Cand este micut, copilul tau este expus riscului de accidente. Cum il protejezi?

Cand este micut, copilul tau este expus riscului de accidente, asta deoarece, pana la varsta de 2 ani, copilul tau descopera lumea explorand, fara a fi constient de pericolele la care este expus. Exista astfel riscul sa se accidenteze si sa sufere.

Atunci cand te pregatesti sa devii mamica trebuie sa iei in calcul foarte multe aspecte, astfel incat sa te asiguri ca venirea pe lume a celui mic se va realiza in cele mai bune conditii. De la cumpararea hainutelor, pana la decorarea camerei, totul este extrem de important. Insa cele mai de pret lucruri raman sanatatea si siguranta bebelusului tau.

Vezi si Sfaturi pentru un co-sleeping in siguranta

Iar cand vorbim de siguranta, este suficient sa il scapi din vedere fie si pentru cateva secunde pe cel mic si se poate alege cu “semne de buna purtare”, care il vor insoti toata viata. De altfel, studiile de specialitate au scos la iveala faptul ca 57,3% dintre accidentele la copii se produc in interiorul casei, atunci cand parintii nu ii supravegheaza.

Care sunt cele mai frecvente accidente la copii?

Aceleasi studii indica faptul ca printre cele mai frecvente accidente la copii se numara cele provocate de: cazaturile din timpul jocului, pe scari sau din cauza diverselor articole de mobila, arsurile, dar si inecarea. Daca in primul an de viata sunt mai frecvente accidentele prin inecare, ulterior, cand cel mic face primii pasi, cazaturile sunt cele care dau cele mai multe batai de cap.

Cum iti protejezi micutul impotriva accidentelor?

Prevenirea accidentelor la copii este esentiala pentru o dezvoltare armonioasa, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Traumatismele, de orice fel, nu au ce cauta in copilaria micutului tau. Iata cateva sfaturi pentru a le preveni:

  1. Securizeaza-ti locuinta impotriva accidentelor.

Chiar daca nu poti crea un mediu 100% sigur pentru copilul tau, exista anumite masuri pe care le poti lua astfel incat locuinta ta sa fie cat mai potrivita pentru el:

  • Evita piesele de mobilier cu multe rafturi sau alte obiecte similare pe care acesta ar putea fi tentat sa le escaladeze;
  • Asigura-te ca toata mobila din casa are colturile acoperite cu spuma sau protectii speciale;
  • Fixeaza mobila in perete, astfel incat sa nu existe riscul ca aceasta sa cada peste cel mic daca va trage de ea;
  • Evita fetele de masa de care acesta ar putea sa se prinda in incercarea de a se ridica in picioare;
  • Opteaza pentru scaune glisante si strange-le dupa ce le-ai folosit, depozitandu-le in spatii special amenajate;
  • Securizeaza-ti dulapurile si sertarele din bucatarie la care cel mic ar putea avea acces, astfel incat sa nu le poata deschide;
  • Nu lasa pe jos jucarii sau alte obiecte de care cel mic ar putea sa se impiedice;
  • Evita jucariile de mici dimensiuni pe care cel mic ar putea sa le inghita;
  • Nu lasa detergenti si alte solutii de curatare la indemana celui mic;
  • Opteaza pentru covoare si carpete, evitand gresia si parchetul sau alte suprafete alunecoase.
  1. Discuta cu micutul tau si invata-l cum sa previna accidentele. Odata ce va creste, copilul tau va merge la cresa si apoi la gradinita si nu va mai fi tot timpul sub supravegherea ta. De aceea, este important sa cunoasca riscurile la care este expus si cum le poate preveni. Discuta cu el si asigura-te ca va incerca sa isi poarte singur de grija si sa inteleaga consecintele actiunilor sale, avand o autodisciplina care il va feri, pe viitor, de pericole. Nu in ultimul rand, invata-l sa ceara ajutorul unui adult atunci cand crede ca o anumita situatie ii depaseste abilitatile sau ori de cate ori are nevoie ajutor.
  2. Incheie o asigurare de accidente pentru copilul tau. In ultimii ani, companiile de asigurari au conceput produse din ce in ce mai diverse care acopera cele mai frecvente riscuri la care acestia pot fi expusi in anii de copilarie si adolescenta. Chiar daca este mai bine sa previi decat sa tratezi, asigurarea de accidente se poate dovedi un ajutor extrem de util in astfel de situatii. Este mai bine sa fii precaut, decat sa crezi ca nu i se poate intampla nimic copilului tau. Asta nu inseamna ca esti un parinte neglijent, ci doar ca doresti sa ii oferi o extraprotectie, fiind pregatit chiar si pentru neprevazut. Asadar, o asigurare de accidente pentru copii iti garanteaza un ajutor de nadejde in cazul producerii unui incident, acoperind cheltuielile necesare tratarii si spitalizarii copilului tau.

Este important sa le oferim siguranta copiilor nostri, fara a le ingradi libertatea si creativitatea, de aceea te sfatuim sa iei in considerare toate mijloacele de protectie care te ajuta in acest sens. Si nu uita, un viitor asigurat este un viitor sigur!

 Vezi si Siguranta pe plaja: ce trebuie sa stii pentru un sejur linistit la malul marii

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here