Trebuie stiut faptul ca tusea este un simptom comun al multor afectiuni si, de obicei, suna mult mai rau decat este de fapt.
Tusea este modalitatea prin care organismul curata si protejeaza caile respiratorii de mucus si alte secretii. De asemenea, tusea este cea care furnizeaza indicii valoroase despre afectiunile de care sufera cei mici. Asa cum stim cu totii, tusea se manifesta in diferite moduri, iar daca esti atenta si la celelalte simptome care o insotesc, poti descifra usor afectiunea care pare sa-i dea atata bataie de cap bebelusului tau. Pentru a-ti veni in ajutor, am alcatuit o lista cu principalele afectiuni ce pot fi descifrate din tusea micutului.
Astmul
Tusea ca indiciu: afectiunea se caracterizeaza printr-o tuse persistenta, adeseori insotita de suierat sau harait, dureaza mai mult de 10 zile si se inrautateste in timpul noptii sau dupa ce copilul a intrat in contact cu aerul rece, polenul, animalele de companie, praful sau fumul de tigara.
Alte simptome: copilul tau haraie sau prezinta o respiratie rapida si laborioasa.
Principalul vinovat: astmul este o afectiune cronica caracterizata de umflarea cailor respiratorii inferioare, ingustarea si infundarea lor cu mucus, ceea ce determina dificultati de respiratie.
Ce e de facut: in cazurile usoare de astm, o tuse cronica poate fi singurul simptom. De aceea, cel mai indicat ar fi sa-ti duci copilul la medic, iar acesta va putea pune un diagnostic adecvat. Nu uita sa mentionezi si celelalte antecedente familiale de astm, alergii sau alte probleme respiratorii.
Bronsiolita
Tusea ca indiciu: o tuse haraita sau productiva, care uneori este acompaniata de o respiratie rapida, superficiala sau ingreunata.
Alte simptome: aceasta afectiune poate debuta cu simptome de raceala, precum stranut ori nas infundat, care pot dura aproximativ o saptamana. De asemenea, copilul poate avea febra mai mare de 39 de grade Celsius, este letargic si haraie atunci cand expira.
Principalul vinovat: bronsiolita este o infectie a bronhiilor mici, caile de transport ale aerului in plamani. Este cauzata de expunerea copilului la anumiti virusi pentru care organismul nu are inca imunitate si, de cele mai multe ori, apare la sfarsit de toamna si inceput de primavara. Este des intalnita in randul bebelusilor si copiilor mici.
Ce e de facut: cere sfatul medicului imediat daca observi ca micutul tau se chinuie sa respire sau este prea iritat pentru a manca sau a bea. Bebelusii cu bronsiolita necesita, de obicei, spitalizare pentru a primi tratament cu oxigen. In cazurile usoare, un umidificator de camera si o hidratare corespunzatoare pot fi de mare ajutor.
Raceala
Tusea ca indiciu: raceala se manifesta printr-o tuse umeda fara harait sau respiratie accelerata ce apare atat pe timpul zilei, cat si al noptii.
Alte simptome: raceala este o infectie virala a nasului, sinusurilor, gatului si a cailor respiratorii. Tusea dureaza de obicei tot atat cat dureaza si boala (intre sapte si zece zile), insa la fel de bine se poate intinde pe o durata de doua ori mai mare, cu usoare ameliorari in fiecare zi.
Ce e de facut: incearca sa-i pastrezi micutului tau pasajele nazale cat mai curate. Pentru cei mici, care nu stiu inca sa-si sufle singuri nasul, serul fiziologic si aspiratorul nazal reprezinta cea mai buna solutie. Decongestionantele nazale ce se elibereaza fara prescriptie medicala functioneaza doar in cazul copiilor mai mari de doi ani. Cu toate acestea, pentru orice ai dori sa-i administrezi micutului tau, cere sfatul medicului pediatru, deoarece numai acesta poate pune un diagnostic corect. In cazul in care nu vezi nicio ameliorare dupa zece zile, trebuie sa te intorci cu copilul la medic. Cel mic ar putea avea sinuzita (o infectie bacteriana provocata adesea de o banala raceala) sau o alta problema precum astmul, alergiile sau chiar o crestere in dimensiuni a polipilor, ce aduce dupa sine dificultati respiratorii.
Crupul laringian (difterie cu localizare laringiana)
Tusea ca indiciu: este o tuse distincta de ce ai auzit pana acum, ascutita, latratoare, care, de obicei, apare in mijlocul noptii.
