De ce, în ciuda sutelor de mii de ani de evoluție, este încă atât de greu pentru oameni să aibă un copil?

Foto: www.motherandbaby.co.uk

Un studiu efectuat la Centrul Milner pentru Evoluție de la Universitatea din Bath arată care ar fi explicația la misterul de ce majoritatea embrionilor umani mor foarte devreme.

Profesorul Laurence Hurst, director al Centrului Milner pentru Evoluție, a investigat de ce, în ciuda sutelor de mii de ani de evoluție, este încă atât de greu pentru oameni să aibă un copil.

Aproximativ jumătate dintre embrioni (unirea dintre spermatozoid si ovul se numeste embrion) mor foarte devreme, înainte ca femeia să știe că este însărcinată. În mod tragic, mulți dintre embrionii care supraviețuiesc pentru a deveni o sarcină confirmată, vor sfârși într-un avortat spontan după câteva săptămâni. Astfel de avorturi spontane sunt pe cât de comune, pe atât de descurajante și neplăcute din punct de vedere emoțional.

Potrivit acestuia principala cauză a multor dintre aceste probleme embrionare este legată de numărul greșit de cromozomi. Embrionul fertilizat ar trebui să aibă 46 de cromozomi, 23 de la mamă, 23 de la tata.

„Foarte mulți embrioni au un număr greșit de cromozomi, adesea 45 sau 47, și aproape toți aceștia mor în uter. Chiar și în cazuri precum sindromul Down (trisomia 21), în aproximativ 80% dintre cazuri, din păcate nu vor ajunge la termen.” explică cercetătorul.

Există un număr de indicii pe care Laurence Hurst le-a pus cap la cap. Primul, este că peste 70% din ovulele produse au un număr greșit de cromozomi. Al doilea, este că apar ”greșeli/mutații” în momentul în care este produs/eliberat ovulul. Această mutație poate interfera cu cromozomul partenerului, distrugându-l.

Cercetarea lui Hurst sugerează, de asemenea, că nivelurile scăzute ale unei proteine numite Bub1 ar putea cauza pierderea sau câștigarea unui cromozom la oameni, precum și la șoareci.

Nivelurile de Bub1 scad pe măsură ce mamele îmbătrânesc și pe măsură ce rata problemelor cromozomiale embrionare crește. Identificarea acestor proteine supresoare și creșterea nivelului lor la mamele mai în vârstă ar putea restabili fertilitatea. De asemenea, aș spera că aceste informații vor fi un pas pentru a ajuta acele femei care întâmpină dificultăți în a rămâne însărcinate sau suferă avorturi spontane recurente” spune cercetătorul.

***Cercetarea a fost publicată în PLoS, Biology.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here