Metoda calendarului si metoda temperaturii corporale bazale: cum afli cand esti fertila

metoda calendarului

Fie ca planuiesti sa devii mamica pe cale naturala, fie prin mijloace alternative, este foarte important sa stii care este perioada in care esti fertila. Metoda caledarului sau metoda temperaturii corporale bazale sunt, printre altele, modalitati eficiente de a urmari ovulatia si de a-ti spori sansele de a ramane insarcinata.

Calendarul ovulatiei unei femei se schimba constant, acest lucru devenind problematic atunci cand incerci sa ramai insarcinata sau, din contra, sa eviti o sarcina. De aceea, este recomandat sa fii in tema si sa iti urmaresti cu atentie ciclul menstrual. Noi iti explicam cum:

Metoda calendarului

Ovulatie dupa calendar este diferita, desigur, de la o femeie la alta. Metoda calendarului poate fi o modalitate buna de a afla care sunt zilele in care esti fertila, daca iti doresti sa ramai insarcinata, dar si care sunt zilele in care corpul tau iti ofera o metoda contraceptiva naturala.

In primul rand, calculeaza care este durata ciclului tau menstrual, incepand cu prima zi a menstruatiei ca ziua intai, pana la momentul in care menstruatia ta incepe din nou. Dupa, incepe o alta numaratoare. Pentru ca metoda calendarului sa fie eficienta si pentru a putea prezice care sunt zilele in care te afli la ovulatie, trebuie sa urmaresti cel putin trei cicluri menstruale. Iata cum faci acest lucru folosindu-te de matematica:

Noteaza care este cel mai scurt ciclu menstrual din cele monitorizate (ex. 27 de zile) si scade 18 din numarul total de zile (27 – 18 = 9). Daca prima zi a primului ciclu menstrual monitorizat este 4 mai, adauga 9 zile (cu prima zi inclusiv), si vei afla care este prima zi fertila din calendarul ovulatiei din luna respectiva (4 mai + 9 = 12 mai – prima zi fertila).

Pentru a afla care este ultima zi fertila din calendarul ovulatiei, alege cel mai lung ciclu menstrual (de exemplu 30 de zile) si extrage 11 din numarul total de zile (30 – 11 = 19). La data de 4 mai, adauga 19 zile (inclusiv prima zi) si vei obtine o data aproximativa a ultimei zile fertile (4 mai + 19 = 22 mai este, asadar, ultima zi fertila).

Fie ca iti doresti sa devii mamica, fie ca vrei sa eviti o sarcina, urmareste aceste zile pentru a sti ce ai de facut.

Metoda temperaturii corporale bazale

O alta metoda de a determina care este calendarul ovulatiei este sa urmaresti schimbarile de temperatura din corpul tau atunci cand te afli in stare de repaus. Pentru a-ti urmari ovulatia, masoara-ti temperatura cu ajutorul unui termometru bazal de cum te trezesti, inainte de a desfasura orice alta activitate. Daca te afli la ovulatie, temperatura ta corporala va fi mai mare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here