Covid-19: Copiii vor fi tot mai expusi abuzurilor din cauza masurilor de izolare!

In doar cateva luni, COVID-19 a dat peste cap vietile copiilor si familiilor din intreaga lume. Toate masurile luate pentru a limita raspandirea infectiei, precum inchiderea gradinitelor si scolilor, restrictionarea circulatiei, stresul parintilor si ingrijitorilor, schimbarea rutinei, toate acestea afecteaza starea emotionala si fizica a copiilor. Desi sunt considerate necesare, eforturile de carantina au afectat drastic vietile multor oameni, tot mai multi dintre acestia ramanand si fara joburi si venituri. Iar potrivit tot mai multor voci care atentioneaza autoritatile in legatura cu efectele carantinei sustin urmatoarele: Copiii vor fi tot mai expusi abuzurilor din cauza masurilor de izolare!

Sute de milioane de copii din intreaga lume se vor confrunta foarte probabil cu amenintari tot mai mari la adresa sigurantei si bunastarii lor – inclusiv maltratare, violenta bazata pe gen, exploatare, excludere sociala si separare de ingrijitori – din cauza actiunilor intreprinse pentru a impiedica raspandirea pandemiei COVID-19, scrie Unicef.

Stigmatizarea legata de COVID-19 i-a lasat pe unii copii mai vulnerabili la violenta si suferinta psihosociala. In acelasi timp, masurile de control care nu tin cont de necesitatile si vulnerabilitatile specifice de gen ale femeilor si fetelor ar putea creste, de asemenea, riscul de exploatare sexuala, abuz si casatorii juvenile. Dovezile empirice recente din China indica, spre exemplu, o crestere semnificativa a cazurilor de violenta in familie impotriva femeilor si fetelor.

Agentia ONU pentru copii, impreuna cu partenerii sai de la Alianta pentru protectia copilului in cadrul actiunilor umanitare, a lansat un set de indrumari pentru a sustine autoritatile si organizatiile implicate in actiunile de raspuns.
„Pandemia ajunge acum, in multiple feluri, nu doar la copiii si familiile pe care le afecteaza direct”, a declarat Cornelius Williams, Sef pentru protectia copilului la UNICEF. „Scolile se inchid. Parintii incearca din rasputeri sa-si ingrijeasca copiii si sa-si castige existenta. Riscurile ce tin de protectia copiilor iau amploare. In acest ghid, guvernele si autoritatile din domeniul protectiei pot gasi o sinteza a masurilor practice care pot fi luate pentru a-i pastra pe copii in siguranta in aceste vremuri incerte.”

Sursa: Unicef.org

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here