Sunt putini aceia care ies din rutina pui-porc cand vine vorba despre gatit carne acasa. De aceea, m-am gandit sa va propun la Reteta zilei un preparat care va va scoate din rutina: piept de rata crocant si suculent.
Citeste si Reteta zilei: frigarui de pui
Cateva sute de ani am “exportat” in Imperiul Otoman vitele si oile, iar cativa zeci de ani, comunistii exportau chiar tot ce se putea. Probabil ca din cauza istoriei noastre, suntem in principal obisnuiti sa gatim si sa mancam doar pui si porc. Daca iesim insa din rutina obisnuita vom gasi multe tipuri de carne extrem de gustoase. Rata este una dintre ele. Ma refer aici la rata de crescatorie, mai precis la pieptul de rata pe care il gasim acum proaspat in toate hypermarketurile.
Este o carne extraordinar de gustoasa, foarte simplu de preparat si cu care va puteti rasfata din cand in cand. Nu e ieftina deloc, dar, asa cum deja stim, mai bine mai putin si mai bun.
La ingrediente lista este scurta:
- 2 bucati de piept de rata cu piele;
- sare grunjoasa;
- un vin rosu sec (desigur, cel mai bun pe care vi-l puteti permite).
Mod de preparare:
Pentru preparare e nevoie de o tigaie cu fundul gros, maricica si cu margini mai inalte si un capac din plasa, special pentru friptura, care lasa aerul sa intre, dar opreste din stropii de grasime sa iasa.
Pieptul de rata se face la o temperatura in interiorul carnii de 65 grade Celsius. Nu e complicat sa cumperi un termometru pentru fripturi, costa 25 lei la hypermarket, dar daca nu folositi in mod obisnuit sau gatiti carne doar ocazional nu are rost sa va impovarati cu inca un obiect care trebuie spalat, sters si depozitat. Se poate si fara. Sa ne simplificam viata si vom reusi sa ne bucuram de ea!
Cele doua fileuri de rata trebuie sa fie la temperatura camerei de cel putin 45-60 de minute. Se scot eventualele tuleie ramase in piele si se usuca foarte bine cu un servet de hartie sau unul de bumbac curat.
Vezi si Reteta zilei: salata orientala
Se cresteaza pielea cu un cutit subtire si foarte bine ascutit. Eu o crestez in romburi, dar dezlantuiti-va creativitatea cu orice model doriti! Se sareaza putin cu sare grunjoasa. Sarea e cu dus si intors la carnuri. Scoate apa din tesuturi si pielea devine crocanta, dar carnea uscata. Sarea grunjoasa nu se topeste cu usurinta, asadar e risc mai mic pentru carne, raman multe dintre cristale intregi si le simtim cand mancam, ceea ce da o savoare speciala fripturii. Se sareaza doar pielea.
Se pune carnea in tigaia rece cu pielea in jos si apoi se da focul mare! Se face la foc mare, dar foarte repede. Dupa cateva minute, cand s-a rumenit bine pielea, se intoarce carnea. “Secretul” la pieptul de rata este sa fie intors mereu in asa fel incat pielea sa fie crocanta, dar in interior carnea sa se gatesaca la tempertura aceea pe care ne-o dorim de aproximativ 65 grade Celsius si sa ramana suculenta si rozalie. Daca aveti termometru acum e momentul sa il infigeti in inima fripturii. Se intoarce carnea inclusiv pe laturile inguste si pe capetele fileului. Daca nu sta fileul in tigaie, si de obicei nu sta, se tine cu un cleste cu coada lunga- coada lunga nu e pentru design, ci pentru stropii de grasime care sar pe manutele fine.
Cand s-a rumenit bine bucata de carne pe toate cele 6 laturi, daca o vreti mai in sange, atunci e gata, daca o vreti mai bine facuta se mai pune cu pielea in jos inca cateva minute – adica 3-4, in tigaie. Cand puteti, nu uitati sa folositi capacul de plasa antistropi, sare grasimea ceva de groaza!
La final, o lasati sa se odihneasca, de preferat pe un tocator de lemn. Eu am unul de dimensiune medie pe care il folosesc numai pentru asta. Las friptura sa se odihnesca, o tai si o servesc pe acest suport de lemn.
Acum, cand e lasat la odihnit, se sareaza si pe partea fara piele, tot cu sarea grunjoasa.
Marii chefi, si cei mai mici chiar, zic sa lasam carnea sa se odihneasca jumatate din timpul in care am gatit-o. Chestia asta, la fel cu solutia cu termometrul, este o “smecherie” de bucatarie mare, de restaurant, cu chefi si subchefi si ucenici si asistenti de ucenici care stau sa cronometreze, sa spele, sa frece, sa intoarca si sa rasuceasca non stop.
Noi, acasa, ne facem viata simpla ca sa ne putem bucura de ea, asa ca lasam carnea sa se odihneasca 5-10 minute, altfel chiar se raceste, apoi o taiem in felii subtiri, o admiram, ne imbatam cu aroma ei apoi o mancam.
Exista multe tipuri de sosuri si garnituri exceptionale potrivite cu pieptul de rata. Dar credeti-ma, pentru a-l savura in toata splendoarea lui il lasam sa fie singura vedeta. Ii punem alaturi o paine de casa cu coaja crocanta si o salata verde cu ulei de masline si lamaie si o muzica lenta in surdina. Simplu. Perfect.
Sa nu uit. Vinul rosu trebuie deschis si el cam cu 15-30 minute inainte de a va apuca de gatit. In timp ce gatiti, beti un pahar, cand mancati rata, mai beti unul.
E o reteta sigura de imprietenire, asa ca faceti o exceptie si lasati spalatul vaselor si al aragazului pe a doua zi!
Citeste si Reteta zilei: pui crocant cu salvie, la cuptor
Autor: Consuela Binder