Copilul se ineaca: stii ce manevre sa aplici?

Sursa foto: British Red Cross

Copiii, in special pana la varsta de 5 ani sunt cei mai vulnerabili atunci cand este vorba despre inecarea cu bucati de mancare sau cu obiecte mici. Ce faci atunci cand copilul se ineaca? Stii ce manevre sa aplici?

In primul rand, nu te panichezi, pentru ca atitudinea ta il poate speria mai rau pe copil, iar in al doilea rand, actionezi cu promptitudine, executand corect manevrele care sunt indicate in aceasta situatie.

sursa foto: ipswichandeastsuffolkccg.nhs.u

Bebelusul mai mic de 1 an se asaza cu fata in jos pe antebratul tau sau pe picioare (daca stai asezat). Capul micutului trebuie sa fie pozitionat mai jos decat pieptul, sprijinindu-i cu palma barbia, dar fara a-i acoperi nasul si gura. Cu dosul palmei lovesti de 5 ori ferm pe spate, intre omoplati. Atentie, manevra nu trebuie sa-l accidenteze pe copil, ci sa determine obiectul strain sa fie scos de pe traheea lui.

 

Repeta manevra respectiva de cateva ori.

sursa foto: babybonus.msf.org.sg

Daca aceasta tehnica nu functioneaza, poti incerca urmatoarea manevra: asaza copilul pe spate, cu fata in sus si cu degetele aratator si mijlociu apasa ferm in zona cutiei toracice. Manevra respectiva se repeta de cateva ori.

 

Cei mai multi specialisti sustin ca cel mai indicat este sa se alterneze cele doua tehnici in cazul copiilor mici.

 

sursa foto: imperativetraining.com/

In cazul unui copil mai mare, una dintre manevre este asemanatoare ca in cazul unui bebelus, doar ca nu pozitionezi copilul pe piciorul tau, ci ii apleci partea superioara a corpului, cu cap cu tot, si ii aplici 5 lovituri ferme intre omoplati.

 

 

 

Sursa foto: positivesafetytraining.co.uk/

O alta tehnica in cazul copilului mai mare este sa te pozitionezi la nivelul lui (adultul se asaza in genunchi). Pe abdomenul copilului (la nivelul buricului), pozitioneaza un pumn strans peste care asezi cealalta mana stransa si faci cateva compresii ferme si rapide, pe abdomen, de jos in sus (pentru a incuraja obiectul strain sa iasa). Atentie, nu strange tare si nu forta coastele copilului atunci cand faci acele compresii!

Daca ai facut de cateva ori aceste manevre si starea copilului nu s-a imbunatatit, suna la 112, dar continua sa faci aceste manevre pana iti ofera echipajul medical noi instructiuni sau pana la sosirea ambulantei.

Te rugam sa urmaresti si cele 2 filmulete din link-ul oferit de Crucea Rosie din Marea Britanie.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here