Ovarele polichistice, motiv de infertilitate

cauze infertilitate afectiuni ale trompelor uterine

Cunoscut si ca sindromul Stein-Leventhal sau anovulatie hiperandrogenica (AH), sindromul ovarelor polichistice (SOP) este una dintre cele mai frecvente cauze ale lipsei aparitiei sarcinii. Despre ovarele polichistice si legatura cu infertilitatea ne ofera mai multe detalii dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrica ginecologie, specialist infertilitate la Clinica Genesis Athens.

SOP este un diagnostic des intalnit, afectand multe dintre femeile aflate la varsta fertila. Este o afectiune cronica caracterizata prin prezenta pe ovarele, mai mari decat in mod normal, a unor chisturi ce contin ovule nematurizate, prin tulburari ale ciclului menstrual, prin exces de pilozitate și obezitate.

Dr. Andreas Vythoulkas

 

Sindromul ovarelor polichistice este determinat de o dereglare hormonala si este des intalnit in randul femeilor tinere, aflate la varsta fertila. Cele mai importante simptome ale acestei afectiuni sunt reprezentate de:

  • Menstruatii neregulate – ceea ce are ca prima consecinta faptul ca ovulatia nu are loc in fiecare luna
  • Exces de hormoni androgeni – prezenta hormonilor masculini in exces poate duce la aparitia excesului de par corporal (hirsutism), caracterizat de pilozitate excesiva pe fata, piept, spate, membre, prezenta acneei, a tenului gras, seboreic, aparitia alopeciei (caderea parului pana la chelie)
  • Ovare polichistice – sub ghidaj ecografic, se constata cresterea in dimensiuni a ovarelor si prezenta a numeroase microchisturi (sub 1 cm), nedureroase si care sunt in fapt foliculi ovarieni ce nu s-au dezvoltat indeajuns pentru a avea loc ovulatia.

Citeste si Ce trebuie sa stie o gravida cu gemeni cu sindrom transfuzor-transfuzat

In cazul femeilor cu diagnosticul de sindrom al ovarelor polichistice, dereglarile hormonale afecteaza ovulatia ceea ce are ca prim efect aparitia infertilitatii, pentru ca fara ovulatia o femeie nu poate ramane insarcinata.

Din fericire, depistat la timp, SOP este o cauza tratabila a infertilitatii de tip feminin. Pe langa tratamentul medicamentos recomandat in urma multor analize amanuntite, este foarte importanta schimbarea stilului de viata. Pentru o femeie supraponderala sau obeza este esentiala scaderea in greutate. O alimentatie echilibrata, pe baza recomandarilor unui medic nutritionist sau a unui diabetolog si exercitiile fizice efectuate zilnic sub indrumarea unui fiziokinetoterapeut vor duce in timp la aparitia ciclurilor menstruale regulate si a ovulatiilor, astfel ca sansele de a obtine sarcina sunt destul de mari.

Netratat, sindromul ovarelor polichistice duce la aparitia multor complicatii:

  • dezechilibrul hormonal afecteaza in mod direct fertilitatea, facand imposibila obtinerea unei sarcini pe cale naturala
  • cancer uterin
  • diabet zaharat
  • obezitatea
  • afectiuni cardiovasculare
  • infarct miocardic
  • hipertensiune.

Controlul medical de specialitate se impune, daca de-a lungul unui an au existat mai putin de 8 menstruatii (fac exceptie femeile care alapteaza sau sunt gravide). Diagnosticul cuprinde examinare fizica, analize de sange pentru determinarea nivelului de hormoni masculini, a colesterolului si trigliceridelor, a tolerantei la glucoza, a nivelului de prolactina etc, si ecografie transvaginala.

Tratamentul individualizat tinteste reglarea ovulatiei si a ciclurilor menstruale prin terapii hormonale regulate, reducerea concentratiei de hormoni masculini etc. Fiind o afectiune cronica, tratamentul se efectueaza pe durata a multor ani si poate suferi modificari de-a lungul vremii.

Vezi si Sarcina cu uter dublu

Autor: Dr. Andreas Vythoulkas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here