Alte simptome: boala urmeaza un ritm ciclic: se amelioreaza ziua si se inrautateste noaptea. Ar putea fi insotita si de o usoara febra.
Principalul vinovat: crupul laringian este o infectie virala contagioasa ce determina umflarea si infundarea gatului si a traheelor. De obicei, afecteaza copiii cu varste intre sase luni si trei ani (adultii si copiii mari au traheele mult mai largi si, de aceea, umflarea acestora nu ar putea afecta respirat ia).
Ce e de facut: asaza-ti copilul intr-o baie de aburi pentru cinci minute. Umiditatea va ajuta eliberarea mucusului din plamani si va calma tusea. In timpul noptii, daca temperatura este scazuta, imbraca-t i copilul bine si deschide geamul. La fel de bine poti porni si umidificatorul. Aerul rece si umed va reduce umflarea cailor respiratorii. Suna de urgenta medicul daca tusea se inrautateste, iar cel mic prezinta dificultati respiratorii. Pediatrul i-ar putea prescrie un anumit tratament ce reduce inflamatia. Altfel, crupul laringian isi urmeaza cursul timp de trei, patru zile.
Gripa
Tusea ca indiciu: gripa se caracterizeaza printr-o usoara raguseala, o tuse care vine din gat, la intervale frecvente, si care poate fi uscata sau umeda.
Alte simptome: micutul tau poate fi obosit, iritat si se plange ca il zgarie ceva pe gat si are dureri destul de mari. De asemenea, poate avea dureri de cap si crampe musculare la picioare si in zona spatelui. Rinita, febra si starea de greata pot fi si ele simptome ale gripei.
Principalul vinovat: gripa este o afectiune respiratorie virala ce poate fi contractata, de obicei, din noiembrie pana in aprilie.
Ce e de facut: suna medicul pediatru daca micutul tau face febra mai mare de 38,5 grade Celsius, vomita, are diaree sau refuza sa manance sau sa bea lichide. Ofera-i micutului tau multe lichide si foloseste un umidificator de camera. De asemenea, cere sfatul medicului in legatura cu vaccinul anual antigripal. Acesta este recomandat de catre experti copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 23 de luni, deoarece in acest interval sistemul imunitar nu este pe deplin dezvoltat, ceea ce faciliteaza aparitia complicatiilor generate de gripa.
Refluxul gastro-esofagian
Tusea ca indiciu: in acest caz, apare o tuse persistenta, haraitoare, in special dupa ce copilul a terminat de mancat.
Alte simptome: cel mic ar putea simti o senzatie de arsura la stomac, ar putea vomita sau eructa in timp ce inghite mancarea. Bebelusul ar putea fi iritat sau diagnosticat ca avand colici abdominale.
Principalul vinovat: refluxul gastro-esofagian reprezinta o disfunct ionalitate a sfincterului cardia si consta in inchiderea sa incompleta, ceea ce permite intoarcerea sucurilor gastrice inapoi in esofag. Cardia este sfincterul situat la limita dintre esofag si stomac. Uneori, substantele acide iritante pot ajunge la plamani si pot provoca o tuse cronica.
Ce e de facut: daca tusea haraitoare a copilului tau dureaza mai mult de doua saptamani, ar fi cazul sa ceri de urgenta sfatul medicului pediatru. El iti va recomanda sa-ti tii bebelusul in pozitie verticala timp de 30 de minute dupa fiecare masa, iar in cazul copiilor mai mari, sa le ridici perna sau salteaua in timpul somnului. De asemenea, iti va sugera sa scoti din dieta micut ului tau anumite alimente acide precum bauturile carbogazoase, ciocolata, menta, manca rurile condimentate, portocalele, rosiile sau alimentele prajite sau cu grasimi. De asemenea, cel mic trebuie sa manance cu cel putin doua ore inainte de culcare, iar pentru o atenuare a senzatiilor neplacute exista medicamente ce pot fi prescrise de medic.
SFAT
Tusea convulsiva sau magareasca este o tuse uscata, care se poate manifesta prin aparitia a pana la 25 de accese de tuse la o singura respiratie. Inainte de debutul acestei afectiuni, cel mic va avea o saptamana de simptome asemanatoare racelii, dar fara febra. In cazul bebelusilor, poate fi destul de severa si poate duce chiar la aparitia convulsiilor. Este o infectie bacteriana, extrem de contagioasa, ce afecteaza gatul, trahea si plamanii. Pentru prevenirea tusei convulsive, cei mici vor fi imunizati cu ajutorul vaccinurilor.