Carui copil nu-i plac jucariile? Cumparam jucarii pentru ca isi doreste puiul si vrem sa-l bucuram. Cumparam jucarii pentru ca sunt interesante si ne plac si noua, poate ne-au lipsit atunci cand eram noi mici sau poate ca incercam sa compensam ceva? Copilul tau are prea multe jucarii?
Citeste si: Iata care sunt primele jucarii ale unui bebelus
Exista un studiu care arata legatura dintre nivelul de stres si aglomeratia de lucruri cu care este inconjurata o persoana acasa. Prea multe lucruri in casa ne streseaza fara sa ne dam seama (studiu in cadru UCLA Center on the Everyday Lives of Families).
Aglomerarea lucrurilor, atat in spatiul in care locuim, cat si acolo unde ne desfasuram activitatea, ne poate imbolnavi. Acelasi lucru se intampla si in cazul copiilor care sunt inconjurati de mult prea multe jucarii.
Prea multe jucarii chiar pot dauna sanatatii copilului.
Iata ce spun studiile:
- Copiii care au mai putine jucarii sunt mai creativi, reusesc sa ramana conectati, atenti si concentrati pentru o perioada mult mai mare de timp (studiu facut la Universitatea din Toledo, Ohio, SUA).
- “Atunci cand copilul este inconjurat de mult prea multe jucarii, acestea ii influenteaza in mod negativ felul in care se joaca”, sustine Carl Dauch, specialist in terapie educationala.
- “Atunci cand ii pui copilului la dispozitie mai putine jucarii, il inveti si simtul raspunderii, proprietatii, invata sa aiba mai multa grija de ele si sa le aprecieze”, spune Joshua Becker, autorul cartii “Clutter Free with Kids”, sugerand ca “debarasarea” de jucarii poate fi “eliberatoare”.
Citeste si: Stii care sunt cele mai bune jucarii pentru un prescolar?
Sfaturi pentru marea operatiune “eliberarea” de jucarii a locului de joaca a copilului:
- Alege jucarii cu care copilul nu prea se joaca si pune-le in ladite, pe care sa le depozitezi in alta parte (in garaj, in sifonier, la bunici etc)
- Prin rotatie pune jucarii in diverse cutii si ofera-i cate o cutie pe saptamana.
- Doneaza. Sigur gasesti jucarii de care nu a fost deloc interesat sau cu care nu se va mai juca poate pentru ca nu mai sunt potrivite pentru varsta lui.
- Nu mai amana! Sa inceapa cat mai curand operatiunea marea debarasare de jucarii si mai ales eliberarea spatiului de joaca pentru copil!
Cum poti imbunatati relatia „parinte-jucarii”
- Nu mai cumpara jucarii sau ai grija ca jucariile noi sa “apara” in casa doar cu ocazii foarte speciale.
- Alege cu intelepciune! Atunci cand decizi sa cumperi o jucarie, gandeste-te ca aceasta trebuie sa fie un „instrument” pentru dezvoltarea lui, nu doar un obiect care il tine “un pic” ocupat. Nu uita ca unui copil ii place foarte mult jocul de rol (jucarii potrivite: set de doctor, o bucatarie mica, poate un set mic de vase sau de instrumente de mecanic etc).
- Alege jucariile care nu au o intrebuintare fixa (cele care nu-i ofera posibilitatea sa se joace in diverse feluri, sa inventeze jocuri noi, sa-si imagineze, sa creeze).
- Atunci cand iti mai cere copilul jucarii la magazin intreaba-te: isi doreste cu adevarat acea jucarie sau e dornic de mai mult timp de joaca petrecut cu mine?
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Verdict de mama: Plictiseala e sanatoasa, lasa-l pe copil sa se plictiseasca!