Cele mai des intalnite afectiuni respiratorii la bebelus si copilul mic

Imagine de Iuliia Bondarenko de la Pixabay

Afectiunile respiratorii sunt frecvent intalnite in sezonul rece, iar bebelusii si copiii mici sunt cel mai des afectati. Simptomele bolilor pot fi de cele mai multe ori asemanatoare.

Iata care sunt cele mai des intalnite afectiuni respiratorii la bebelus si copilul mic:

Rinofaringita acuta sau banala raceala reprezinta, in fapt, o infectie virala, manifestata la bebelus si copilul mic prin febra moderata (pana in 39 de grade Celsius), rinoree (ii curge nasul), stranut si tuse.

Evolutia acestei boli este de obicei autolimitanta, masurile terapeutice fiind cele suportive, de combatere a febrei, aspirarea secretiilor, dezobstructie nazala si hidratare corecta. Rezolutia totala a simptomelor poate fi asteptata in 7-10 zile.

In unele situatii, boala se complica prin suprainfectare bacteriana, putand conduce la otita sau pneumonie. Semnele clinice care indica evolutie nefavorabila sunt: persistenta febrei sau reaparitia ei la valori inalte dupa primele 3-4 zile de boala, modificarea starii generale, refuzul alimentatiei sau tusea mult mai frecventa, inclusiv nocturna.

Faringita acuta sau „gatul rosu” este o boala care afecteaza in mod uzual copilul in varsta de peste 1 an, de obicei este virala, unicul agent etiologic bacterian implicat in boala fiind streptococul beta hemolitic de grup A.

In faringita virala, semnele clinice sunt reprezentate de febra moderata (sub 39 de grade Celsius), lipsa apetitului alimentar, dureri in gat, tuse sau raguseala. Faringita streptococica (bacteriana) se manifesta cu febra inalta (peste 39 de grade), odinofagie (durere la inghitit), amigdale inflamate (rosii) si adenopatii laterocervicale.

Conduita terapeutica este diferita in cele doua forme de boala, faringita bacteriana necesitand intotdeauna antibioterapie, pe langa medicatia suportiva (antitermice si antiinflamatoare).

Otita acuta medie reprezinta inflamatia bacteriana a urechii medii, a carei evolutie spontana, in absenta tratamentului este spre supuratie si perforatie a timpanului.

Este o complicatie frecventa a rinofaringitei si faringitei acute, in etiologia bolii principalul agent cauzator fiind Streptococus pneumoniae (pneumococ).

Semnele de otita acuta la copilul de peste 2 ani sunt: durerea (otalgia-care este extrem de intensa, trezeste copilul din somn), febra inalta si diminuarea auzului. La bebelus semnele sunt nespecifice: modificarea starii generale, agitatie, plans neobisnuit, refuzul alimentatiei, uneori varsaturi si scaune diareice.

Pentru diagnosticul corect, este necesar consultul medicului ORL-ist pediatru, iar tratamentul presupune antibioterapie. In unele cazuri, tratamentul antibiotic nu rezolva otita, pentru vindecare fiind necesara o interventie chirurgicala: drenarea secretiei purulente din casa timpanului prin timpanocenteza/timpanostomie cu plasarea unui tub de drenaj.

Laringita acuta catarala este o boala infectioasa virala, frecvent intalnita la bebelus si copilul mic.

Simptomele specifice bolii sunt: disfonie (raguseala), tuse latratoare, stridor inspirator. Boala este de obicei usoara, dureaza 3-4 zile, dar in cazul bebelusilor exista riscul de sufocare, motiv pentru care este obligatoriu consultul pediatric. Boala a cailor aeriene inferioare, epiglota acuta este o afectiune cu evolutie potential dramatica, asociind tipic pentru diagnostic febra inalta si stridor. Tratamentul in spital este o urgenta, putand conduce, in absenta masurilor terapeutice specifice, la insuficienta respiratorie rapid progresiva.

Bronsiolita acuta este o boala acuta inflamatorie a cailor respiratorii de calibru mic, agentul etiologic cel mai frecvent implicat fiind virusul sincitial respirator. Este boala copilului sub 2 ani, manifestata la debut similar unei raceli obisnuite, dar care evolueaza rapid cu tuse spastica, in accese, respiratie dificila, numar crescut al respiratiilor si „wheezing” (zgomot expirator pe care parintii il aud in expir, asemanator unei pisici care toarce).

Tratamentul bolii se face la domiciliu, hidratarea corecta a copilului si oxigenarea incaperii ajutand foarte mult, dar pediatrul poate recomanda si alte masuri terapeutice: administrarea de medicamente sub forma de aerosoli, antitermice, aspirarea secretiilor, antiinflamatoare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here