Atunci cand esti stresat, simti nevoia sa te indrepti spre frigider?

Foto: mumandmia.uk

Stresul a fost numit de catre medici boala secolului XXI, studiile demonstrand ca stresul a ajuns sa reprezinte factorul principal care declanseaza boli grave precum cele cardiace, hipertensiunea arteriala si ulcerul gastroduodenal. Aceleasi studii includ stresul in categoria factorilor care provoaca obezitate. O astfel de cercetare releva, spre exemplu, ca cel puțin o persoană din patru se indreapta mai des spre frigider din cauza stresului si anxietatii produse de situatia economica. Citeste aici mai multe.

In aceasta perioada ne lovim de multe situatii care pot cauza stres– grijile referitoare la locul de munca, situatia financiara si stresul obisnuit de zi cu zi care ne afecteaza pe fiecare. Dar in timp ce stresul ocazional poate fi pozitiv, tinandu-ne in priza si ajutandu-ne sa trecem peste greutatile unei zile, prea mult sters pentru un timp indelungat poate avea urmari negative asupra organismului.

Stresul afecteaza sistemul imunitar al organismului si, avand in vedere ca un sistem de imunitate sanatos depinde de regimul alimentar bogat in substante nutritive, sa fii bine hranit constituie una dintre cele mai bune metode de aparare impotriva imbolnavirii, mai ales in timpul unei perioade stresante. In acelasi timp, stresul poate duce la oboseala si depresie. Si cand se intampla asta, obiceiurile de mancare sanatoasa sunt in general uitate. Devine mai usor sa mananci orice e la indemana sau confortabil.

Dar alimentele de tip fast food sunt pline de grasimi, sare si zahar, nu tocmai substantele nutritive de care are nevoie un organism sanatos. “Alimentele bogate in calorii stimuleaza eliberarea unor substante chimice la nivelul creierului care ne fac sa ne simtim bine si prin urmare ne determina sa vrem sa continuam sa mancam”, spune Dr. Luigi Gratton, membru in echipa Centrului de Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA), in cadrul programului de factori de risc ai obezitatii.

„Este insa un cerc vicios: mancarea exagerata duce la cresterea in greutate, ceea ce accentueaza stresul psihologic ducand la luarea in greutate la nivelul taliei care creste riscul de imbolnavire”, a adaugat Dr. Luigi Gratton.

Un regim alimentar sanatos va ajuta organismul sa fie pregatit pentru a combate stresul. Dr. Luigi Gratton explica principiile de baza referitoare la ritmul de mancare si capacitatea de combatere astfel a stresului:

Mese echilibrate. Include in fiecare masa proteine usoare precum carne de pasare, lactate cu procent scazut de grasimi, albus de ou, peste, produse din soia. Proteinele sting foamea si te ajuta sa te mentii alert din punct de vedere mental. Adauga fructe proaspete, legume si cereale. Shake-urile cu proteine sunt o alternativa facila de a avea o alimentatie sanatoasa fara a fi stresat de calorii nedorite.
Mese regulate. Si fara a sari peste o masa. Cand esti stresat este usor sa amani ora mesei sau sa sari total peste o masa, dar nivelul de energie este astfel afectat. Daca stresul duce la pierderea apetitului, incearca sa mananci cantitati mici de mancare, mai des, pe toata durata zilei.
Mancarea nu reduce stresul. O scurta plimbare sau o cana cu ceai de plante ar putea avea insa efect. Daca simti nevoia sa mananci, alimentele crocante ajuta la eliberarea de stres punand la munca muschii maxilarului. Incearca un pumn de migdale, alune crude sau morcovi.
Masa poate fi un moment placut. Mergi la masa in afara biroului sau departe de alte surse de stres – nu manca la birou si nu plati facturi la ora mesei. Pastreaza cateva minute si pentru a te relaxa la masa – vei manca mai putin si te vei odihni mai mult, incarcandu-te astfel cu energie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here