Copilul are nevoie de vitamina D!

Sursa foto: Wesley Tingey, Unsplash

Vitamina D este indispensabila sanatatii noastre, dar mai ales sanatatii copiilor. Afla mai jos de ce copilul are nevoie de vitamina D si discuta cu medicul pediatru despre cum anume sa-i asiguri necesarul micutului tau.

Descoperirea vitaminei D s-a produs in contextul cercetarilor legate de un grav pericol al copilariei si adolescentei, rahitismul. De fapt, privit in sens larg, rahitismul cuprinde un intreg grup de boli care au in comun insuficienta mineralizare cu calciu a tesutului osteoid la un organism in crestere, cel mai frecvent fiind rahitismul carential cauzat de deficitul de vitamina D. Acesta este definit in mod uzual ca o tulburare metabolica ce conduce la afectarea cresterii osoase si la aparitia deformarilor scheletului, care pot fi insotite si de spasmofilie, hiperexcitabilitate neuromusculara, convulsii si spasm laringian.

Apar de asemenea intarzieri ale dezvoltarii neuromotorii, ale mersului si ale pozitiei, iar eruptia dentara este intarziata si incompleta, existand risc sporit de carii.

Prevenirea rahitismului incepe deja din sarcina, cadn viitoarea mamica trebuie sa primeasca un supliment zilnic de vitamina D si de calciu, si continua apoi cand copilul ajunge la varsta de 3 ani, unii avand nevoie si pana la 5 ani sau chiar mai mult, in functie de indicatiile medicului pediatru.

Ultimele studii au evidentiat faptul ca vitamina D este indispensabila functionarii corecte a sistemului imunitar, ea reprezentand principala arma de aparare in fata diferitelor virusuri, pentru intarirea generala a sistemului nostru de aparare si pentru contracararea diferitelor boli autoimune.

De asemenea, vitamina D este eficienta impotriva atacurilor astmatice la copii, iar diferite studii revolutionare, intreprinse in ultimii ani, au reusit sa demonstreze efectul pe care il joaca vitamina D in dezvoltarea cerebrala a copiilor, atat din punct de vedere al memoriei si al inteligentei, cat si din punct de vedere al atentiei si al echilibrului psihosomatic.

Vitamina D este produsa la nivelul epidermei, in timpul expunerii la soare, sau poate fi absorbita in intestin. Ea functioneaza ca un hormon ce actioneaza la nivelul sistemului osos, al musculaturii, al sistemului endocrin si al metabolismului in general. Regleaza absorbtia de calciu din intestine, dar si nivelul de calciu si fosfor din oase. In acelasi timp, ea mentine sanatatea mucoasei intestinale si regleaza, la nivelul rinichilor, eliminarea calciului prin urina.

In cazul deficitului de vitamina D, din cauza scaderii nivelului calciului din sange, glanda paratiroida isi intensifica functionarea, conducand la o eliminare a calciului din oase, pentru a compensa deficitul acestuia din sange.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here