Cauze ale infertilitatii masculine

Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels

Statisticile arata ca circa 10% din cuplurile aflate in intervalul de varsta optim pentru reproducere au probleme de fertilitate, iar proportia in functie de sexe este aproximativ egala, multe cauze ale infertilitatii nefiind identificabile.

Daca femeia este destul de cooperanta si preocupata sa depaseasca momentele critice care o pot impiedica sa conceapa un copil, barbatii refuza adesea categoric sa accepte ca sunt raspunzatori de imposibilitatea de a concepe un urmas.

Reactiile emotionale sunt atat de puternice in unele cazuri incat barbatii nici nu concep sa isi efectueze un test pentru a verifica daca exista o problema, chiar daca este evident ca partenera si-a facut toate controalele necesare si este considerata fertila.

In mod obisnuit, barbatii se simt deprimati si stresati, se invinovatesc pentru dezamagirile partenerei si se vad pe sine insisi decazuti din calitatea de barbat adevarat. Numerosi barbati, suspectati ca ar avea probleme de fertilitate, sau care au fost diagnosticati ca atare, isi fac griji ca partenera ii poate parasi pentru cineva fara astfel de disfunctionalitati.

Pentru a depasi aceste momente critice si atingerea scopului final, adica nasterea unui bebelus este nevoie in primul rand de foarte multa comunicare. Este important ca barbatul sa discute cat mai mult cu partenera si poate cu cineva de specialitate.

Exista mai multe probleme de fertilitate specifice barbatilor. Unii barbati au blocaje in ductul ejaculator care impiedica spermatozoizii sa ajunga in sperma. Blocaje de acest gen pot aparea in urma unor rani, infectii, defecte congenitale etc. Din pacate, nu exista simptome. Daca se depisteaza o astfel de problema, ea poate fi rezolvata prin operatie chirurgicala pentru indepartarea blocajului, spre exemplu.

O alta cauza a infertilitatii masculine sunt varicolele, adica sunt vene marite, asemanatoare varicelor de la picioare, dar se gasesc in interiorul scrotului. Acestea cresc temperatura in interiorul testicolelor, afectand productia de spermatozoizi. Nici in acest caz barbatul nu prezinta simptome, iar o solutie de rezolvare ar putea fi tot prin interventie chirurgicala, care se traduce prin sanse de reusita in proportie de circa 40 la suta la cel mult un an de la operatie si pana la 70% in primii doi ani.

In cazul in care barbatul are putini sau daca nu are spermatozoizi, ori acestia au o mobilitate insuficienta sau au o forma ciudata, atunci este posibil ca sperma sa nu poata fertiliza ovulul partenerei. Din nou nu exista simptome.

Ca solutii de rezolvare a problemei pot fi mentionate tratamentele de fertilitate, inseminare artificiala cu sperma de la donator sau cu a barbatului daca aceasta este viabila sau chiar injectii cu sperma intracitoplasmatic. Tratamentele medicamentoase pentru cresterea numarului de spermatozoizi combinate cu inseminarea artificiala au o rata de succes de zece pana la cel mult 20 la suta pentru un ciclu de tratament, iar pentru injectiile intracitoplasmatice rata de succes ajunge la 30%.

Multi barbati sufera de alergie la sperma. Corpul lor poate dezvolta anticorpi care sa omoare spermatozoizii, afectiunea declansandu-se de multe ori in urma unei vasectomii, dupa o infectie sau dupa o trauma. Nu exista simptome, iar solutiile pentru conceperea unui copil sunt inseminarea artificiala, reproducerea asistata, injectiile intracitoplasmatice.

Poluarea sau toxinele?

