Hope and Homes for Children si DGAPSC Bistrita au inaugurat trei case de tip familial in Nasaud si Bistrita

Fundatia Hope and Homes for Children, in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bistrita-Nasaud si Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, a inaugurat trei case de tip familial—doua in localitatea Nasaud si una in Bistrita, dezvoltate in cadrul procesului de inchidere a Centrului de Plasament „Nasaud”. In ele s-au mutat  42 de copii cu varste intre 3 si 19 ani proveniti din institutia care a fost inchisa. La evenimentele de inaugurare au participat Emil-Radu Moldovan, Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Mircea Romocea, Primarul orasului Nasaud, Ovidiu Teodor Cretu, primarul orasului Bistrita, Delia Rus, Directorul General al DGASPC Bistrita-Nasaud, Stefan Darabus, director regional, Europa Centrala si de Sud, Bianca Stegeran, director national adjunct al Hope and Homes for Children si Florin Cobarzan, HR Business Partner, JYSK Romania, precum si copiii care s-au mutat in casele de tip familial. Cele trei case au fost mobilate si decorate cu sprijinul JYSK Romania.

Vezi si INS: In luna mai 2018 s-au nascut 15.301 copii si s-au inregistrat 20.924 de decese

Procesul de inchidere a Centrului de Plasament „Nasaud” a inceput in septembrie 2014, prin parteneriatul incheiat intre Hope and Homes for Children, DGASPC Bistrita-Nasaud si Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud. In acel moment, in centru se aflau 70 de copii si tineri. Pe parcursul proiectului, numarul total de beneficiari a ajuns la 82 de copii si tineri.

Hope and Homes for Children, impreuna cu DGASPC Bistrita-Nasaud, s-a ocupat de evaluarea individuala a copiilor si tinerilor din centrul de plasament si de identificarea alternativelor de transfer pentru fiecare dintre ei. Pe parcursul procesului de inchidere, 40 de copii au parasit centrul de plasament. Dintre acestia, 14 copii au fost reintegrati in familiile lor naturale, iar pentru alti 6 au fost identificate familii de plasament. 19 tineri care urmau sa paraseasca sistemul de protectie au fost sprijiniti prin programul de integrare socio-profesionala, fie prin incadrarea in munca, fie prin suport la revenirea lor in familiile din care proveneau. Unul dintre copii a fost transferat in Serviciul Alternativ de Protectie al Directiei, iar pentru copiii pentru care reintegrarea in familie si asistenta maternala nu au fost posibile, Hope and Homes for Children a construit trei case de tip familial, doua in Nasaud si una in Bistrita.

Terenurile pentru dezvoltarea celor trei case de tip familial au fost puse la dispozitie de primariile localitatilor Nasaud si Bistrita, iar bransamentele la utilitati au fost finantate cu fonduri de la Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud. Constructia si amenajarea caselor au fost asigurate de Hope and Homes for Children, in parteneriat cu JYSK Romania.

Casa de tip familial este un serviciu care ofera copiilor si tinerilor un mediu cat mai apropiat de cel familial. Intr-o casa traiesc 14 copii care primesc gazduire, ingrijire, educatie, spirjin emotional si consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independenta. La finalul lunii iunie, cei 42 de copii au fost mutati in casele de tip familial „Nasaud 1”, CTF „Nasaud 2” si „Bistrita”. In total, Hope and Homes for Children a construit 104 case de tip familial in cei 20 de activitate in Romania.

Odata cu mutarea copiilor in cele trei case de tip familial, Centrul de Plasament „Nasaud” a fost inchis, iar numarul orfelinatelor inchise de Hope and Homes for Children in Romania a ajuns la 56.

Iata declaratiile oficialilor:

Emil-Radu Moldovan, Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud — „E un moment de bucurie si as vrea sa le multumesc partenerilor nostri de la Hope and Homes for Children pentru finalizarea unei parti importante din proiectul pe care l-am inceput in urma cu mai multi ani. Stim cu totii cum aratau, dupa anii ’90, aceste centre de protectie a copilului, care sunt conditiile acum si ma bucur foarte mult ca acesti copii vor avea conditii de viata foarte bune. Aici ma refer la infrastructura si imi doresc foarte mult ca personalul care va lucra in aceasta casa, de la educatori la psihologi si asistenti, sa reuseasca sa le creeze si cadrul familial care le lipseste acestor copii. Ma bucur foarte mult ca partenerii nostri au facut investitii serioase in cele doua case de tip familial care astazi sunt inaugurate. E vorba de o investitie de aproximativ 400.000 de euro. Imi doresc ca acesti minunati copii sa se formeze pentru a construi Romania viitorului, ei fac parte din generatia care va veni dupa noi si care va trai, sper, intr-o Romanie mult mai buna decat in cea in care am trait noi. Multumesc, Hope and Homes for Children, in numele meu si al cetatenilor judetului Bistrita-Nasaud, le multumesc foarte mult colegilor mei de la DGASPC pentru ceea ce fac si imi doresc ca acest parteneriat sa se continue pana cand vom ajunge in situatia de a nu mai avea niciun copil institutionalizat la nivelul judetului.”

