Vrei sa ai un copil? Mareste-ti sansele de a avea o sarcina sanatoasa!

Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay

Vrei sa ai un copil! Felicitari! Este unul din putinele momente din viata in care ceea ce decizi tu poate avea un impact foarte mare asupra altei persoane. Tot ce mananci, bei sau faci va avea un efect asupra copilului tau.

Sa hotarati momentul in care sa ramai insarcinata este foarte important pentru tine si partenerul tau. Este esential sa fiti pregatiti psiho-emotional pentru grija si responsabilitatea pe care o presupune cresterea unui copil. Planificarea sarcinii este importanta si pentru viitorul copilas mai ales din punctul de vedere al investigatiilor pe care le poti efectua tu inainte de a ramane insarcinata si care pot depista probleme care ar pune in pericol sanatatea si viata bebelusului.

Stiai ca…cea mai delicata perioada in dezvoltarea copilului tau se petrece chiar inainte ca tu sa afli ca esti insarcinata? Inainte de a lua decizia sa ramai insarcinata este bine sa te adresezi medicului tau care iti va recomanda si va efectua o serie de investigatii menite sa evalueze starea ta de sanatate, conditie primordiala pentru buna dezvoltare a micutului care va veni. Este bine ca aceasta evaluare sa se faca inainte de a ramane insarcinata pentru ca, daca sunt probleme sa le poti rezolva fara a afecta dezvoltarea copilului.

Fata in fata cu medicul tau

Cand in sfarsit vei ajunge la medic, este bine sa stii ca acesta va evalua starea ta de sanatate generala si va solicita investigatii specifice uzuale sau in functie de conditiile in care se afla organismul tau si de antecedentele familiale.

Istoricul medical

Medicul te va intreba despre obieciurile tale alimentare, despre cata miscare faci si conditiile tale de viata. El va vrea sa stie despre afectiunile existente deja in familia ta cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala sau problemele genetice. De asemenea, este foarte indicat sa ii spui medicului tau ce metoda de contraceptie folosesti (in cazul in care o faci) si daca ai avut probleme menstruale, pierderi de sarcina, avorturi sau sarcini extrauterine.

Masurarea tensiunii arteriale

Este bine sa stii ca viitoarele mamici cu afectiuni cardiace sau hipertensiune arteriala reprezinta paciente cu risc, fiind mai expuse complicatiilor, motiv pentru care afectiunea preexistenta sarcinii trebuie sa fie perfect echilibrata. Daca ai astfel de probleme vei fi instruita in legatura cu tratamentul adecvat cu risc minim in perioada sarcinii si vei obtine informatii cu privire la posibilele complicatii si diagnosticarea lor precoce.

Examenul pelvian

Un control pelvian standard il va lamuri pe medicul tau daca uterul, ovarele si celelalte organe ale tale sunt sanatoase si functioneaza normal. Daca ai infectii sau alte probleme cum ar fi fibromul sau chisturile ovariene le poti trata si astfel iti maresti sansele de a avea o sarcina sanatoasa in viitor. Femeile care se hotarasc sa ramana insarcinate trebuie sa fie sigure ca sunt in perfecta stare de sanatate pentru ca sarcina poate dezechilibra anumite boli existente deja iar tratamentul acestora este mai dificil in timpul sarcinii. Anumite afectiuni pot afecta si complica sarcina.

Testul Papanicolau

De regula este indicat ca Testul Papanicolau sa se faca o data pe an. Cum se face? De la nivelul colului uterin si vaginului se recolteaza probe pentru depistarea unei posibile infectii locale care poate fi manifesta, (are simptome vizibile) sau nemanifesta. Este foarte importanta efectuarea acestei investigatii inainte de a concepe un copil pentru ca anumite microorganisme (ureaplasma, microplasma, clamidya) care pot exista in aceasta zona nu dau simptomatologie specifica, dar pot afecta o sarcina. Tratand sau tinand sub control astfel de afectiuni maresti sansele de a te bucura de o sarcina fara probleme si de un copil sanatos.

Sumarul de urina si urocultura

Medicul iti va recomanda sa faci si analize de urina pentru a identifica eventuale infectii ale tracturilor urinare sau diabetul. Infectiile urinare au fost asociate cu dificultati in sarcina, greutate mica la nastere sau nastere prematura si cu siguranta iti doresti sa eviti astfel de probleme.

Testele de sange

Pentru a vedea daca exista incompatibilitati intre sangele tau si al partenerului tau, este necesara determinarea grupei sangvine si a RH-ului. In afara de acestea, medicul iti va solicita sa faci si alte teste de sange printre care hemoleucograma care poate depista daca suferi de anemie. Vei mai face si teste obisnuite precum glicemie, uree, creatinina care pot evidentia existenta anumitor boli, teste pentru boli cu transmitere sexuala precum sifilisul sau SIDA si testele pentru hepatita de tip B si C. De asemenea, se identifica si anticorpii pentru anumite parazitoze (de exemplu toxoplasma) si pentru anumiti virusi (cum ar fi citomegalvirus).

Evaluarea functionarii tiroidei

O functionare lenta a tiroidei poate provoca intreruperea spontana a sarcinii, infertilitate sau probleme in dezvoltarea fatului. Mai ales daca ai avut in trecut probleme cu tiroida este indicat sa faci teste specifice inainte de a ramane insarcinata.

Testele genetice

Aproximativ 2 -3% dintre copii se nasc cu defecte majore. Este indicat sa soliciti teste genetice daca in istoricul familiei tale exista cazuri de boli genetice sau daca ai trecut de 35 de ani.

Si tati trebuie sa fie sanatos!

Foarte importanta pentru viitoarea sarcina este si contributia partenerului tau. Un copil este conceput de doi parteneri. Este important pentru viitorul micut ca ambii parteneri sa fie sanatosi. Este esential ca, daca exista incompatibilitati intre parteneri (de exemplu, RH-ul) sau boli ale acestora, sa fie cunoscute si, cu ajutorul medicului sa fie tinute sub control. Viitorul tatic poate face si alte investigatii recomandate de medic in functie de istoricul medical (in cazul in care in familie exista boli genetice). In situatia in care, dupa mai multe incercari, nu ai reusit sa ramai insarcinata este indicat sa faceti teste de fertilitate si in acest caz medicul va recomanda partenerului tau sa faca o spermograma.

Sfaturi

Pentru a scadea riscul de aparitie a afectiunilor congenitale ale sistemului nervos al copilului, cu aproximativ 6 saptamani inainte de a ramane insarcinata, medicul te poate sfatui sa incepi un tratament cu acid folic sau cu un preparat pe baza de acid folic. Ai diabet? Este important sa iti mentii sub control nivelul de zahar din sange daca vrei sa concepi un copil. Medicul ginecolog te va indruma si va urmari atent evolutia sarcinii tale. Pentru sanatatea sarcinii nu este indicat sa iei vitamine “dupa ureche”. Medicii recomanda folosirea anumitor tipuri de vitamine potrivite pentru perioada prenatala. Intreaba-ti medicul ce vitamine prenatale ti se potrivesc. Si nu uita, o sarcina sanatoasa presupune un stil de viata sanatos. Renunta la fumat si mananca sanatos. Relaxeaza-te si odihnestete suficient. Si neaparat, construieste o relatie armonioasa cu partenerul tau.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here