Grija meselor zilnice este o problemă pentru fiecare femeie care își dorește să asigure familiei sale o dietă și un stil de viață sănătoase, cu atât mai mult în contextul în care responsabilitățile zilnice de mamă, soție sau femeie de carieră devin copleșitoare. Și dacă în toate celelalte cazuri se pot face mici compromisuri sau găsi ajutor, atunci când vine vorba despre alimentația celor dragi, nu este loc de negociat. Pornind de la această premisă, Alexandra Alexandru, dietetician nutriționist, lansează primul program de nutriție sănătoasă și rapidă din România: “Eu ce mai mănânc azi? Câștigă timp, stare bună de sănătate și silueta dorită!”
“Ideea de a concepe un astfel ghid de nutriție a apărut în urma ședințelor de consiliere nutrițională, unde am aflat că timpul este un factor decisiv pentru oameni atunci când vine vorba despre alegerea meselor din timpul săptămânii. În lipsă de timp, optează pentru mese la restaurant, comenzi sau alimente semi-procesate, toate acestea ducând în timp la alterarea stării de sănătate. Tocmai de aceea, am lansat acest program de nutriție care cuprinde meniul pe 10 săptămâni și rețetele de preparare, toate foarte ușoare și rapid de făcut, dar cel mai important: sănătoase! Vestea bună este că vor reduce timpul de gătire de la o oră pe zi, la o oră la trei zile. Da, se poate!”, a declarat Alexandra Alexandru, dietetician nutriționist.
7 sfaturi importante pentru organizarea eficientă a meselor
Pentru a scăpa de grija meselor și a găti cât mai eficient, Alexandra Alexandru ne propune o planificare riguroasă a meniului, cumpărăturilor și gătitului. Iată care sunt cele mai importante sfaturi ale sale:
1. Conturează meniul pentru săptămâna viitoare încă de vineri, sâmbătă sau duminică. Discută cu membrii familiei și întreabă-i care sunt preferințele lor, cere-le ajutorul și împărțiți sarcinile.
2. Stabilește meniul săptămânal și fă și o listă cu felurile de mâncare pe care le prepari cel mai uşor, cu care poți să jonglezi fără a simți presiunea timpului: peşte la grătar cu fasole verde sote, fripturi slabe cu salată verde, ciorbe și supe creme de rădăcinoase, orez integral cu legume, biscuiți simpli pentru gustări.
3. Odată creionat meniul, fă o listă de cumpărături pentru supermarket și pentru piață. Vei evita astfel, într-o oarecare măsură, să cumperi alimente de care poți să te lipsești.
4. Odată ce ai ajuns acasă și ai pus toate alimentele la locul lor, apucă-te de gătit! Asigură-te că ai totul la îndemână ca să nu pierzi timp prețios. Poți curăța și sorta legumele dinainte, ca să îți fie mai ușor;
5. Pune în caserole de sticlă sau de ceramică ce rămâne de pe o zi pe alta pentru a-ți fi mai ușor să le încălzești;
6. Fă stoc de produse congelate: broccoli, mazăre, fasole verde, alimente de bază sănătoase ce pot fi gătite ușor și rapid;
7. Fă stoc de produse sănătoase, dacă se ivește ocazia: pește de captură sau carne crescută fără antibiotic și hormoni.
“Nu în ultimul rând, acordă o atenție sporită stilului de viață per total, alimentația fiind doar una dintre dimensiunile sale. Te sfătuiesc să ai trei mese principale pe zi, o gustare de fructe în prima parte a zile, să iei cina cu 3 ore înainte de a merge la culcare, să te hidratezi suficient, să mănânci legume cât mai des, să dormi 8 ore pe noapte, să faci mișcare de orice fel, zilnic dacă se poate, să eviți un mic dejun dulce, prăjirea în mult ulei, iar la cină să optezi pentru supe, ciorbe și salate pentru a lăsa organismul să se refacă peste noapte”, a completat Alexandra Alexandru, dietetician nutriționist.
Programul de nutriție “Eu ce mai mănânc azi? Câștigă timp, stare bună de sănătate și silueta dorită!” este structurat sub forma a trei capitole, ce cuprind sfaturi pentru o viață sănătoasă, meniul pentru 10 săptămâni și rețete delicioase, rapide și ușor de realizat. Acesta poate fi descărcat de aici: https://alexandra-alexandru.ro/magazin/eu-ce-mananc-azi/
Alexandra Alexandru este dietetician nutriționist cu 9 ani de experiență în domeniu, absolventă a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Specializarea Nutriție și Dietetică, editor de carte implicat direct în elaborarea a 4 lucrări importante de nutriție.
[…] Source link […]