Exista si numeroase situatii cand nu poate fi identificata cauza problemelor de infertilitate cu care se confrunta barbatul. Cel mai probabil, in asfel de situatii se da vina pe poluare si toxinele din organism. Si in cazul in care medicul nu poate pune un diagnostic concret, se pot aborda pe rand terapii cu medicamente de fertilitate combinate cu inseminare artificiala sau cu folosirea tehnologiilor de reproducere asistata, cum ar fi fertilizarea in vitro. Aproximativ 20 pana la 40% din ciclurile de fertilizare in vitro se soldeaza cu o sarcina. Exista si situatii cand problemele de fertilitate sunt combinate, adica atat barbatul cat si femeia au o problema de fertilitate.

Reusita tratamentului variaza strict in functie de natura problemei si de modul in care este tratata problema. Este impotant de stiut ca testele simple, precum analiza lichidului seminal, testele de sange sau ultrasunetele nu ridica niciun fel de probleme. Celelalte proceduri medicale, precum histeroscopia sau laparoscopia, au un risc mai mare de dezvoltare a unor probleme dupa testare. Multe teste de infertilitate, precum examinarea fizica, istoricul medical si testele de sange, pot fi efectuate la o clinica sau un spital de catre un obstetrician sau un endocrinolog specializat pe probleme de fertilitate. Testarea barbatului poate fi efectuata de catre un urolog. Unele proceduri medicale sunt efectuate in sala de operatii. Testele de infertilitate pot spune de regula ce anume cauzeaza problema. Infertilitatea masculina este mai greu de tratat decat cea feminina, dar o analiza a spermei poate furniza un diagnostic clar in majoritea cazurilor de infertilitate masculina.

Trebuie schimbat stilul de viata. Numarul de spermatozoizi sanatosi produsi se poate mari intr-o anumita masura prin renuntarea la fumat, prin consum redus de alcool si in general prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Trebuie, de asemenea, evitat pe cat posibil stresul.

Un studiu efectuat in Spania a evidentiat ca fructele si legumele verzi ajuta la producerea unui lichid seminal de calitate. Potrivit cercetatorilor, o dieta saraca in antioxidanti, duce la o calitate scazuta a spermei. Studiul a durat patru ani si a analizat influenta dietei si a substantelor nocive de la locul de munca asupra aparatului reproducator al barbatilor care frecventau clinica de fertilitate.

Printre alimentele care cresc atat performantele sexuale, cat si calitatea si cantitatea spermei, se numara: stridiile care asigura necesarul de zinc al organismului si o functionare adecvata a sistemului reproducator al barbatului; zincul, pentru ca protejeaza impotriva distrugerii celulelor, pestele gras deoarece contine acizi grasi omega 3 care sunt indispensabili pentru sanatate. Se spune ca prin consumul de somon barbatul primeste energia necesara daca este dominat de dorinta de a procrea. Cerealele integrale sunt de asemenea indicate, deoarece sunt furnizoare de vitamine si minerale, ce sunt importante pentru sanatatea inimii, tonusul muscular si pentru mentinerea taliei. Nutritionistii recomanda un consum zilnic de 10–25 de grame de fibre solubile din ovaz sau alte surse precum merele, perele si fasolea boabe. Ouale fac la randul lor parte dintre alimentele pe care specialistii le recomanda barbatilor care isi doresc copii. Pe langa faptul ca fac parte dintre afrodisiace, ouale contin si proteine de foarte buna calitate.

Atentie: Se spune ca baile fierbinti pot influenta numarul spermatozoizilor si reduc fertilitatea masculina. Descoperirile efectuate in urma unui studiu de trei ani sustin sfaturile actuale ale specialistilor, conform carora barbatii ar trebui sa evite „supraincalzirea“ propriei sperme. Numarul spermatozoizilor a crescut cu pana la 491% la 5 din 11 barbati cu probleme de fertilitate dupa ce timp de cateva luni au renuntat sa mai faca bai fierbinti in cada. Alt studiu, publicat in Journal of the Brazilian Society of Urology, a aratat ca si caldura provenita de la laptop si purtarea lenjeriei de corp prea stramta pot reduce fertilitatea masculina.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here