Campania „Ce, cum și cât mănâncă un copil isteț!”, care se adresează copiilor din ciclul primar de învățământ, părinților acestora și cadrelor didactice se va desfășura pe parcursul lunii noiembrie

Pe parcursul lunii noiembrie, se va desfășura campania„Ce, cum și cât mănâncă un copil isteț!”, care se adresează copiilor din ciclul primar de învățământ, părinților acestora și cadrelor didactice. Campania este organizată de Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică. 

”Prin acțiunile care le vom derula în cadrul acestei campanii urmărim informarea și educarea copiilor, părinților și cadrelor didactice privind principiile unei alimentații sănătoase la vârsta școlară. De asemenea, campania vizează creșterea conștientizării problematicii obezității infantile și informarea părinților despre beneficiile unei alimentații sănătoase care să prevină obezitatea în rândul copiilor și complicațiile acesteia pentru viitorii adulți” se arată într-un comunicat INSP.

”Deși, ne gândim la obezitate mai degrabă ca la un factor de risc pentru mai multe tipuri de afecțiuni (boli cardiovasculare, diabet zaharat, unele cancere: de endometru, de esofag, gastric, de ficat), obezitatea este o boală cronică, recunoscută ca atare de Organizația Mondială a Sănătății”, potrivit sursei citate mai sus.

Obezitatea este o boală care produce decese, dizabilitate și deteriorează calitatea vieții. Din 1990 până în 2017, decesele și anii de viață pierduți prin dizabilitate (DALY) din cauza greutății corporale în exces (indicelui de masă coporală crescut), s-au dublat la nivel global, potrivit datelor din studiul Global Burden of Disease.

Pentru România, obezitatea este cel de al patrulea-lea factor de risc pentru anii de viață pierduți prin dizabilitate (DALY), după hipertensiunea arterială, consumul de tutun și factorii de risc alimentar (consum de sare, acizi grași, băuturi îndulcite, carne roșie și procesată), observându-se o creștere a DALY cu 139 (DALY  – ani pierduți prin dizabilitate)  la 100.000 de persoane între 2009 și 2019.

INSP atenționează că obezitatea infantilă constituie una dintre cele mai grave probleme de sănătate din secolul XXI. S-a observat că supraponderalitatea în rândul copiilor din grupa de vârstă 7-9 ani a fost de 17,5% la copiii din mediul urban, de 15,9% la cei din semi-urban și de 15,7% la cei din rural. Prevalența obezității la copiii din mediul urban a fost 14,5%, din semi-urban de 14,1% și din mediul rural de 13,3%, potrivit Raportului Național România din 2020.

Știai că… fiecare al treilea copil cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani trăiește cu supraponderalitate sau obezitate? Acestea sunt datele ultimei runde a studiului derulată la nivel european între 2018 și 2020.

”Supraponderalitatea și obezitatea sunt mai proeminente în rândul băieților. În ansamblu, la grupa de vârstă 7-9 ani prevalența excesului de greutate și a obezității în rândul băieților este de 31%, în timp ce la fete este de 28%. 14% dintre băieții și 10% dintre fetele din aceeași grupă de vârstă suferă de obezitate” arată INSP, care oferă și măsuri de prevenție:

-o alimentație bogată în legume și fructe, consum de cereale integrale,

-înlocuirea prăjiturilor cu fructe, consumul de apă, nu de alte băuturi îndulcite,

-limitarea consumului de sare la cel mult jumătate de linguriță pe zi,

-încurajarea copilului să facă mișcare cel puțin 60 de minute în fiecare zi.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here