC, mother.ly, UNICEF Romania

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here