Unul dintre fructele preferate din familia noastra este marul. Suntem fanii merelor, indiferent de anotimp. Sunt gustoase si foarte sanatoase (nu in zadar se spune ca un mar pe zi tine doctorul departe!). Daca iti plac merele si te tenteaza ideea de a pregati un desert gustos pentru cei dragi, atunci iti oferim cu drag reteta de tarta cu mere.
Citeste si: Reteta zilei: Triunghiuri cu branza pentru pitici voinici
Ingrediente pentru blat:
- 150 g faina
- 100 g zahar
- 170 g unt
- 2 galbenusuri de ou
- 2 linguri de apa
- Sare
Ingrediente pentru umplutura:
- 100 g faina
- 75 g zahar
- 50 ml ulei
- 50 ml lapte
- 1 kg mere
- 2 oua (si cele 2 albusuri ramase)
- 100 g stafide
- 1 lingurita scortisoara
- 2 lingurite zeama de lamiae
- Zahar pudra (optional)
Citeste si: Reteta zilei: cea mai buna turta dulce!
Magia din bucatarie:
- Se amesteca ingredientele pentru aluat pana se obtine un aluat nisipos. Se pune la rece pentru cel putin 20 de minute.
- Se freaca ouale si albusurile cu zaharul, se adauga laptele si uleiul, apoi faina, zeama de lamaie, scortisoara. Se omogenizeaza bine amestecul.
- Se curata merele de seminte si cotoare, apoi se taie in felii foarte subtiri.
- Se intinde din aluat o foaie intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se pune cu lingura un strat din compozitia cu oua si peste aceasta se asaza felii suprapuse de mere si se presara stafide. Se repeta aceasta operatiune pana la terminarea ingredientelor. Stratul de deasupra sa fie din mere si stafide.
- Se coace timp de aproximativ 45-50 de minute, la foc potrivit, de aproximativ 175 grade C, verificandu-se din cand in cand cu varful de cutit daca este gata.
- Peste tarta dupa ce s-a racit putin se poate presara pudra deasupra, inainte de servire.
Retine: Merele contin antioxidanti si fibre alimentare, nu contin grasimi si ajuta la reducerea colesterolului din sange. Sunt surse minunate de fier, magneziu, potasiu si fosfor, si contin vitaminele A, B1, B2 si C. Consumul regulat de mere ajuta la intarirea oaselor, dintilor si gingiilor si reusesc sa potoleasca acea ,,foame” de dulce pe care o mai avem uneori.
Pofta mare!
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Reteta zilei: spuma de ciocolata de avocado