Stefan Darabus, Director regional, Europa Centrala si de Sud, Hope and Homes for Children — „In Bistrita, lucram de cel putin 10 ani si avem o colaborare cum in putine locuri din tara avem. Ceea ce trebuie sa aduca si Consiliului Judetean, si DGASPC, si primarii nu e putin. DGASPC vine cu oamenii, vine cu toate resursele prin Consiliul Judetean, care asigura continuitatea acestor servicii si mai ales cu un mediu care sa fie cat mai apropiat de cel familial pentru acesti copii. Ne dorim sa inchidem centrele de plasament impreuna cu partenerii nostri si facem asta pentru ca toti copiii au nevoie de un mediu cat mai apropiat de cel familial. Si sunt convins ca aici il vor avea. Exista niste oameni foarte buni in cadrul DGASPC, le multumesc pentru ceea ce au facut si fac impreuna cu noi—asistenti sociali, angajati in cadrul directiei, psihologi, ingrijitori din centrele de plasament, ingrijitorii care lucreaza acum in noile servicii. Le multumesc colegilor mei de la Hope and Homes for Children pentru ca au muncit foarte mult pe acest proiect, care a inceput la finalul anului 2014. Mi-as dori ca acesti copii sa aiba aici viata pe care si copiii mei o au acasa si sper ca cei care o sa ii ocroteasca, ingrijitorii si angajatii DGASPC, sa le ofere acest lucru.”

Delia Rus, Directorul General DGASPC Bistrita-Nasaud —„Multumesc partenerilor care au facut acest proiect viabil, derulat in perioada septembrie 2014 – iulie 2018, Hope and Homes for Children, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si Primaria orasului Nasaud, care au demonstrat ca responsabilitatea dezvoltarii sociale ne apartine tuturor. Bazate pe conceptul familial, aceste case, prin aspectul exterior, prin organizare, prin comunicare, prin modul de socializare si relationare, contraataca eticheta de copil din casa de copii, pe care, din pacate, o poarta ca stigmat intreaga viata si ofera acestor copii un mediu mult mai apropiat de familie, de comunitate, contribuie la dezvoltarea armonioasa si dezvoltarea intelectuala a acestora.”

Mircea Romocea, Primarul orasului Nasaud —„Imi amintesc cat de greu am identificat aceste doua locatii, dar important e ca le-am identificat, ca s-a gasit sursa de finantare si ca aceste edificii sunt rodul unei colaborari tripartite, Consiliul Judetean, Fundatia Hope and Homes for Children si Primaria noastra. Ma bucur ca am ajuns la acest moment cand inauguram aceste doua ase de tip familial in care copiii speram ca vor gasi un mediu apropiat de cel din familiile obisnuite – afectiune, liniste, caldura sufleteasca – alaturi si sub indrumarea personalului auxiliar.”

Alex Bratu, Country Manager, JYSK Romania —„Chiar in urma cu un an incepeam colaborarea cu Hope and Homes for Children. Atunci stiam care este obiectivul fundatiei, aveam cifre despre cati copii se afla in ingrijirea statului, despre cate institutii de tip vechi exista si stiam ca e important ca acesti copii sa traiasca intr-un mediu mai cald, mai placut, intr-o casa a lor. Intre timp am si cunoscut o parte dintre copiii care, datorita caselor construite de Hope and Homes for Children, au parasit centre de plasament supraaglomerate si s-au mutat in case de tip familial. Am vazut bucuria lor cand au ajuns in noua casa, unde stau doar cate doi sau trei in camera, unde au jucariile lor, patul lor, hainele lor, unde participa la treburile casnice si traiesc ca intr-o familie numeroasa. Ca in orice casa, au o bucatarie, o sufragerie, mananca impreuna, isi petrec timpul impreuna si, incet-incet, invata deprinderi care ii vor ajuta in viata de adult. Dupa ce am vizitat si centrul de plasament din care au plecat copiii ne-am dat seama ca e o diferenta uriasa intre mediul de acolo si cel din casele familiale. Anul acesta vom mobila inca 6 case, cel putin, de care vor beneficia alti copii din alte judete.”

Hope and Homes for Children Romania

Hope and Homes for Children activeaza in Romania din 1998, timp in care a contribuit in mod direct sau indirect la inchiderea a 56 de institutii de tip vechi (orfelinate), in timp ce alte 10 sunt in curs de inchidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la ingrijirea in institutii-mamut in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viata apropiata de normalitate. Prin eforturile Fundatiei si ale partenerilor sai, 5.185 copii au fost scosi din orfelinate, iar alti 455 urmeaza sa paraseasca orfelinatele in curs de inchidere.

In acelasi timp, Fundatia activeaza intens in prevenirea separarii copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru sustinerea familiilor in care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 28.436 de copii au fost salvati de la ruperea de familie, 1.015 tineri au fost sprijiniti pentru o viata independenta, 1.922 de copii au fost primiti in centrele de zi, iar 879 in regim de urgenta si 8.546 de membri de personal din sistemul de protectie al copilului au fost instruiti de Hope and Homes for Children.

Pana in acest moment, 49.255 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children Romania, al carei obiectiv este ca pana in 2026 sa fie eliminata institutionalizarea copiilor in tara noastra. Mai multe informatii la www.hopeandhomes.ro.

Sursa: Mediafax

 

 

 

 

 

 

 

 

.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here