Testul AMH: ce indicii ne ofera si cand trebuie facut

Foto: redcliffelabs.com

Testul AMH sau hormonul anti-Mullerian, cum mai este cunoscut, iti da indicii despre rezerva de foliculi pe care o mai ai, fiind un indicator al rezervei ovariene pe care o ai la momentul efectuarii testului, dar si despre apropierea menopauzei. Aflati mai multe informatii despre acest test important pentru viata fertila a unei femei, despre indiciile pe care acesta le ofera si despre momentul potrivit cand acesta este bine sa fie efectuat de la dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrica ginecologie, specialist in infertilitate.

AMH este un hormon produs de celulele stratului granulos ale foliculilor de crestere din ovare. Este, de asemenea, un marker important ce poate da indicii despre rezerva ovariana a unei femei. Este hormonul ce asigura echilibrul in procesul de producere a ovulelor, astfel incat acestea sa fie eliberate la fiecare 28 de zile. Nivelul hormonului anti-Mullerian scade oadata cu trecerea anilor. Daca la nastere o femeie are aproximativ 2 milioane de foliculi, la varsta pubertatii rezerva ovariana scade deja la 300.000-400.000 de foliculi. La intrarea in menopauza, numarul foliculilor nu trece de 1000. La fiecare ciclul menstrual, oricare femeie pierde sute de foliculi si, in cazul cand are loc ovulatia, doar unul singur este eliberat. Este important de retinut ca nu este obligatoriu ca la fiecare ciclu menstrual sa existe si ovulatie!

Citeste si Ovarele polichistice, motiv de infertilitate

Testarea AMH este recomandata femeilor care:

  • desi sunt la varsta fertila, au probleme in a obtine sarcina
  • au implinit sau chiar depasit 35 de ani si vor sa stie care este rezerva lor ovariana
  • au in familie cazuri de menopauza precoce
  • desi sunt la varsta propice proecrearii, au primele semne de menopauza precoce
  • au suferit o interventie la nivelul ovarelor
  • au fost diagnosticate cu cancer ovarian, caz in care valorile AMH sunt folosite pentru a monitoriza boala – valorile scazute arata un raspuns al organismului la tratamentul aplicat, valorile crescute indica recurenta bolii
  • au primit diagnostic de endometrioza.

Nivelul scazut al acestui hormon, in anii fertili, arata o rezerva ovariana scazuta. Efectuat la o varsta matura, testul poate indica apropierea menopauzei. Un nivel crescut al AMH se poate inregistra in cazul ovarelor polichistice, dar si o reactie exagerata la tratamentul premergator FIV.

Chiar daca studiile nu au cazut de acord asupra unei valori normale a acestui hormon, iata cateva cifre orientative si interpretarile acestora:

Valori mai mari de 4,0 ng/ml – arata fertilitate mare, dar si posibile ovare polichistice
Valori cuprinse intre 1,5 – 4,0 ng/ml – reflecta un nivel normal de foliculi
Valori cuprinse intre 1,0 – 1,5 ng/ml – rezerva ovariana in scadere
Valoricuprinseintre  0,5 – 1,0 ng/ml – indica apropierea menopauzei
Valori mai mici de 0,5 ng/ml – menopauza.

Testul AMH si procedura de fertilizare in vitro
Daca dupa un an de incercari regulate si neprotejate un cuplu nu reuseste sa obtina sarcina, este declarat infertil. Infertilitatea se trateaza in cuplu, iar printre analizele specifice acestui diagnostic se numara si aflarea valorilor hormonului anti-Mullerian. In cazul unei proceduri FIV, stimularea ovariana constituie un prim pas foarte important. Rezultatul testului AMH este un factor important de aflat, fiind util pentru dozarea concentratiilor necesare stimularii ovariene. Tot in functie de acestea se poate stabili si protocolul de stimulare – o rezerva ovariana mai scazuta, de exemplu, are nevoie de o stimulare mai intensa.

Vezi si Dr. Andreas Vythoulkas: Exista vreo legatura intre infertilitate si imunitate?

Autor: Dr. Andreas Vythoulkas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here