Ce te faci cu capriciile alimentare?

Imagine de avitalchn de la Pixabay

Refuzul de a manca si capriciile alimentare fac parte integranta din evolutia oricarui copil. Asa ca nu dispera! Exista metode sa faci din servitul mesei o adevarata placere sau sa-l mai lasi si pe el sa decida cat si cand sa manance. Si totusi, sa discutam serios: ce te faci cu capriciile alimentare?

Apetitul unui copil variaza de la o zi la alta, de la o masa la alta. Este de ajuns sa te asiguri ca dezvoltarea copilului este normala si ca acesta mananca alimente sanatoase in fiecare zi.

Nu ceda in fata lui…

Daca micutul tau, atunci cand vede mancarea, incepe sa planga, sa tipe, sa bata din picioare, tu nu trebuie sa cedezi in fata lui. Trebuie sa-i explici ca ceea ce ii oferi este foarte sanatos si hranitor si il ajuta pe el sa creasca mare, sa devina un „Superman“ sau orice erou din desene animate admira el/ea. Daca nu vrea si nu vrea, poti apela la diferite trucuri. Important este sa ramai calma si sa nu te enervezi. Ar fi bine sa urmezi cateva principii de baza, care sigur vor da rezultate. Copilul tau isi poate exprima personalitatea prin refuzul de a manca. Evita ca alimentele sa devina un mijloc de santaj.

Stimuleaza-i curiozitatea infantila, inventand diverse jocuri in jurul mesei ( spune-i despre vitamine, despre minerale, despre cat de inalt, sanatos si frumos va creste etc) si chiar cerandu-i sa te ajute la pregatirea meniului si la aranjarea mesei. Sub nicio forma nu ii oferi telefonul sau tableta atunci cand mananca! Atunci cand mananca, un copil trebuie sa fie atent la farfurie, sa o vada, sa o pipaie, sa ii simta gustul….nu sa fie cu ochii tintiti spre ecran si sa deschida gura ca un robotel. Este o gresala care te va costa pe viitor, spun specialistii, dar mai ales va fi in detrimentul sanatatii lui pe termen lung.

Atmosfera la masa trebuie sa fie calma

La masa, este foarte indicat sa mentii o atmosfera calma, detensionata, pentru ca puiul tau sa se poata concentra asupra a ceea ce mananca, asupra gustului, mirosului, aromelor. Aranjeaza masa cat mai placut vederii, meniul sa fie cat mai colorat, iar mirosul pe care mancarea il degaja sa fie cat mai imbietor. In fata unui asemenea „spectacol“, copilul tau sigur va lasa garda jos si se va bucura de deliciile culinare pe care le-ai pregatit. Portiile sa fie mici, lasandu-i lui posibilitatea de a alege cat mananca. Daca mai vrea, sigur va mai cere. Nu-l forta niciodata sa manance, pentru a nu agrava problema!

Daca micutul tau nu vrea sa manance, poti apela la un supliment de vitamine, care ar putea sa-i stimuleze pofta de mancare. Dar nu uita! Fa acest lucru doar la recomandarea medicului si sub stricta lui supraveghere, altfel excesul de vitamine ar putea avea repercusiuni asupra viitoarei dezvoltari a organismului copilului!

Dulciurile, produsele de tip fast-food, bauturile gazoase, atat de dorite de copii, ar trebui tinute departe de meniul micutului tau. Aceste alimente sunt „vinovate“ de bolile de mai tarziu, deoarece scad pofta de mancare pentru alimentele hranitoare si sanatoase. Sub nicio forma nu le transformati intr-un premiu oferit celor mici, deoarece ei ar putea crede ca sunt alternativa cea buna.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here