Adevarul este ca vaccinurile joaca un rol important in mentinerea sanatatii copiilor. Din nefericire, dezinformarea despre vaccinuri ar putea face ca unii parinti sa decida sa nu-si vaccineze copiii, fara a tine cont de riscurile la care ii supun atat pe ei, cat si pe ceilalti.
Pentru a intelege mai bine beneficiile si riscurile vaccinurilor, informeaza-te! Iata care sunt cele mai frecvente intrebari despre vaccinuri, dar si raspunsurile la ele.
Citeste si: Imunizarea prin vaccinare la copil
Ce fac, de fapt, vaccinurile?
Vaccinurile sunt preparate biologice care contin microorganisme omorate, atenuate sau fragmente ale acestora. Ele lucreaza astfel incat sa va pregateasca sistemul imunitar contra viitoarelor ,,intalniri” cu agentii patogeni care provoaca anumite boli. In momentul in care veti intra in contact cu agentii patogeni, sistemul imunitar ii va recunoaste si va fi deja pregatit sa lupte impotriva acestora. In alti termeni putem spune ca va fi vorba despre un ,,raspuns de aparare” sau ,,raspuns imun”.
Sistemul imunitar al copilului meu va fi mai slab in urma unui vaccin?
Nu. Sistemul imunitar va fi incurajat sa produca anticorpi impotriva unui agent patogen, de exemplu, virusul varicelei. Vaccinarea impotriva unei boli nu slabeste raspunsul imun in fata altei boli, scrie kidshealth.org.
Citeste si: Vaccinarea nu este o optiune, este un drept
Poti sa faci o anumita boala, chiar daca ti s-a administrat vaccinul impotriva ei?
Niciun vaccin nu ofera protectie 100%. Cu toate acestea, vaccinurile inactivate se fac cu forme inactivate, de aceea acestea nu pot sa provoace boala contra careia sunt administrate, scrie proimunizare.ro. Vaccinurile active atenuate sunt teoretic capabile sa provoace bolile respective, doar ca forme mult mai usoare.
Nu cumva sunt prea multe vaccinuri pentru bebelusul meu?
Sistemul imunitar al unui bebelusul este mult mai puternic decat ai crede. Potrivit desprevaccin.ro, micutul este capabil sa raspunda la milioane de virusuri si bacterii diferite, deoarece are miliarde de celule imunologice care circula prin organismul lui. Iar ,,cantitatea de germeni/agenti patogeni din vaccinuri reprezinta doar un mic procent din multitudinea de germeni de care se loveste sistemul imunitar al unui bebelus”, scrie kidshealth.org.
Ii poate dauna copilului administrarea unui vaccin?
Ca orice tratament medicamentos, vaccinul poate avea anumite efecte adverse, precum o sensibilitate la locul administrarii acestuia, durere, inrosire, febra moderata, uneori dureri de cap sau iritabilitate. In cazuri rare, exista si efecte adverse mai grave, precum anumite ,,reactii alergice si convulsii”, potrivit kidshealth.org. De aceea, este extrem de important sa anunti medicul daca bebelusul tau a avut reactii adverse la alte vaccinuri sau are in istoricul lui medical anumite afectiuni, precum alergii alimentare sau alergii la unele medicamente.
Citeste si: „Copilaria, cel mai frumos cadou” – o campanie despre importanta si beneficiile vaccinarii