Reteta zilei: Potage Parmentier sau supa de cartofi cu praz

Potage Parmentier suna asa de frantuzesc, iti da o senzatie de sofisticat si elaborat, ceva ce doar vreun chef cu ce putin doua stele Michelin ar putea prepara. Raspundeti insa provocarii mele de-a prepara supa de cartofi cu praz pe frantuzeste si veti vedea ca nu e chiar asa de greu.

Citeste si Reteta zilei: sufleu de conopida

Ei bine, eu am auzit prima data de aceasta supa citind cartea Juliei Powell, “Julie si Julia”. O carte frumoasa, savuroasa, bine scrisa, cu umor si foarte instructiva pentru un pasionat de bucatarie. V-o recomand cu caldura! Da, da, stiu ca ati vazut cu toti filmul Norei Ephron cu Meryl Streep si Amy Adams! Daca nu l–ati vazut, vi-l recomand la fel de calduros! Cartea insa este altceva! Nu in film am auzit despre Potage Parmentier, ci in carte. Chiar poti sa simti emotiile autoarei, sa traiesti  reusitele si esecurile ei. Mai ai toate detaliile retelor si poti chiar sa le experimentezi. Ceea ce am facut si eu. Potage Parmentier este chiar prima din retele Juliei Child pe care incepe sa le reproduca Julie Powell.

Prima data am cautat numele supei pe net. Probabil ca stiti, potage in franceza inseamna chiar supa, dar Permentier nu e numele unei branze delicioase cu miros ingrozitor, cum imi imaginam eu. Este numele celui care i-a invatat pe francezi sa manance cartofi : Antoine-Augustin_Parmentier a fost farmacist si agronom francez, unul dintre primii specialisti in nutritie, dietetica si igiena alimentara. A demonstrat cum poate fi folosit in alimentatie cartoful si de catre oameni si a fost unul dintre pionerii extragerii sucului de zahar din sfecla de zahar. De asemenea, a studiat metode de conservare a mancarurilor, inclusiv si refrigerarea, ne spune Wikipedia.

Dupa aceea, am mai cautat pe net reteta si alte variante. E o reteta simpla, usoara as zice eu, rapida si gustoasa.

Ingrediente:

  • Un cartof mediu pentru fiecare portie;
  • Praz – 50-100 g pentru fiecare portie – un fir subtire sau jumatate de fir gros de praz;
  • Unt – 30 g pentru fiecare portie;
  • Apa- o cana pentru fiecare poartie
  • Smantana fermentata – o lingura – aprox 30 ml pentru fiecare portie; – este optional, un ingredient adaugat de inspiratia mea
  • Sare
  • Piper proaspat rasnit.

Modul de preparare clasic se pare ca este acesta:

Cartofii si prazul, curatati, spalati si taiati bucatele si rondele se pun impreuna la fiert cu putina sare. Dupa ce au fiert, se paseaza bine, bine cu furculita, se pune untul, se amesteca si se mai asezoneaza cu sare si un praf de piper. Incercati-o si asa. Nu o sa va para rau!

Vezi si Reteta zilei: Cartofi fierti cu unt, usturoi si patrunjel verde

Eu insa am pus untul la incins intr-o cratita adanca si incapatoare si am calit mai intai prazul tocat, nu rondele, ci foarte marunt, la foc mic amestecand incontinuu cam 10-15 minute. Dupa aceea, am pus cartofii, taiati cubulete mici, si daca vreti sa stiti, da, i-am calit si pe ei inca vreo 5-10 minute amestecand mereu. Abia dupa aceea am pus apa, am adus la fiert amestecul, am dat focul mic, am acoperit cratita cea adanca si incapatoare si am lasat la fiert inca vreo 10-15 min. Cand cartofii au fost fierti, i-am luat de pe foc, i-am lasat la racit putin si apoi cu zdrobitorul de cartofi am pisat tot amestecul.

Veti gasi zeci de variante ale acestei retete, in majoritatea se indica folosirea mixerului ca sa iasa supa foarte fina. Eu va rog sa nu bagati niciodata mixerul in cartofi. In loc de un piure fin va iesi unul elastic si lipicios. Cartofii contin mult amidon si acestuia nu-i place stresul din mixer, modifica si textura si gustul piureului. Si apoi, Potage Parmentier este in esenta o mancare simpla, taraneasca, nu un piure, nu o supa-crema. Bucatele de cartof si de praz pe care le simtim, dau savoarea acestei mancari.

Asadar, dupa ce am pasat totul cu zdrobitorul de cartofi, am mai potrivit din sare si am rasnit putin piper pe deasupra.

Cand e gata de servit, am pus in fiecare castronel cate o lingura de smantana fermentata.

Am mancat supa si fara smantana, e delicioasa. Perfecta pentru o seara friguroasa de primavara!

Citeste si Reteta zilei: Piure de cartofi cu usturoi confiat si smantana

Autor: Consuela Binder

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here