Alaptarea copilului adoptat este un subiect extrem de controversat, insa cu o multime de implicatii pozitive pentru tine, ca mama, dar si pentru copilul tau. Iată o lista cu sapte lucruri pe care probabil ca nu le stiai despre alaptarea prichindelului adoptat.
1. Nu toate mamele care alapteaza au lapte
Foarte multe femei care isi doresc sa adopte un nou-nascut sau au adoptat se gandesc la cum isi pot spori productia de lapte mamar, lasandu-se cu usurinta descurajate daca nu reusesc sa produca atat de mult lapte pe cat au sperat. Desi exista modalitati prin care iti poti stimula lactatia (vezi punctul 5) si prin care ii poti oferi micutului tau toate substantele nutritive de care are nevoie (vezi punctul 2) pe langa ce ii poti oferi in mod natural atunci cand il alaptezi, exista cazuri in care mamicile nu pot produce lapte. Cu toate acestea, continua sa puna bebelusul la san pentru a intari legatura incredibila care exista, de obicei, intre orice mama si bebelusul ei.
2. Un sistem de nutriție suplimentară (SNS) poate fi extrem de util
Cauta, in comert, un sistem de nutritie suplimentara potrivit pentru tine. Un SNS este un dispozitiv ce include un recipient in care vei pune lapte mamar sau lapte formula, din care va pleca un tub de dimensiuni reduse care se introduce in gura bebelusului in timp ce acesta este alaptat.
3. Beneficiile alaptarea copiilor de 1-3 ani
Desi alaptarea copiilor mai mari de 12 luni este un subiect sensibil, in cazul unui copil adoptat la o varsta mai mare alaptarea poate avea efecte pozitive. Copiii adoptati la varsta de 1-3 ani, care au fost privati de afectiunea unui parinte, crescand intr-un mediu instabil, au, cel mai probabil, probleme de atasament. Pentru ei, alaptarea poate veni ca o reasigurare a iubirii si stabilitatii familiale, potrivit babycenter.com.
4. Alaptarea ajuta la intarirea legaturii dintre mama si copil
Fie ca sanii tai produc lapte, fie ca nu, procesul de alaptare in sine intareste legatura dintre tine si bebelusul tau. Contactul vizual si atingerile tale dragastoase il vor convinge pe cel mic sa iti acorde incredere si ii vor oferi alinare atunci cand va fi nelinistit sau anxios.
5. Exista numeroase modalitati prin care iti poti stimula lactatia
Daca nu ai fost niciodata insarcinata si nu ai alaptat anterior, ai putea avea nevoie de stimulente pentru a-ti putea alapta bebelusul adoptat. Folosirea medicamentelor recomandate de medic, a suplimentelor pe baza de plante, a ceaiurilor, dar si consumul anumitor alimente, cum ar fi drojdia de bere si ovazul, iti pot stimula lactatia.
6. Alaptarea poate vindeca rani mai vechi ale mamei
Daca ai suferit din cauza imposibilitatii de a avea copii inainte sa apelezi la adoptie, alaptarea poate fi extrem de benefica. Apropierea, raspunsul corpului tau atunci cand bebelusul plange, precum si dorinta de a-i oferi micutei minuni alinare, te pot ajuta sa treci peste trauma infertilitatii, sa inchizi aceste rani si sa te bucuri intru totul de darul de a fi mama.
7. Exista donatoare de lapte matern
Incepand cu anul 2016 exista banci de lapte matern si in Romania, insa acest serviciu poate fi foarte costisitor. Ai insa optiunea de a-ti alege singura donatoarele in randul prietenilor sau al rudelor dispuse sa ajute, dupa ce te asiguri, desigur, ca femeile sunt sanatoase.