In Romania, o femeie la fiecare o ora primeste diagnosticul de cancer de san. Ce te faci insa daca esti in aceasta situatie, nu stii prea multe despre boala si nici incotro s-o apuci, ba mai mult esti inca tanara si nu ai apucat sa ai un copil? Ei bine, un ghid numit Navigator pentru pacienti, lansat astazi, iti poate indruma pasii in hatisul sistemului de sanatate.
Vezi si Incidenta cancerului de san va creste la 10.000 de cazuri noi anual
Potrivit statisticilor, peste 9000 de femei sunt diagnosticate in fiecare an cu cancer de san. Aproape jumatate din cazurile descoperite sunt in stadii avansate ale bolii. Insa, daca ar fi depistat din vreme cancerul mamar ar putea fi tratat cu succes, ducand la o supravietuire de pana la 90%.
Desi e mai frecvent dupa varsta de 50 ani, acest tip de cancer poate aparea si la persoane mai tinere. De multe ori, vestea acestui diagnostic bulverseaza pacientele (boala apare cu preponderenta la femei, dar si barbatii pot face cancer mamar), care nu stiu incotro s-o apuce.
Din acest motiv, a fost lansat astazi un ghid pentru acesti pacienti, disponibil in doua variante: printat si in mediul online, pe platforma www.canceruldesan.ro
In el sunt trecuti toti pasii pe care ar trebui sa-i faca o pacienta din momentul in care o femeie suspicioneaza ceva si pana la tratament. Este conceput sub forma unei scheme interactive, in care fiecare pas poate fi descris si explicat pe scurt.
,,Acest ghid lamureste in totalitate pacienta cu cancer la san. O si ghideaza in ceea ce are de facut de la diagnosticare si pana la finalizarea tratamentului”, a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.
Prezervarea functiei fertile
Pe langa pasii de baza care trebuie facuti, exista si cativa pasi suplimentari, dar care nu sunt foarte mult discutati precum determinarea profilului genetic, prezervarea functiei fertile sau consilierea psihologica. De acestia ar trebui sa stie persoanele cu cancer mamar.
Atunci cand este descoperit cancerul de san la o femeie tanara, care isi doreste copii, conservarea fertilitatii este o problema care trebuie luata in calcul. Potrivit Navigatorului, conservarea fertilitatii trebuie initiata inainte de inceperea tratamentului.
,,Cea mai buna metoda de prezervare a fertilitatii feminine este reprezentata de crioprezervarea embrionara, recomandata tuturor femeilor eligibile pentru aceasta procedura. Cand aceasta tehnica nu este fezabila, crioprezervarea ovocitelor reprezinta o optiune rezonabila. Daca sunteti in aceasta situatie, trebuie sa consultati un specialist inainte de inceperea tratamentului”, se arata in Navigatorul pentru pacienti lansat astazi.
1500 de ghiduri si esarfe de matase oferite pacientelor cu cancer mamar
Ghidul se adreseaza cu precadere pacientelor nou diagnosticate, dar si pacientele care sunt déjà in tratament il vor putea primi. Incepand de astazi, 1500 de ghiduri si esarfe de matase (confectionate de Ana Moldovan, o supravietuioare a cancerului la san) vor ajunge in mai multe sectii de oncologie din tara la pacientele cu cancer mamar.
Potrivit dr. Dragos Median, de la Compartimentul Oncologie Ginecologica a Spitalului Clinic Filantropia din Bucuresti, un astfel de ghid este in beneficiul pacientelor.
,,Dezorientarea poate sa duca la pierdere de timp si timpul este foarte pretios in aceasta situatie. Asa a aparut ideea aceasta de navigator, care exista si in alte parti”, a declarat dr. Median.
In fiecare an 3000 de romance pierd batalia in lupta cu cancerul de san, prin urmare diagnosticarea precoce este extrem de utila, pentru ca poate salva viata!
Citeste si Fertilitate versus cancer. Ce se intampla? Care sunt sansele la a avea un copil?
Autor: Alexandra Manaila