Copilul tuseste, inseamna ca este bolnav?

Foto: parenting.firstcry.com

Tusea este un simptom determinat de iritatia mucoaselor de la nivelul tractului respirator care are ca rol eliminarea factorilor iritanti si, in functie de natura acesteia, trebuie tratata in mod diferit. Copilul tuseste, inseamna ca este bolnav?

Tusea nu este o afectiune in sine, ci este un simptom prezent in multe dintre afectiunile respiratorii, de natura bacteriana sau virala, care apar atat la copii cat si la adulti. Un alt motiv al aparitiei tusei poate fi si iritatia cailor respiratorii determinata de alergii.

Tusea este asadar un reflex determinat de iritatia mucoasei cailor respiratorii (laringe, trahee) si are ca rol curatarea si protejarea acestora si a plamanilor. Printre afectiunile in care apare tusea se numara raceala, gripa si bolile acute sau cronice ale tractului respirator inferior asociate cu secretii vascoase (bronsite acute, traheobronsite, astm bronsic, bronhopneumonie, sinuzite etc.).

In cazul inflamarii mucoasei tractului respirator, tusea are doua faze: prima faza iritativa, se manifesta prin tuse seaca si a doua, productiva – cu expectoratie (in faza de coctiune). Tusea seaca si de intensitate mare poate fi daunatoare, datorita faptului ca solicita foarte mult aparatul cardiovascular si mai ales pe cel respirator. in schimb, tusea productiva ajuta la curatarea cailor respiratorii de mucus si infectie.

Metode de tratare

Datorita rolului important pe care il are tusea pentru curatarea cailor respiratorii, este important sa nu fie suprimata, ci doar diminuata in intensitate, daca este violenta, cu ajutorul substantelor antitusive, si ca secretiile sa fie fluidizate pentru a fi eliminate mai usor, cu ajutorul substantelor cu efecte emoliente si calmante ale iritatiei mucoasei.

Astfel, medicamentele cu efect expectorant si mucolitic, sub forma de sirop (preferat in cazul copiilor), picaturi sau comprimate, au efecte pozitive pentru eliberarea cailor respiratorii.

Expectorantele ajuta la eliminarea mucusului facand secretiile bronhice mai fluide si mai usor de eliminat.

Mucoliticele sunt medicamente care reduc grosimea mucusului. in plus, ca adjuvante, pot fi folosite si o serie de infuzii si siropuri din plante medicinale cu efecte emoliente si expectorante.

Este important ca la aparitia tusei sa nu recurgi la automedicatie ci, fie ca este vorba de tine, fie ca este vorba de copilul tau sa consulti medicul pentru a determina cat mai corect cauzele acesteia. Totodata, tratamentul si durata acestuia trebuie stabilite de catre medic, in functie de tipul si severitatea bolii.

Hidratarea, prin consumul unei cantitati echilibrate de lichide in functie de varsta copilului sau, in cazul adultilor de aproximativ 2 -2.5 litri de lichide pe zi, este foarte importanta pentru a facilita producerea si dizolvarea mucusului de la nivelul tractului respirator si pentru a mentine echilibrul hidric din organism care poate fi afectat de alte simptome precum febra determinata de infectie.

Cateva informatii care pot ajuta medicul sa isi dea seama ce inidca tusea:

  • de cand se manifesta tusea? In ce perioada a zilei se manifesta?
  • sunt factori care o influenteaza (temperatura aerului, postura, vorbirea, mancatul sau bautul)?
  • este insotita de dureri de piept, scurtare a respiratiei, respiratie sueratoare, ameteli?
  • este insotita de expectoratie sau nu?
  • culoarea sputei aparute in urma expectoratiei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here