Reteta zilei: sufleu de conopida

Traditional am mostenit de la inaintasele mele frica de sufleu, ideea ca este o mancare sofisticata, dificil de fabricat, grea pentru ficat ca se face cu rantas, si oricum nu are rost sa muncesti pentru ca nu iese, la final ti se lasa si te faci de ras. Astazi va propun sufleu de conopida la reteta zilei, pentru ca nu mai am aceasta teama.

Citeste si Reteta zilei: briose cu afine ,,de gradinita”

Intr-o zi cand prietena mea a venit pe la mine, in vizita din Craiova. Era mai mult o vizita de lucru, cu o ruda la spital. Un shopping terapeutic ii era necesar. Si in Craiova sunt spitale si magazine dar traim in Romania, inca sunt diferente. Nu mai vorbim ca e poveste de acum vreo 10 ani.

S-a intors seara cu bratele pline. Facuse terapie pentru vreo jumatate de an! A descarcat  patru cutii cu pantofi, doua gentute, o rochie, mai multe bluzite, un sal mare si printre alte rujuri, un parfum si patru perechi de pijamale a scos si un calup mare de telemea de oaie, unt si smantana vrac, oua de la gaini de tara si o conopida mare si frumoasa. Facuse terapie si prin Obor. Poate nu stiti, dar in Craiova chiar si acum in piata vand in majoritate producatori nu samsari, iar prietena mea e obisnuita sa cumpere produse naturale. In piata de langa mine nu exista asa ceva, asa ca a trebuit sa mearga in Obor sa le gasesaca. Si acolo chiar le-a gasit, o minunatie!

Se orienta déjà foarte bine la mine in bucatarie, asa ca s-a pus pe treaba. Am uitat sa va spun ca prietena mea este foarte talentata la gatit. Orice face ii iese delicios, are imaginatie si pare ca depune foarte putin efort realizand chestii impresionante. Asa a fost si acum.

Citeste si Reteta zilei: doua supe dintr-un pui

A scos pe masa ingredientele:

  • Conopida- aproximativ 1kg
  • Telemeaua adevarata de oaie, untoasa, alba, faramicioasa, o bucata de 300 g;
  • Untul, galben, aromat, cam 120 g;
  • Smantana, grasa, naturala , vreo 250 ml
  • 6 oua mari;
  • Pesmet;
  • Piper,

Si a inceput sa faca sufleul:

Ne-a turnat cate un pahar de vin amandurora. A spalat conopida, scufundand-o intr-un castron mare cu apa rece. Daca se ascunde ceva prin ea, cand e bagata de tot in apa, ceva-ul acela va iesi la suprafata sa respire. A desfacut-o in buchetele medii si a pus-o la fiert la abur.

Cuptorul l-a pus la incins la 180 grade Celsius. A uns cu unt si a tapetat cu parmezan un vas de sticla termorezistenta.

Albusurile separate de galbenusuri le-a batut spuma. Si daca vreti sa stiti fara mixer, doar cu un tel. Pana am baut vinul, taca-taca o barfa-doua cu mine si gata, spuma tare sa intorci castronul cu fundu-n sus fara sa curga o picatura!

Cand s-a fiert, pe jumatate doar, conopida la abur, a scos-o si a lasat-o sa se raceasca putin.

Branza a faramitat-o cu o furculita, lasand bucati maricele. Untul l-a topit intr-un ibric.

Cand s-a racit conopida, a mai faramitat-o si pe ea doar un pic cat sa ramana bucatele mari si a pus totul in vasul pregatit pentru copt. Mai intai conopida cu branza, apoi smantana amestecata in prealabil cu untul topit si galbenusurile batute doar cat sa faca o spuma.

Albusurile le-a pus la final, incorporandu-le gratios cu o spatula. O cumparase tot ea, ca eu nu aveam. Vasul de yena era o intamplare, imi cumparase mama un set cand m-am maritat.

A bagat vasul la cuptorul preincins la 180 de grade cum v-am spus. Ne-a mai turnat cate un pahar de vin si cand l-am terminat, era gata sufleul, sa fi fost 20-30 de minute de taclale. Auriu, usor pufos, mirosea divin, gustul era perfect! Acum la final a rasnit deasupra putin piper si a presarat patrunjelul tocat.

E talentata prietena mea, va jur!

Am facut si eu de atunci, de multe ori sufleul ei. Mi-a iesit foarte bine, frumos, pufos, gustos. Intotdeauna se lasa dupa primele 5 minute dupa ce il scot din cuptor. Doar ca nu mai gasesc asta un impediment. Eu nu voi transmite ficelor mele frica de sufleu, ci doar reteta unei mancaruri divine.

Multumesc draga mea prietena!

Vezi si Reteta zilei: rasol de vita cu sos de portocale la cuptor

Autor: Consuela Binder

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here