60% dintre cuplurile care fac un copil nu isi fac analizele necesare inainte de a obtine sarcina, potrivit unui sondaj realizat de o clinica de specialitate din Bucuresti. Totodata, aproape jumatate dintre viitorii parinti spun ca nu si-au planificat sa faca un copil, iar sarcina a fost o intamplare. O treime dintre cupluri sustin ca si-au dorit sarcina, dar ca nu au considerat necesar sa mearga la medic inainte de conceptie.
Citeste si: Prof.dr. Nicolae Suciu: ,,Suntem in epoca epidemiei de cezariene!”
“Pentru sanatatea sarcinii si a fatului, este esential sa stim cat mai multe despre sanatatea parintilor. Un consult inainte de conceptie ne ajuta sa vedem daca exista riscuri pentru sarcina. Sunt numeroase infectii care pot fi transmise fatului in timpul sarcinii, infectii de existenta carora putem afla prin control si analize specifice. Riscurile care pot fi prevenite tin de mycoplasma, ureaplasma, citomegalovirus, rubeola, rujeola si varicela, infectii ce pot provoca malformatii fatului sau care pot duce la avort spontan. In unele cazuri vedem daca persoana este imunizata, in altele putem trata, tocmai pentru a evita anumite probleme in timpul sarcinii”, spune dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie.
Sondajul mai arata ca, desi multe dintre viitoarele mame inteleg sa adopte un stil de viata mai sanatos dupa ce raman insarcinate, le este totusi greu sa faca asta. Aproximativ 10% dintre cele care erau fumatoare inainte de sarcina au continuat sa fumeze si in timp ce erau insarcinate, la fel sau chiar mai mult. Alte 17% dintre mamele care au raspuns sondajului spun ca au redus numarul de tigari fumate, dar nu au putut renunta complet la tutun.
In ceea ce priveste alimentatia, aproape jumatate dintre gravide si-au pastrat acelasi regim alimentar ca inainte de a ramane insarcinate. In plus, 8 din 10 au declarat ca nu au facut miscare in timpul sarcinii, 82% dintre acestea nefiind insa practicante de sport nici inainte de sarcina. Intr-un sfert dintre situatii, viitorii tatici adopta si ei regimul alimentar al partenerei. In acest context, 43% dintre gravide au luat in greutate peste limita considerata normala de catre medici.
“In general, se considera normal un plus de pana la 15 kilograme pe parcursul sarcinii. E gresit sa consideram ca viitoarea mama trebuie sa manance pentru doi, intrucat organismul femeii va cere atunci cand are nevoie de nutrienti suplimentari, de regula in a doua parte a sarcinii. Prea multe kilograme in plus pot provoca serioase probleme de sanatate viitoarei mamici si ma refer aici in special la hipertensiunea in sarcina sau chiar la riscul de nastere prematura”, afirma dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.
De altfel, kilogramele acumulate in sarcina pot deveni o problema si dupa nastere. Mai bine de o treime dintre mamici nu au reusit sa revina la greutatea de dinainte de a ramane insarcinate nici la un an dupa nastere, potrivit sondajului. Totusi, doar 6% dintre ele au apelat la ajutorul unui nutritionist in aceasta perioada.
Studiul a fost realizat in perioada octombrie – noiembrie 2018, pe un esantion reprezentativ de peste 1.100 de femei, si are o marja de eroare de +/- 3,7%.
Vezi si: World Vision Romania: 6,2% dintre femeile insarcinate nu au fost consultate medical pana la nastere