Reteta zilei: Oua grecesti sau ochiuri in sos de rosii

Prima data cand am vazut si gustat reteta asta a fost acum vreo 20 de ani si era facuta de o prietena care isi petrecuse vacanta in Grecia. Venise cu reteta de acolo si multi ani am facut ouale astea sub denumirea de ochiuri grecesti.

Vezi si: Piure de cartofi cu usturoi confiat si smantana

Intre timp, am gasit variante similare la italieni, in Israel, in tari din Nordul Africii, se pare ca e comuna in toata zona Mediteranei. Mexicanii au facut si ei populara reteta pe tot continentul american sub denumirea de „huevos rancheros”. E folosita cu succes ca remediu la mahmureala.

Despre mahmureala nu stiu, nu mi s-a mai intampat de mult, ca scuza am doi copii mici, si, dupa un pahar de vin ma ia somnul. Pe mine m-a refacut mancarea asta dupa boala. A mea sau a copiilor cand am avut multe si lungi nopti nedormite. E magica!

Din multele variante pe care le-am gasit, am adaptat pe gustul meu, ca de obicei.

Vezi si: Pulpa de porc la cuptor cu sos de cidru

Ingrediente:

  • 2 oua;
  • 100 g bacon;
  • 100 g telemea de oi;
  • 1 ceapa medie;
  • 2 rosii mari;
  • 1 ardei gras verde mediu;
  • 1 ardei iute mic;
  • 1 lingurita ulei de masline
  • sare
  • busuioc, oregano si patrunjel;

Mod de preparare:

Baconul taiat cubulete sau fasiute se pune intr-o tigaie incinsa. Cand s-a rumenit se adauga ceapa, curatata si tocata marunt care se caleste la foc mediu. Dupa ce s-a inmuiat ceapa se pune si ardeiul, in prealabil, spalat, curatat si taiat cubulete sau feliute. Ardeiul iute se curata sau nu de seminte dupa cum se doreste.  E buna si fara, dar iute e genial!

La rosii, contrar regulilor generale, eu nu le curat de coaja si nici de seminte. Coaja nu ma deranjeaza deloc, este o mancare de rasfat si nu vreau sa muncesc prea mult la ea, iar partea cu seminte este si cea mai zemoasa de la rosie, iar la reteta asta e nevoie de zeama.

Asadar, rosiile spalate si taiate cubulete se pun ultimele, dupa ce s-a calit si ardeiul. Cand s-a format un sos lichid din zeama rosiilor, se pun ouale si un capac. Se fac la foc mic pana se coaguleaza albusul si ramane moale galbenusul. Odata cu ouale, pe langa ele, se pune si telemeaua rasa sau faramitata. Cu doua minute inainte de final se pun verdeturile tocate marunt si uleiul de masline

Se mananca fierbinte cu paine neagra! O sa ma pomeniti!

Autor: Consuela Binder

Vezi si: Cartofi fierti cu unt, usturoi si patrunjel verde

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here