Complicatiile fibromului uterin provoaca infertilitate?

Fotografie creată de Polina Zimmerman, de la Pexels

De obicei fibromul uterin apare in jurul varstei de 35-40 de ani, cand se spune ca aproximativ 15-20% dintre femei dezvolta in diferite grade aceasta afectiune. Se considera ca exista anumiti factori genetici care determina aparitia fibroamelor, acestea fiind intalnite uneori cu frecventa mai mare la femeile apartinand aceleiasi familii. Dar una dintre cele mai dese intrebari este aceasat: oare comploicatiile fibromului uterin provoaca infertilitatea?

Fibromul uterin este o tumoare a carei dezvoltare este influentata hormonal, in special de catre hormonii estrogeni. Astfel, nu exista cazuri de fibrom uterin aparut inainte de pubertate, tumorile cresc in ritm accelerat in perioada de sarcina şi premenopauza, iar dupa menopauza creşterea fibroamelor inceteaza.

Fibroamele pot ramane mult timp asimptomatice, iar aproximativ 12% din cazuri sunt descoperite intamplator. Manifestarile clinice cele mai frecvente sunt hemoragiile. De obicei, la debutul bolii, sangerarile se manifesta ca menstruatii prelungite, abundente, cu cheaguri. Ulterior, sangerarile capata caracter neregulat, femeia nemaiputand sa precizeze datele calendaristice ale menstruatiilor. De asemenea pot sa apara scurgeri vaginale anormale, durere.

Complicatiile provoaca infertilitate

Fibromul uterin se poate complica in sine (infectare, torsiune cu necrozare a anumitor portiuni ale sale) sau poate interfera cu alte aparate şi sisteme. Astfel, prin compresie asupra vezicii urinare şi ureterelor poate favoriza aparitia de infectii urinare, iar prin compresie asupra rectului constipatie cronica. Prin sangerari dese şi abundente, va determina anemie.

Totodata, este un factor favorizant pentru infectiile trompelor uterine şi ale ovarelor ceea ce poate duce la infertilitate. De asemenea, existenta sa interfera cu aparitia unei sarcini. In acest sens, fie fibromul poate fi responabil pentru avorturi repetate sau pentru aparitia unor sarcini ectopice, fie, in situatia in care sarcina a aparut, exista risc de complicatii (sarcina este catalogata „cu risc crescut” şi trebuie urmarita in evolutie de catre un medic specialist).

Tratamentul este decis de medicul specialist, in functie de varsta pacientei, dimensiunile fibromului, manifestarile clinice, evolutia şi complicatiile acestuia. Nu toate fibroamele uterine trebuie tratate chirugical.

Tumorile de dimensiuni mici (uterul nu depaşeşte dimensiunile unei sarcini de 10 saptamani) presupun doar supraveghere prin control medical periodic.

 Care sunt situatiile in care fibromul trebuie tratat pe cale chirurgicala?

In anumite cazuri, se poate aplica un anumit tratament medicamentos specific, pentru a preveni aparitia hemoragiilor ori pentru a trata anemia secundara sau eventualele infectii urinare. Tratamentul chirurgical este indicat daca fibromul se complica sau este susceptibil sa se complice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here