Si cuplurile care au deja un copil pot suferi de infertilitate

Si cuplurile care au deja un copil pot suferi de infertilitate. Da, medicii spun ca afectiunea se numeste infertilitate secundara si apare dupa un an de incercari de a obtine o noua sarcina pe cale naturala. Cifrele din primul studiu de infertilitate, realizat la initiativa Asociatiei pentru Reproducere Umana din Romania, arata o resemnare in randul cuplurilor care isi doresc al doilea copil, dar nu obtin o sarcina pe cale naturala. 29% dintre acestia cred ca “pur si simplu nu s-a intamplat”, asa ca multi nu mai cauta rezolvare pe cale medicala.

Vezi si Primul studiu despre infertilitate din Romania: un cuplu din cinci are probleme

“Relaxarea mai mare a acestor cupluri vine din faptul ca au deja un copil. Insa, in timpul perioadei care a trecut de la prima sarcina pot sa apara patologii care sa impiedice obtinerea celei de-a doua sarcini. Medicul specialist in infertilitate este cel care poate sa rezolve aceste probleme, asa incat sa apara si cea de-a doua sarcina, chiar daca cu ajutor medical de data aceasta. Nu trebuie insa asteptat prea mult, problemele se pot agrava in timp, si nici nu e cazul de resemnare pentru familiile care isi doresc mai multi copii”, a declarat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist in infertilitate la clinica Genesis Athens.

Varsta inaintata a partenerilor, vinovata de infertilitate

Unul din vinovatii care impiedica obtinerea celei de-a doua sarcini este varsta mai mare a partenerilor. 17% dintre cupluri cred ca nu pot avea al doilea copil din pricina varstei mai avansate, conform studiului initiat de Asociatia de Reproducere Umana din Romania. De altfel, varsta din ce in ce mai mare la care cuplurile incep sa incerce sa faca chiar si primul copil este principala cauza non-medicala de infertilitate cu care se confrunta din ce in ce mai mult specialistii in ziua de azi. Alte cauze ale infertilitatii secundare sunt la femeie: endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, fibromul uterin, boli inflamatorii pelviene cauzate de infectii, afectiuni ale tiroidei, probleme de greutate, iar la barbat: bolile cu transmitere sexuala, anomalii ale spermei, boli cronice precum obezitate, diabet, hipertensiune, consumul de alcool si fumatul.

„Cei care au nascut primul copil sa nu se culce pe o ureche, infertilitatea poate aparea si daca aveti deja o familie in care insa nu mai apare a doua sarcina”, a precizat dr. Vythoulkas.

Vizita la medicul specialist in infertilitate este primul pas pe care trebuie sa il faca un cuplu atunci cand nu apare sarcina pe cale naturala, fie ca se afla la prima sau la a doua incercare. Diagnosticul corect si complet este important in stabilirea tratamentului care trebuie urmat.

Citeste si O treime dintre romanii care au apelat la FIV au cheltuit intre 1.000 si 3.000 de euro

“Cel mai important lucru atunci cand vine vorba despre tratarea infertilitatii unui cuplu este abordarea personalizata. Nu aplicam acelasi tratament pentru cupluri diferite, vedem care este problema fiecarui cuplu si oferim tratamente unice. Diagnosticul corect este extrem de important, acesta este primul pas de la care pornim gasirea de solutii individualizate. S-a dovedit in timp ca acest lucru functioneaza foarte bine, marturie sta rata de reusita mare pe care o avem la clinica in obtinerea unei sarcini de la prima incercare”, ne-a marturisit prof. dr. Konstantinos Pantos, unul dintre cei mai reputati specialisti in infertilitate din Europa, directorul clinicii Genesis Athens din Atena.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here