Reteta zilei: Ciuperci pane

Mie, ciupercile, de tooate felurile, mi se par niste legume extrem de ofertante la preparare. Sunt de o mie de soiuri si le poti gati in o mie de feluri. Iar snitelele din ciuperci, asa cum le spun fetitele mele vor avea succes chiar si la cei mai mofturosi.

Vezi si Reteta zilei: pasta de peste cu iaurt

Ingrediente:

Pentru pane

  • 4-5 ciuperci champignon mari;
  • 4 linguri de faina integrala;
  • 1 ou mare sau doua mici;
  • 1 praf de sare;
  • 1 legatura de marar;
  • 1 cana de lapte;
  • 2-3 linguri de ulei (pentru prajit)

Pentru sos:

  • Iaurt grecesc cu minim 10% grasime- 1 cutie de 150 g;
  • 1 -2 catei de usturoi;
  • 1 praf de sare;

Mod de preparare:

Faina cu oul, laptele si sarea se amesteca intr-un castron pana ajungeti la o compozitie putin mai groasa decat cea pentru clatite. Mararul, spalat si scurs si el, tocat marunt, se amesteca in compozitie. Daca va place. Daca nu, nu-i problema, oricum vor fi delicioase. Mie mi se pare ca mararul se imbina de minune cu tot ce inseamna ou si snitel, fie el din carne sau flori de dovleac.

Ciupercile, spalate si scurse, se taie in felii mari de aproximativ 3-4 mm grosime. Cu cat mai mari ciupercile cu atat vor fi mai usor de taiat si de facut.

Sunt multi cei care nu spala ciupercile, ci doar le curata pielita de pe palarie, si piciorusul de praf si de pamant. E ok si asa daca aveti timp. Ciupercile se curata de pielita de deasupra doar pentru a evita spalatul, pentru ca absorb multa apa si in cazul in care le facem la gratar sau in tigaie, apa aia ne incurca destul de tare. Pentru cazurile astea va mai dau un pont- ciupercile inmagazineaza multa apa in lamelele de sub palarie. Cu o lingurita sau cu unghia degetului mare, razuiti lamelele respective si veti obtine niste ciuperci crocante.

In cazul nostru, apa din ele nu ne deranjeaza prea tare, nu e nevoie de toata manopera asta. Spalate si scurse sunt exact cum le dorim.

Citeste si Reteta zilei: Peste pane pe gustul copiilor mei

Feliile de ciuperci se tavalesc in aluatul facut mai devreme, cu sau fara marar, cu gratie insa, sa nu le rupeti, si una cate una se pun in tigaia cu uleiul incins. Se fac la foc mediu, doua-trei minute pe fiecare parte, pana se face crusta aurie.  Nu e nevoie de prea mult gatit, ciupercile, mai ales cele champignon sunt grozave si crude.

Le scoateti si le puneti la scurs pe un gratar sau pe un prosop de hartie, sa mai scapati de uleiul de la prajit.

Sunt minunate si le puteti lua si reci in pachetelul pentru birou.

Dar atunci, mancate pe loc, calde impreuna cu sosul de iaurt cu usturoiul zdrobit cu presa de usturoi si un praf de sare, sunt delicioase!

Am facut si dovlecei la fel, si sunt niste parteneri pe masura pentru ciuperci. Merg ca garnitura la orice! Mie nu mi-au mai ramas pentru pachetelul de birou, trebuie sa mai fac un rand.

Vezi si Reteta zilei: Oua grecesti sau ochiuri in sos de rosii

Autor: Consuela Binder

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here