Alergie sau intoleranta alimentara?

Cand ne referim la alergia alimentara si la intoleranta alimentara, chiar daca factorul declansator este, evident, un aliment, nu inseamna ca cele doua manifestari sunt unul si acelasi lucru. De aceea este important de stiut cum pot fi ele deosebite una de cealalta.

Anca Fota, nutritionist

”Reactiile cauzate de alergie si cele cauzate de intoleranta pot parea asemanatoare, dar diferentele dintre ele sunt foarte clare. Alergiile alimentare au la baza un raspuns imunologic. Intolerantele alimentare sunt practic polul opus al alergiilor alimentare, reactiile adverse ale organismului fiind de natura non-imunologica. Cel mai adesea sunt asociate cu manifestari gastro-intestinale cauzate de anumite componente alimentare care devin active odata ajunse in organism. Ca exemplu, un copil poate sa aiba o reactie imunologica la laptele de vaca sau de capra din cauza proteinei din lapte sau poate sa aiba o intoleranta din cauza incapacitatii organismului sau de a digera lactoza”, precizeaza nutritionistul Anca Fota (Cabinet de nutritie Anca Fota, www.ancafota.ro).

Pentru specialisti nu este dificil de facut diferenta intre alergie si intoleranta alimentara. Insa pentru a identifica despre care din ele este vorba in cazul copilului, au nevoie de o descriere exacta a simptomelor pe care mama le-a observat. Reactia organismului la o substanta dintr-un aliment consumat de cel mic poarta numele de intoleranta. Ea nu reprezinta reactia sistemului imunitar, aşa cum se intampla in cazul alergiilor, şi este mult mai blanda decat acestea. Simptomele unei intolerante trec de obicei de la sine, fara sa fie nevoie de tratament medical. Cu toate acestea, pot exista si situatii in care manifestarile sunt destul de serioase.

Vezi si Rinita alergica, mostenire de familie

Simptomele intolerantei includ arsuri gastrice, balonare, crampe abdominale, nervozitate si chiar stari anxioase. Cele mai comune intolerante sunt provocate de gluten, lactoza si aditivi alimentari. In cazul intolerantei la gluten (existent in cam toate cerealale), din cauza faptului ca nu poate fi digerat de stomacul copilului, ii va provoca puternice crampe abdominale, balonare, voma si diaree, toate ducand la incetinirea ritmului de crestere. In ceea ce priveste intoleranta la lactoza (prezenta in lapte si derivatele sale), aceasta se manifesta prin diaree, dureri de stomac, crampe abdominale si balonare exagerata. Un copil cu intoleranta la lactoza eructeaza (ragaie) mult, are eritem fesier din cauza diareei, iar cresterea sa are un ritm foarte lent.

Alergiile alimentare, in schimb, sunt reactii ale sistemului imunitar la un aliment pe care il percepe ca si cum ar fi ceva toxic, eliberand o serie de compusi chimici cu rol de aparare. Simptomele alergiilor alimentare sunt mult mai violente decat cele ale intolerantelor. Apar la scurt timp (circa jumatate de ora) dupa ce copilul a ingerat alimentul care contine alergenul chiar daca este vorba de un singur dumicat. O alergie alimentara nu afecteaza doar sistemul digestiv ci tot organismul, pentru ca simptomele pot include eruptii cutanate si mancarimi, dificultati de respiratie, dureri in piept sau scaderea brusca a tensiunii arteriale. O alergie alimentara poate fi atat de violenta incat poate pune in pericol viata (socul anafilactic). Cele mai comune alergii alimentare sunt la lapte, oua, peste, miere, soia, arahide, nuci, migdale, seminte de susan.

Stiai ca…

… simptome precum diareea, senzatia de voma, greata si durerile de stomac fac intolerantele alimentare sa fie usor confundate cu alergiile?

Daca intolerantele nu necesita tratament medicamentos in vederea ameliorarii simptomelor ci doar evitarea – pentru o perioada de timp – a alimentului care a creat probleme, in cazul alergiilor lucrurile stau diferit. In acest din urma caz se impune efectuarea unor teste care sa determine produsul care face sa reactioneze sistemul imunitar. Acestea sunt:

  • Teste cutanate prick (se pot face de la varsta de 6 luni;
  • Determinarea IgE specifice (la orice varsta);
  • Testele de provocare orala.

ATENTIE!

Daca in familia copilului exista persoane alergice, este obligatoriu ca alimentatiei copilului sa i se acorde o importanta deosebita. Schema de diversificare va trebui respectata intocmai, ca de altfel si regula celor 4 zile la introducerea fiecarui aliment nou. Odata descoperita cauza reactiilor alergice, alimentul periculos trebuie complet eliminat.

Vezi si De ce creste numarul copiilor cu alergii?

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here